rss      tw      fb
Keres

Orbán Viktor részt vesz az energiaügyi csúcstalálkozón Bakuba

MTI 2010. szeptember 13., hétfő 21:00

Orbán Viktor miniszterelnök kedden részt vesz Azerbajdzsán fővárosában az azeri-grúz-román-magyar energiaügyi együttműködésről szóló csúcstalálkozón - közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője hétfőn este az MTI-vel.

A szóvivő közleménye szerint a kormányfő Bakuban kétoldalú megbeszélést folytat Ilham Alijev azerbajdzsáni és Mihail Szaakasvili grúz elnökkel.

Az együttműködés keretében a tervezett Azerbajdzsán-Grúzia-Románia gázszállító rendszerben - angol rövidítéssel AGRI (Azerbaijan-Georgia-Romania Interconnector) - azerbajdzsáni földgázt szállítanának Grúzián, a Fekete-tengeren és Románián keresztül Közép-Európába. A projekt alternatívája lehet Nabucco és Fehér Áramlat gázvezetékterveknek, amelyek ugyanazzal az azeri gázforrással számolnak, hasonló nyomvonalat követnének és hasonló felhasználói kört feltételeznek.

A projektben részt vevő három ország - Azerbajdzsán, Grúzia és Románia - képviselői 2010. április 13-án Bukarestben írtak alá megállapodást közös projektvállalatot létrehozásáról a gázszállító rendszer megvalósítására. Martonyi János külügyminiszter szeptember elsejei bukaresti látogatásakor román partnere, Teodor Baconschi megjegyezte, ha Magyarország csatlakozni kíván az AGRI gázszállító rendszerhez, "gyorsan kell lépnie".