rss      tw      fb
Keres

Jó kezekben a magyar labdarúgás – két focihír

I. hír: Emberverés és védett személy a magyar-moldáv meccsen

Részletek a Tékozló homár beszámolóiból

A sértett beszámolója:

„Fél órával kezdés előtt értem a Megyeri útra, eddig sosem kellett több 10 percnél a bejutáshoz.” „Amikor kb. 20 perc várakozás után bejutottunk az első kapun szomorúan láttam, hogy 2 szervező próbálja irányítani a tömeget, további 10-20 ’rendező’ bámulja az embereket és úgy érzi nincs teendője. Ha legalább a kapu jobb oldalát megnyitották volna és további két ember is a munkáját végezte volna gyorsabban be lehetett volna juttatni a nézőket. De biztos nem ez volt a feladatuk...
Miközben vártam a következő ellenőrzési pontnál szó szerint a következőt mondtam feléjük: ’Ez a szervezés egyenlő a nullával, többet is lehetne tenni mint bámulni az embereket.’
Erre reagálva a biztonságért felelős ’úriember’ nyakon ragadt, leteper a földre és a hátamra térdelt. Azt hogy mit kiabált a fülembe nem tudom, nem számítottam erre a ’válaszra’ részükről.
Valószínűleg leszedték rólam a ’kollégái’ és felállítottak. Egyből kértem az azonosító számát és a nevét. Természetesen válasz helyett megragadtak, kerítésen kívülre vittek és falhoz állítottak motozásra. Közben hangosan kiabálta a főnök, hogy kés van nálam és állítólag megütöttem a kollégáját. Biztos akkor amikor a hátamon térdelt... Természetesen azonnal odahívott 5 kollégát, hogy tanúsítsak, hogy ellenszegültem és ütöttem. Volt már részem motozásban, mivel évek óta járok mérkőzésekre. Amit motozás gyanánt most végeztek az inkább verés volt, természetesen megfelelő helyeken, ahol nincs nyoma. Azt sem tudom miért van szükségük gumibotra... Kb. 5 percig tartott a megfélemlítés majd hárman vittek a rendőrökhöz.
Ezután jött a kellemes meglepetés, a rendőrök pillanatok alatt felmérték a helyzetet és elküldték a biztonsági őröket.”

Első tanú:

„Jómagam és két barátom a mérkőzést megelőzően 25 percel értünk oda a Mildenberger utca felőli bejárathoz. Ekkor már előttünk, mintegy kétezer ember várakozott, a szűk utcában összezsúfolódva, hogy bebocsátást nyerjen egy kb 2m-es nyíláson. A két kapu közül csak az egyiknek a fele volt nyitva. A tömegben mellettünk több 6-8 éves gyerek is volt. Mi az első félidő 29. percére jutottunk be.”
„…a legfelháborítóbb csak ezután történt. Beérve a kapun a bezárt fél ajtó mögött mintegy 30 az előbb említett biztonság őr állt. Az előttem álló ember csupán azt a kérdést intézte hozzájuk, hogy miért nem nyitják ki a kapu másik felét, hisz vannak elegen. Erre lerántották a földre és el kezdték verni.
Megkérdeztem, hogy mit csinálnak és majdnem ugyan arra sorsra jutottam. Nem tudom, hogy milyen szereket használnak ezek az emberek, de a szemük vérbeforgott és csak azt várták, hogy kit, miért tudnak megütni. Itt üzenem a megvert srácnak, hogy én és a barátaim szívesen elmegyünk tanúskodni, ha fel akarja jelenteni őket. Higgye el tök normális srác volt, mint ahogy én sem vagyok futball huligán.”

A második tanú:

„…az orrom előtt kapták ki a két srácot a tömegből. Kb. 6 db egysejtű (nem mondom, hogy izomagyú, mert...) támadt 2 átlagos testalkatú, normálisan öltözött fiatal férfira, az egyiket a földön vonszolták, miközben azt kiabálta, hogy ’de nem csináltam semmit’, a másikat meg a nyakánál fogva a kerítéshez szorították.”
„Az egész pár másodperc volt, de nagyon félelmetes volt, azt hittem, agyonverik őket (aztán azért leesett nekik, hogy tanúk is vannak). Megfagyott bennem a vér azért is, mert előtte 1 perccel én is szóvá tettem az orkoknak, hogy életveszélyes, amit csinálnak, és gyerekek is vannak kinn. Én csak egy kiadós üvöltést kaptam, talán azért mert nő vagyok.”
„Egyébként jogász vagyok, és elég morcos... szívesen tanúskodom is, ha kell.”

A másik sértett családtagjának levele:

„A megvert srác hozzátartozója vagyok. Sajnos műteni kell. Nem szeretnénk annyiban hagyni az dolgot. Előre is köszönöm a segítséget azoknak, akik tanúskodnának.”

