rss      tw      fb
Keres

Martonyi János részt vesz Brüsszelben az EU Külügyek Tanácsa ülésén

MTI 2010. szeptember 10., péntek 11:50

A magyar kormány képviseletében Martonyi János külügyminiszter részt vesz az Európai Unió Külügyek Tanácsa, valamint az Általános Ügyek Tanácsa következő ülésén pénteken és hétfőn Brüsszelben - közölte a Külügyminisztérium sajtófőosztálya pénteken az MTI-vel.

A Külügyek Tanácsa (KüT) ülésén nemzetközi kereskedelmi kérdések kerülnek terítékre; a miniszterek megvitatják és várhatóan elfogadják az EU és Dél-Korea közötti szabadkereskedelmi megállapodás aláírásáról és ideiglenes alkalmazásáról szóló tanácsi határozatot.

A külföldi működőtőke-beruházásokra vonatkozó nemzetközi megállapodások létrehozását a Lisszaboni Szerződés uniós hatáskörbe helyezte; az Európai Bizottság ennek alapján közleményt adott ki az átfogó beruházási politika kialakítására vonatkozó elképzeléseiről. A miniszterek erről folytatnak a KÜT-ülésen politikai orientációs vitát, és várhatóan jóváhagyják az Európai Bizottság javaslatát arról, hogy az EU kezdjen szabadkereskedelmi tárgyalásokat Malajziával.

Az EU külügyminisztereinek informális, "Gymnich" találkozóját Steven Vanackere belga külügyminiszter és Catherine Ashton külügyi főképviselő meghívására szeptember 10-11-én rendezik meg Brüsszelben.

Az ülés informális jellegéből fakadóan - a Külügyek Tanácsa mellett évente két alkalommal nyílik lehetőség az aktuális kérdések kötetlenebb keretekben történő áttekintésére - konkrét döntések nem születnek, de a miniszteri tanácskozás meghatározó befolyással lesz az Európai Tanács szeptemberi ülésének döntéseire. A találkozón több európai biztos is részt vesz, és a tanácskozás szombati munkareggelijére meghívást kapnak az EU tagjelölt országai - Horvátország, Macedónia, Törökország és Izland - is.

Az Általános Ügyek Tanácsa előkészíti a szeptember 16-i Európai Tanácsot; a külügyminiszterek megvitatják a csúcstalálkozón elfogadandó következtetések tervezetét. A szeptemberi csúcson Herman Van Rompuy elnök két kérdésről, az EU stratégiai partnereivel fenntartott kapcsolatairól, valamint a gazdaságpolitikai koordináció megerősítéséről kíván tárgyalni. A miniszterek ugyancsak megvitatják az október 28-29-i Európai Tanács napirendtervezetét, amelynek négy témája: gazdaságpolitikai kérdések, a G20-ak november 11-12-i szöuli csúcstalálkozójának előkészítése, klímaváltozás, valamint az Egyesült Államokkal fennálló kapcsolatok.