rss      tw      fb
Keres

Több ezren igényeltek szőlőkivágási támogatást

MTI 2010. szeptember 13., hétfő 16:32

Az idén utolsó alkalommal igényelhettek szőlőkivágási támogatást augusztusban a gazdálkodók a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH); ezúttal mintegy 4.400 kérelem érkezett, amelyekben közel 2.500 hektár szőlőtermő-terület kivágását kezdeményezték - tájékoztatta az MVH az MTI-t.

Az elmúlt évek kérelmeivel együtt - amelyekre a támogatási keret kimerülése miatt már nem jutott pénz - az összesen a kivágásra szánt ültetvényterület nagysága meghaladja az 5.500 hektárt. A legnagyobb területet a Kunsági borvidéken szeretnék kivágni, itt több mint 1.200 hektárnyi szőlőültetvénynek szánják ezt a sorsot.

A kérelmek feldolgozását folyamatosan végzik az MVH-nál. A helyszíni ellenőrzések döntő része azonban még hátravan, mivel az EU Bizottsága csak később dönt arról, hogy pontosan mekkora összeget biztosít a tagállamoknak a szőlőkivágás támogatására.

Ezért az MVH is csak november 15-ét követően kezdheti meg - a pénzügyi forrás ismeretében - a kivágási engedélyek postázását - tartalmazza az MVH közlemény.