rss      tw      fb
Keres

MKP: zavaros és ellentmondásos az államnyelvtörvény módosítása

MTI 2010. szeptember 27., hétfő 18:40

Zavarosnak és ellentmondásosnak tartja a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a szlovákiai államnyelvtörvény módosítását, amelyet pénteken fogadott el az Iveta Radicová vezette pozsonyi kormány.

Erről Berényi József, a parlamenten kívüli MKP elnöke beszélt sajtóértekezleten hétfőn Pozsonyban.

Az MKP különösen azt kifogásolja, hogy a módosított javaslatban is - bár korlátozott mértékben - de megmaradt a pénzbüntetés kiszabásának lehetősége a törvény megsértéséért.

A szlovák kormány módosítási javaslatában az eddigi 5000 euró helyett 2500 euróra csökkentette a pénzbüntetés maximális nagyságát. Daniel Krajcer kultuszminiszter közlése szerint büntetéseket a jövőben csak állami és önkormányzati szervek kaphatnak - azok is csak olyan esetben, ha az állampolgár biztonságát, egészségét, vagyonát veszélyeztető információt nem közlik államnyelven -, magánszemélyek nem.

Berényi szerint ez nem igaz, mert az MKP elemzést készített a módosításokról, amelyből az derül ki, hogy magánszemély is büntethető.

"... mivel a törvény nem tartalmaz korlátozást a pénzbüntetéssel sújtható személyek körét illetően, elvileg bárki, aki megsérti a törvényt egyben büntethető is" - olvasható az MTI pozsonyi irodájába hétfőn eljuttatott elemzésben.

Az MKP szerint ez visszalépés, mert az előző kormány által elfogadott változatban a pénzbüntetések személyi hatályát illetően egyértelmű volt a fogalmazás, "tételesen felsorolta a büntethető alanyok körét, kihagyva a magánszemélyeket".

"A szankciók feleslegesek, s csak a magyar lakosság megfélemlítését szolgálják" - vélekedett a politikus.

"Csalódott vagyok, hogy a megfélemlítési politikába magyar nemzetiségű politikusok is bekapcsolódtak. Eddig ez nem volt így, mi mindig elutasítottuk ezt a politikát" - jelentette ki Berényi.

Elmondta: csütörtökön ülésezik az MKP elnöksége, s dönt a nyelvtörvény elleni aláírásgyűjtési akcióról.