rss      tw      fb
Keres

Túl van az első parlamenti próbatételen az ausztrál kormány

MTI 2010. szeptember 28., kedd 10:55

Túl van az első parlamenti próbatételen a minimális többséggel rendelkező új ausztrál kormány: a képviselőház elnökévé választották kedden Julia Gillard miniszterelnök jelöltjét, Harry Jenkinst.

A kormányt támogató minimális többség azonban ezáltal tovább csökkent - két főről egyre -, mert a parlamenti elnök nem szavazhat, kivéve, ha szavazategyenlőség alakul ki. Kérdéses, hogy ilyen erőviszonyok mellett a kormány ki tudja-e tölteni hároméves hivatali idejét. Tony Abbot, az ellenzéki konzervatív-liberális koalíció vezetője nem rejti véka alá, hogy meg akarja buktatni a kormányt.

A 48 éves Gillard az ország első női miniszterelnöke. Kormánya két héttel ezelőtt tette le az esküt. Gillard júniusban váltotta fel Kevin Ruddot a Munkáspárt élén, és így automatikusan a miniszterelnöki poszton is, miután az utóbbi elvesztette párton belüli támogatásának jelentős részét, és a párt népszerűsége is rohamosan csökkent.

Az augusztus 21-én tartott parlamenti választásokon a két nagy politikai tömörülés - a Gillard vezette Munkáspárt és az Abbot vezette ellenzék - közül egyik sem szerezte meg a kormányalakításhoz szükséges 76 mandátumot, amire hetven éve nem volt példa. A Munkáspárt 74 mandátummal rendelkezik, az ellenzék pedig 73-mal. A három független képviselő közül kettő a Munkáspárt mellé állt, egy pedig az ellenzéket támogatja.