A valószínű tanú:

„Konkrétan mellettem verték meg a srácot, ha ugyanarról van szó,bár nem egy egyszerű kérdésről volt szó, hanem anyázta, gecizte őket (hozzáteszem, teljesen jogosan). Egy másik srácot 3-4 perccel később elkapott egy szekus és a hüvelykujjával úgy csinált mintha ki akarná nyomni a szemét és közben ordibált vele majd megpofozta.”

És a védett személy
Az első sértett beszámolójából:

„…fél órával kezdés előtt értem a Megyeri útra, eddig sosem kellett több 10 percnél a bejutáshoz. Jókora kerülővel tereltek át a 3-as kapuhoz, teljesen feleslegesen lezárták a Labdarúgó utcát. Mint kiderült mindezt azért, mert kiemelt védelmet élvező személy vett részt a meccsen. Inkább nézze tévében és akkor talán az a tizenöt-húsz 10 év körüli kisfiút sem kellet volna a tömegen keresztül előre engedni, hogy legalább az első félidő felétől lássák a meccset.”


A védett személy
(A kép az origo.hu tulajdona, Pályi Zsófia készítette, és a többi képpel együtt itt látható)


II. Hír: Huszti Szabolcs, a szentpétervári Zenit együttesének 27 éves futballistája lemondott a magyar válogatottságról

Az MTI híre szerint „a magyar válogatott középpályása kedden, a Moldova elleni (2-1) Európa-bajnoki selejtezőt követően arra kérte Egervári Sándor szövetségi kapitányt, hogy egyelőre ne hívja be a nemzeti csapatba.” Majd nyílt levélben megindokolta lemondását. Részletek Huszti leveléből:

„…fura, hogy egy Hajnal Tamást, akinek eddigi teljesítményét Németországban nagyra értékelik; egy Vanczák Vilmost, aki évek óta alapember Svájcban; vagy éppen egy Huszti Szabolcsot, akit minden állomáshelyén megbecsültek, olyanok helyettesítenek, akik a gyengébb színvonalú magyar bajnokságban szerepelnek.
Én nem fogok visszatérni az NB I-be, nem igazolok a Videotonba, hogy sztenderd válogatott lehessek. Alig vártam, hogy kikerüljek külföldre és azt tanácsolom minden magyar focistának: amint lehetősége van, igazoljon ki, mert ég és föld a különbség a hazai és a külföldi labdarúgás között.”
„…ami most zajlik, annak köze nincs a realitáshoz. Az hülyítés. Az nevetséges. Simán kikapunk Svédországban, de dicsérjük az első félidőt, miközben momentumunk sincs - a házigazdáknak pedig ziccerei egymás után.
A meccset közvetítő riporter dicshimnuszokat zeng a produkcióról, egekbe emel játékosokat, a stúdióban ülő szakkommentátorok pedig fényezik az edzőt és fejlődésről beszélnek. Szerencsével, kínkeservesen megverjük Moldovát és elégedetten értékelünk. Tavaly, amikor oda-vissza felülmúltuk a moldávoknál jelentősen nagyobb erőt képviselő Albániát, akkor természetesnek vettük a sikert. És hiába álltunk helyt becsülettel Svédországban, s játszottunk jobban egy félidőn át ellenfelünknél a vb-selejtezőn, kizárólag a végeredmény, a 2-1-es vereség volt a téma. Holott aközött a stockholmi és a múlt pénteki negyvenöt perc között hatalmas volt a differencia. Persze, tiszta sor, hogy egy külföldi trénernek nehezebb elfogadtatni magát egy idegen országban, de Erwin Koemant végig bírálták, most, hogy magyar edzőnk van, most aztán határtalan a türelem.
Azt is elmondtam Egervári Sándornak, hogy érdekesnek találom Mezey György szerepét. Amikor hazaértünk Stockholmból, gratulált a Vidi-játékosoknak, majd meglátta Cvitkovics Pétert, tőle azzal búcsúzott: "Magának majd a keddi meccs után". Aztán Peti valamiért kezdőként kapott helyet a gárdában, úgy, hogy az azt megelőző két meccsen még a keretbe se került.”

Reagálások:

Egervári Sándor, az Erwin Koemant váltó szövetségi kapitány „nevetségesnek és sértőnek tartja a feltételezést, hogy a válogatottnál a fehérváriak mozgatják a szálakat”.
Lázár Pál, az újdonsült válogatott fehérvári jobbhátvéd „a Videoton kivételezett helyzetével kapcsolatban annyit mondott, őt nem zavarja, hogy mindenki Orbán Viktorral azonosítja a klubot, de hozzátette, a politikus már akkor is kijárt a fehérváriak meccseire, amikor még nem ő volt a kormányfő.”

***

Kapcsolódó írások a Galamusban:
Bodoky Index Orbán foci plusz gazdasági nagyhatalmak
A magyar foci ura
Nyílt levél Dzsudzsák Balázsnak
Bíró D. Péter: Válogatott hírek


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!