rss      tw      fb
Keres

OGY - Krónika 3. rész (frakcióreagálások, Orbán viszonválasza)

MTI 2010. szeptember 13., hétfő 16:53

Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagálva a KDNP frakcióvezetője jelentős kormányzati döntéseket sorolt, a Fidesz képviselőcsoportjának vezetője pedig azt hangsúlyozta: a kormány nem kért száz nap türelmi időt. A kormányfő a frakcióvezetői felszólalásokra adott válaszában kijelentette: Magyarország visszafizeti adósságait.


KDNP: jelentős kormányzati döntések az elmúlt hónapokban

A kettős állampolgárságról és nemzeti összetartozásról szóló törvényeket, az országgyűlési és önkormányzati képviselők számának csökkentését és a büntetőjogi törvény módosítását emelte ki a többi között az eltelt időszak kormányzati intézkedései közül a KDNP frakcióvezetője.

Harrach Péter azt mondta: az előző időszak vezetői nemcsak sajátjuknak tekintették az állami vagyont, de haza is vitték azt.

Az előtte elhangzott ellenzéki felvetésekre reagálva kifejtette: a nemzeti együttműködés alapja a tisztelet kultúrája és az emberi méltóság, utóbbi jogokat és kötelességeket jelent. A szegényellenesnek nevezett társadalompolitika nem más, mint hogy minden társadalmi réteg felelős magatartására szükség van; ez nem szegényellenesség, hanem az alapvető emberi természetből, jogokból és kötelességek arányosságból fakadó viselkedés - közölte.

Fidesz: a kormány nem kért száz nap türelmet


Lázár János szerint a kormány nem kért száz nap türelmi időt, mert a választóknak a szocialisták kormányzása idején elfogyott a türelme.

A Fidesz frakcióvezetője úgy fogalmazott: a választókban nincs türelem azokkal szemben, akik az elmúlt nyolc évért számadással tartoznak.

A kormányalakítás óta eltelt időből a legfontosabbnak azt nevezte, hogy már nem "fordítva ülünk a lovon", Magyarország nem azt keresi, miért nem lehet megoldani a gondokat, megadóztatni a bankokat, megvédeni a devizahiteleseket és megállítani a gázáremelést.

Mint mondta, a kormány legfontosabb érdeme, hogy "a reformdiktatúra után" visszaadta a kételkedés jogát és lehetőségét, elismerve, hogy nincsenek kizárólagos megoldások. Szavai szerint ez jelenti a demokráciát.

Orbán: Magyarország visszafizeti az adósságait

A miniszterelnök nem támogatja azt a javaslatot, hogy Magyarország tagadja meg a korábban felvett hitelek visszafizetését. A kormányfő a parlamentben napirend előtt elhangzottakra reagálva leszögezte: a kormány ilyen lépést nem fog kezdeményezi, ilyen beadványt nem fog támogatni.

Orbán Viktor a Jobbik elnökének szavaira válaszul kitért arra is, hogy Magyarország, ha nem fizetne, összességében rosszabbul járna, mintha megpróbálja különböző konstrukciókban könnyítve teljesíteni az előző kormány által előállított adósságteher visszafizetését. Leszögezte: a nemfizetés a létfenntartás szélén egyensúlyozó családok millióit tenné pillanatok alatt tönkre.

Magyarország afganisztáni szerepvállalásról szólva kiemelte: amíg van elegendő önkéntes, addig érdemes az ország biztonságáról szövetségi rendszeren belül gondolkozni. A NATO-tagság nagyobb, olcsóbb, biztosabb megoldást jelent az ország számára - közölte.

A kormányfő a "cigánybűnözés" kifejezéssel kapcsolatban - mondandóját kiemelten a Jobbiknak szánva - leszögezte: nem kell eltagadni a valóságot. "Elfogadom, hogy a bűnözők között bizonyos vonásokkal rendelkező emberek nagyobb számban vannak, mint mások", de minden olyan megnevezés ellen tiltakozni fogok, amelyből az következne, hogy azért, mert az ember valaminek születik, potenciális bűnözővé is vált - fogalmazott.

Az adórendszerről kifejtette: a rossz, munka- és családellenes adórendszeren nyugvó gazdaságban felesleges járulékot csökkenteni, először az adórendszert kell rendbe tenni. Ha az adórendszert rendbe tették, akkor jön el az ideje a járulékcsökkentésnek - mondta.

Orbán Viktor visszautasította azt az LMP-s kritikát, hogy a kormány szociálisan érzéketlen lenne. Cáfolatul példaként említette a kilakoltatási moratórium és a gázrátámogatás rendszerének meghosszabbítását.