rss      tw      fb
Keres

Lapszemle: a romániai átvilágítási törvény alkalmatlan az egykori besúgók kiszűrésére

MTI 2010. szeptember 28., kedd 13:05

A romániai átvilágítási törvény alkalmatlan az egykori besúgóknak a közéletből való biztos kiszűrésére, ezért azt gyaníthatóan inkább azért alkották meg, hogy az adott esetben kényelmetlenné váló embereket "el lehessen vele ásni" - olvasható a marosvásárhelyi Népújság keddi számában.

A lap szerzője arra utal, hogy Romániában újabb átvilágítási hullám csapott fel a napokban, miután kiderült, hogy több politikus is fennakadt a volt titkosrendőrség irattárát vizsgáló tanács (CNSAS) hálóján. "Az illetők állítólag besúgók voltak, de az is lehet, hogy nem. Mert még az sem egészen világos, hogy erről voltaképp ki is hivatott megkérdőjelezhetetlen ítéletet mondani, hiszen az időközben módosított átvilágítási törvény szerint már csak akkor lehet ezt a bélyeget rásütni valakire, ha az átvilágítók vizsgálatának eredményét bíróság is megerősíti" - írja.

Elvileg a törvény értelme az lenne, hogy a múlt rendszer besúgói ne juthassanak választott vagy magas rangú kinevezett köztisztségbe. Ez az átvilágítási hullám a 2008-as önkormányzati vagy parlamenti választások résztvevőit érinti. Tehát, ha valaki adott esetben törvényt sértett - állapítja meg a szerző -, annak a mandátuma akár nyugodtan le is járhat, mire az átvilágító és igazságszolgáltató gépezet egyhangúlag kideríti, hogy nem is lett volna joga azt betölteni. Hiszen a volt Securitatéval most hírbe hozott közszereplők jó részének esetében a jogerős bírósági ítéletek még csak ezután születhetnek meg, talán éppen a következő választási kampány idejére - teszi hozzá.

A törvény a cikk írója szerint alkalmatlan az egykori besúgóknak a közéletből való biztos kiszűrésére, szerinte alapos a gyanú, hogy nem is erre a célra alkották meg, vélhetően inkább arra, hogy adott esetben kényelmetlenné váló embereket "el lehessen vele ásni".

Ha az egész átvilágítási kérdéskör valóban a múlttal való szembenézésre és a múlt rendszer elnyomó gépezete által elkövetett jogsértések orvoslatára szolgálna - folytatja gondolatmenetét a szerző -, akkor nem csak az lenne az érdekes, hogy ki volt besúgó, hanem az is, hogy miként szervezték be az illetőt, és amit jelentett, azt mire használták fel. "Vélhetően azért nem érdeke a politikának ezt a kört lezárni, mert a besúgóbélyeg remek fegyver az ellenfelekkel szemben, és az is maradhat még néhány évtizedig, amíg a volt rendszer emlékei és nyomai teljesen elhalványodnak" - állapítja meg a lap, melynek kommentátora szerint akkor majd érdemes lesz az átvilágítás témakörét nem csak a volt, hanem a jelenlegi titkosszolgálatok összefüggésében is elővenni.