rss      tw      fb
Keres

Pakisztán a NAÜ kormányzótanácsának új elnöke

MTI 2010. szeptember 27., hétfő 13:49

Hétfőtől Pakisztán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsának elnöke, pedig nem aláírója az atomsorompó-szerződésnek, és feltételezhető a pakisztáni atomprogram atyjáról, hogy egy általa vezetett hálózat titokban atomtechnológiát adott át Iránnak és Észak-Koreának.

Nyugati diplomaták szerint a választás nem ideális, miután Pakisztán - Indiához, Észak-Koreához és Izraelhez hasonlóan - nem aláírója a szerződésnek, amely pedig a NAÜ tevékenységének középpontjában áll. Ennek dacára a nyugati hatalmak nem ellenezték a kormányzótanács hétfői ülésén, hogy a közel-keleti és dél-ázsiai tagországok alkotta csoport jelöltje legyen a soros elnök, és közfelkiáltással megszavazták ezt - közölte egy meg nem nevezett diplomata, aki részt vett az ülésen.

Pakisztán megválasztása megfelelt a NAÜ szabályzatának.

A kormányzótanács elnökét évente választják újra, és a jelölés joga forog a térségek között. Az elnöklő ország vezeti a 35 tagú kormányzótanács vitáit, és segít a konszenzusos döntések meghozatalában.

Abdul Kadir Hán pakisztáni atomtudós 2004-ben nyilvánosan elismerte, hogy atomtitkokat ad el Iránnak, Észak-Koreának és Líbiának. Az iszlámábádi hatóságok tagadták, hogy bármi közük lenne Hán csempészhálózatához, de soha nem engedték meg, hogy nemzetközi vizsgálóbiztosok kikérdezzék őt.

Egyes elemzők szerint Pakisztán atomarzenálja és a birtokában lévő fegyverminőségű nukleáris anyagok kockázatot jelentenek a térségben, mert magában az országban veszélyt jelentenek a tálib lázadók és az al-Kaida terrorhálózat.