rss      tw      fb
Keres

Schmitt Pál esete a lecsóval

Augusztus 25-én Balog Zoltán, a Polgári Magyarországért Alapítvány kuratóriumi elnöke részletes információt adott a szeptember 4-ére tervezett hagyományos kötcsei találkozó műsoráról. Megtudhattuk, hogy Orbán Viktor miniszterelnök mellett több miniszter is beszélni fog: Navracsics Tibor, Fellegi Tamás, Fazekas Sándor. Meghívást kapott Széles Gábor médiaholding-tulajdonos, Csoóri Sándor író, míg “a résztvevőknek lecsót főz Schmitt Pál köztársasági elnök és felesége.”

Tehát, nem valami kacsáról volt szó, hanem hivatalos bejelentésről, ami azt jelenti, hogy Schmitt Pál meghívást kapott a rendezvényre, amit el is fogadott. Sőt még a lecsófőzésről is megállapodtak. (Valószínűleg a First Lady egyik specialitásáról van szó.) Két fontos politikus, akinek azért mégis tisztában kellene lenni azzal, hogy a köztársasági elnöknek talán nem ildomos pártrendezvényekre járni. De erről, láthatólag, fogalmuk sem volt az uraknak.

Úgy látszik viszont, hogy kívülállók, olyan emberek, akiknek nem hivatalból kell őrködniük az alkotmányosság felett, hamarosan felfedezték, hogy Schmitt Pálnak nem lenne semmi keresnivalója a kötcsei találkozón. Uj Péter a Népszabadságban állapította meg, és nem is ok nélkül, hogy „a köztársasági elnök lecsója egyfajta botránykővé vált”.

Ha Uj Péter balról, a Jobbik jobbról támadta a kötcsei főzőcskét. Novák Előd szerint Schmitt Pál „megszegi alkotmányos kötelezettségét, amikor államfőként a nemzet egységének kifejezése helyett pártrendezvényeken asszisztál”. Arra intette az államfőt, hogy „tanulmányozza az alkotmányt”. A Jobbik egy „Palimadár-díj” alapítását fontolgatja. A díjat azok kaphatnák meg, akik elhitték, hogy Schmitt Pál, a pártkatona, képes lesz kifejezni a nemzet egységét.

Az utolsó pillanatban, úgy látszik, beszólt valaki felülről Schmitt Pálnak. Minden résztvevő, akit Balog Zoltán bejelentett, megjelent Kötcsén – Schmitt Pál kivételével.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!