rss      tw      fb
Keres

Izrael a gázai vizsgálatok lezárását kéri az ENSZ-ben

MTI 2010. szeptember 27., hétfő 20:05

Izrael felszólította hétfőn az ENSZ Emberi Jogi Tanácsát, hogy zárja le a Gázai övezetben végrehajtott izraeli akciók vizsgálatát, azt hangoztatva, hogy a bizottság nem tárgyilagos Izraellel szemben.

A 2008-2009 fordulóján végrehajtott izraeli katonai akciók célpontja a Hamász iszlamista szervezet által irányított terület volt, "válaszul a Hamász terroristáinak évek óta zajló támadássorozatára" - mondta Aharon Lesno Jar izraeli nagykövet. A diplomata szerint a tanács álláspontja "folyamatosan egyoldalú és részrehajló volt... Nem vették figyelembe, hogy Izrael azért tett lépéseket, hogy megóvja állampolgárait, valamint arra is törekedett, hogy amennyire lehetséges, csökkentse a palesztin polgári lakosságnak okozott károkat."

A gázai hadművelet során, amelynek célja az Izrael elleni palesztin rakétatámadások megfékezése volt, több mint 1400 palesztin és 13 izraeli vesztette életét.

Az offenzíva idején elkövetett állítólagos háborús bűncselekmények kivizsgálására létrehozott - Richard Goldstone volt dél-afrikai bíró által vezetett - ENSZ-bizottság szeptember 21-én nyilvánosságra hozott jelentése szerint mind az izraeli hadsereg, mind pedig a Hamász követett el háborús bűnöket, de elsősorban az izraeli jogsértésekre fókuszált. A testület felszólította mindkét felet, hogy vizsgálja ki a vádakat. Tel-Aviv visszautasította a jelentés állításait.

A bizottság múlt héten nyilvánosságra hozott újabb jelentésében megállapította, hogy Izrael és a Hamász egyaránt kudarcot vallott a jogsértések kivizsgálásában.

A jelentés vitájában az Emberi Jogi Tanács muszlim tagországainak képviselői azt hangoztatták, hogy a térségben uralkodó "agresszió" megfékezése érdekében fenn kell tartani a nyomást Izraelre.

Lesno Jar a tanács ülésén bejelentette, hogy Izrael önálló, független vizsgálatot folytatott amelynek célja annak kiderítése volt, hogy katonái viselkedéséről milyen mértékben szerzett pontos képet, valamint, hogy jogrendszere mennyire alkalmas az erőszak alkalmazásával kapcsolatos vádak kivizsgálására.

"Figyelembe véve ezen eljárásokat, valamint Izrael erőfeszítéseit, legfőbb ideje, hogy az ebből az ülésteremből irányított tevékenységek véget érjenek" - mondta a nagykövet.

Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 2006 óta fokozott figyelmet fordít arra, hogy Izrael miként bánik a palesztinokkal. A szervezet négy évvel ezelőtti átalakítása nyomán tagjai között ugyanis többségbe kerültek a muzulmán országok, valamint ázsiai és afrikai szövetségeseik.

A hétfői vitán az Iszlám Konferencia Szervezetének tagállamai ragaszkodtak ahhoz, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa és New Yorkban ülésező közgyűlése továbbra is figyelemmel legyen a gázai offenzívára és következményeire.