rss      tw      fb
Keres

Luzskov leváltása - reagálások, értékelések

MTI 2010. szeptember 28., kedd 12:11

Jurij Luzskovnak két választása volt: lemond, vagy az elnök váltja le kemény indoklással - jelentette ki Natalja Tyimakova, Dmitrij Medvegyev elnök sajtótitkára a moszkvai polgármester leváltása után, s megerősítette, hogy Luzskov korábban egy hét gondolkozási időt kapott.

Az Interfax hírügynökség kremlbeli forrásoktól megtudta: Luzskov nem tarthatja meg az Egységes Oroszország Párt fővárosi szervezetében betöltött tisztségét sem, a kormányzó párt ugyanis nem támogathat olyat, aki elvesztette az elnök bizalmát.

A demokratikus ellenzék üdvözölte Luzskov leváltását és követelte a polgármesterek választásának helyreállítását. Szergej Mitrohin, a Jabloko liberális párt vezetője azt is hangsúlyozta, hogy a leváltás jelzi Dmitrij Medvegyev elnök bizonyos önállósodását, de a következményei negatívak is lehetnek, bár ez aligha lesz látható a jövő ősszel esedékes választások előtt.

Borisz Nyemcov, a Szolidaritás mozgalom társelnöke úgy vélte, hogy a menesztés az államfő "első, valóban önálló lépése, de Luzskov megtámadhatja a döntést bírósági úton, sőt, jelöltetheti magát elnöknek, amennyiben az ügyészség nem kezdi meg nyomban az ellene felhozott vádak vizsgálatát".

Alekszandr Lebegyev üzletember, volt polgármesterjelölt kijelentette: Luzskov leváltása szerinte Medvegyev és Vlagyimir Putyin kormányfő közös döntése, és egyben a korrupció elleni tényleges harc kezdete.

Az utóbbiban egyetértett vele Anton Bjeljakov, az Igazságos Oroszország párt duma-képviselője, aki szerint a korrupció elleni harc jelszavait az emberek kellő kétkedéssel fogadták, látván, hogy Luzskov építési vállalkozó felesége ott ténykedik, ahol férje vezető szerepet tölt be. Bjeljakov szerint a döntés növeli Medvegyev politikai tőkéjét, különösen azért, mivel az orosz belpolitika több hasonló "masztodonját" eltávolította már.

Borisz Grizlov, a Putyin vezette kormányzó Egységes Oroszország Párt és a duma elnöke kijelentette, hogy Luzskov sajnos elegendő alapot adott az államfőnek leváltására.

Az Igazságos Oroszország párt vezetése támogatásáról biztosította az államfő döntését.

A kommunista párt (KPRF) szerint a polgármester leváltása korszakos esemény, amely új fejezetet nyit az oroszországi politikai rendszer fejlődésében - jelentette ki Ivan Melnyikov, a párt alelnöke.

Az Egységes Oroszország Párt bejelentette: konzultációkat kezd Luzskov utódának jelöléséről, az Igazságos Oroszország párt elnöke, Szergej Mironov szerint viszont ez merő formalitás, mert az új polgármestert az államfő fogja kinevezni.

A moszkvai kormány és a duma tisztségviselői egy hétfői megállapodás értelmében kedden felköszöntötték Luzskovot 74. születésnapja alkalmából, amelyet a múlt héten Ausztriában tartott meg, de az Interfax tudósítása szerint a kis ünnepség nem volt nagyon vidám.

Luzskov megítélése nem egységes: az állami VCIOM intézet tíz napja végzett országos felmérése szerint 34 százalék úgy látja, nem oldotta meg a város problémáit, sőt részben súlyosbította azokat, 33 százalék viszont a hatékony irányítás példaképét látja benne.