rss      tw      fb
Keres

Rejtély

A miniszterelnök tájékoztatná a parlamenti pártok kormányfőjelöltjeit az ország helyzetéről” – olvasható az MTI-közlemény a miniszterelnök honlapján. „…meghívja magához valamennyi demokratikus parlamenti párt kormányfőjelöltjét, hogy megismerhessék az ország pontos és valós pénzügyi-gazdasági helyzetét .”
A kormányszóvivő hangsúlyozza: „nincsenek csontvázak a szekrényben, és ezt be is bizonyítják.(…) Nagyon örülnénk, ha Orbán Viktor tudna találkozni Bajnai Gordonnal, az ajtónk nyitva áll…”

Akárhogy olvassuk ezt a szöveget, nincs benne semmi sértő. Akárhonnan közelítjük, ez egy gesztus, lehetőség arra, hogy a hatalomba – állítólag felelősséggel – készülő politikusok megragadják az alkalmat, hogy szakmai tudásukat is bevetve kutakodjanak, ne maradhassanak tévedésben, hogy ezzel választóikat is tévedésbe ejtsék.

Ám országunk legnépszerűbb pártjának vezetése nem örül a lehetőségnek. Ezt a következtetést abból a rendkívül „emelkedett” stílusú közleményből sejthetjük, amely az invitálásra született válaszként. Íme:

A Fidesz nem kíván biodíszletként szolgálni a ’trükkök százaival és a hazugságokkal operáló miniszterelnök’ újabb hazugságaihoz."
"A kormány hazugságokkal és trükkök százaival traktálja Magyarországot, a nyilvánosságot, minden magyar embert."
„Bajnai Gordon valószínűleg félreértette a Fidesz szándékait, az ellenzéki párt ugyanis éppen azt a korszakot szeretné lezárni, amely ’a fiktív költségvetésekre, a költségvetési adatok manipulálására és a miniszterelnökök hazugságaira alapul’
"

Időzzünk el kicsit már az első mondatnál a stílus ízlelgetésével. Itt van mindjárt a „biodíszlet” kifejezés. Bájos. Kissé anakronisztikus ugyan a szleng egy politikai közleményben, de lássuk be, dübörög. Azonnal ezer példányban gördül le minden internetes felületről, hogy megkezdje nagy ívű karrierjét a már szép sikert besöprő „trükkök százai” – ez csak az itt hivatkozott két közleményben háromszor fordul elő –, valamint a „fiktív” és a „veszélyes a költségvetés” fordulatok mellett. Az igazi sztár mégis a „hazugság”, főleg ha a miniszterelnök szóval együtt fordul elő, úgy dupla pontot ér.

Hiába no, egy sokat próbált és tapasztalt párt méri ilyen szakavatottan a szót, egyeztetve a mondatokat minden szinten, lópokróc stílusban – mert kinek-kinek ami jár, a kormányfőnek ez, főleg, ha azzal fenyegetőzik, hogy nincsenek titkai. Ez a párt „egy csapat, amely gyökeres és mély változást akar, és megérett a feladatra.”mondja másutt büszke vezetője.

Keressük az érettség jeleit a stílusban, nem találjuk.

Ha túljutottunk a stíluson, persze még mindig adódik a kérdés, vajon miért nem akarja ez a kitűnő csapat, amely megérett a feladatra, megismerni a magyar gazdasági és pénzügyi helyzetet közelebbről, hiszen tudjuk, csaknem négyéves sérelmük, hogy szerintük eltitkolták előlük a valós adatokat, éppen a választások előtt, s most is kételyekkel vannak tele.

Erre a felvetésre is van tippünk, de a választ meghagyjuk az olvasónak.