rss      tw      fb
Keres

Nyugdíjascsali

Orbán Viktor levélben kéri ki a nyugdíjasok véleményét

MTI 2010. szeptember 8., szerda

Orbán Viktor miniszterelnök a nemzeti konzultáció keretében levelet küld minden nyugdíjasnak arra kérve őket, hogy egy válaszlevélben osszák meg vele gondjaikat, és írják meg, szerintük mi lenne a kormány legfontosabb teendője az ország jelenlegi helyzetében - közölte a kormányfő szóvivője, Szijjártó Péter szerdán, budapesti sajtótájékoztatóján. Az ok:

a nemzeti ügyek kormánya minden eddigi kormánynál nagyobb és több figyelmet kíván fordítani a nyugdíjasokra és problémáik megoldására. A kabinet ezt nem csak szavakban, hanem tettekben vállalja, ezért kérdezi meg a nyugdíjasokat most arról, hogy jelenlegi helyzetükön milyen intézkedések javítanának a legjobban.

A kérdőíves levelet 1,7 millió nyugdíjas háztartásba küldik el, a levél költségeit pedig a Fidesz fizeti, így a párt rendelte meg a levelek legyártását és a postai kézbesítést is. Nagyjából tíz forintba kerül egy küldemény elkészítése. Ugyanis nem akarják követni a szocialista kormányoknak azt a szokását, hogy a választások közeledtével közpénzeket költenek állami intézmények, kormányzati szervek reklámjaira.

Szijjártó elmondta, hogy a visszaküldött válaszokat értékelni fogják, és ezek alapján fogják alakítani a szociális biztonságot és a nyugdíjasok életkörülményeit befolyásoló intézkedéseket.

***

A levél részlete:


A levél alján az apróbetűs rész:

Alulírott, fenti aláírásommal hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a Fidesz–Magyar Polgári Szövetség (1062 Budapest, Lendvay utca 28) kezelje, és azokat felhasználhassa jövőbeni kapcsolattartás, választási és egyéb tájékoztatás, véleménykérés, adomány gyűjtés céljából, postai levélben, emailben vagy egyéb módon, időbeli korlátozás nélkül. Tudomásul veszem azt a tájékoztatást, hogy adataimat és az adatkezeléshez való hozzájárulásomat az adatkezelőnél bármikor írásban módosíthatom, visszavonhatom.”

***

Megjegyzés: Törvényes az adatgyűjtés? Törvényes. Törvényellenes időpontban zajlik? Nem. Bizonyítható, hogy az érdeklődés a választási kampány része? Nem. Lemérhető, hogy a puszta érdeklődés nyomán (és nem a beígért problémamegoldás után) milyen arányban szaporodik meg a Fidesz nyugdíjas szavazóinak aránya? Nem. Törvényesen építhető a válaszküldeményekből szavazói adatbázis? Nem. Tudja ellenőrizni a nyugdíjas, hogy építenek-e belőle ilyet? Nem.

Tartalmaz válaszborítékot a küldemény? Nem.

De abban talán még lehet bízni, hogy a nyugdíjasok olvasni is, gondolkozni is tudnak, és nem áldoznak 80 forintot Orbán Viktor kétes értékű érdeklődésére.

(Mihancsik Zsófia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!