rss      tw      fb
Keres

Izrael feltartóztatta a gázai blokád megtörésével próbálkozó zsidó pacifisták hajóját

MTI 2010. szeptember 28., kedd 12:31

Az izraeli hadiflotta kedden feltartóztatta azt a vitorlást, amely hét zsidó pacifistával és két újságíróval a fedélzetén érkezett a Gázai övezet partjaihoz, hogy jelképesen megtörje a Hamász uralta palesztin terület izraeli blokádját.

Izraeli illetékesek szerint az Irene nevű vitorlás irányítását a katonáknak ellenállás nélkül sikerült átvenniük a Gázai övezet területi vizeinek határán, miután a pacifisták nem engedelmeskedtek a felszólításuknak, hogy változtassanak útirányt.

Mint a segélyhajó legénységének egyik tagja, Jonatan Sapira volt izraeli katonatiszt a francia hírügynökségnek és az al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak elmondta, az izraeli parti őrség négy hajója fogta őket közre 39 kilométerre a gázai partoktól. Műholdas telefonbeszélgetésük hátterében jól kivehetően hallatszott az izraeli őrhajók hangosbeszélőn elhangzó felszólítása.

Az izrali hadsereg előzőleg megerősítette, hogy be fog avatkozni, amint eléri az övezet területi vizeit a vasárnap Ciprusról indult kicsiny vitorlás, s nem engedi, hogy a három éve blokád alatt tartott Gázai övezetben kössenek ki.

Az Irene jelképes humanitárius csomagot: játékokat, könyveket, gyógyszereket és halászfelszereléseket visz magával ajándékba.

A hét izraeli, európai és amerikai aktivista - köztük egy 82 éves holokauszttúlélő - akciójukra négy hónappal azután kerítettek sort, hogy az izraeli haditengerészet kommandósai május 31-én nemzetközi vizeken feltartóztattak egy szintén a blokád megtörésére készülő nemzetközi flottillát, de a flottilla vezérhajóján fegyveres ellenállásba ütköztek, és lelőttek kilenc török iszlamistát, hatalmas nemzetközi felháborodást váltva ki.

Most kedden ezzel szemben ellenállás nélkül szállhattak az Irene fedélzetére az izraeli katonák. A vitorlást átkutatták és kötélre vették, majd az izraeli Asdod kikötője felé kezdték vontatni.

Az akció után Endi David, az izraeli külügyminisztérium szóvivője a pacifisták akcióját politikai indíttatású provokációnak minősítette, és kijelentette, hogy minden további, a Gázai övezet blokádjának megtörésére irányuló akciót meg fognak akadályozni.

Izrael az iszlámista Hamász mozgalom 2007-ben történt gázai hatalomátvétele után vette blokád alá a palesztin területet, s csak az alapvető szükségleti cikkek bevitelét engedélyezte. Az izraeli kormány idén júliusban nemzetközi nyomásra enyhített a kereskedelmi zárlaton, jelentősen csökkentve a továbbra is tilalmas áruk körét.