rss      tw      fb
Keres

Hadat üzenünk-e a svédeknek?

Még nem tudjuk. A jobboldali sajtó kivár, tehát a központi vezérlő még nem döntött.

A másik lehetőség, hogy a jobboldali sajtó munkatársai nem látták a meccset, így az ominózus képet sem. Ugyanis sem a Magyar Nemzet, sem a Magyar Hírlap, sem a Heti Válasz, sem a HírTv, sem az Echo Tv nem említi a végzetes névcserét. Szemben a nem jobboldali sajtóval.

Ahol a reakciók szintén érdekesek. A Népszabadság blogján burnout „zavartan” helyesbít, a Sporttévé kommentátorát idézi, és igaza van:

Nem, a stadionban nem Gyurcsány ült Csányi Sándor OTP-MLSZ-vezér mellett, hanem a nemzet miniszterelnöke. A svédek még biztosan nem olvasták az együttműködési izét. Ahogy Faragó szpíker is egy pillanatnyi zavar után közölte: ’Húha, egy kicsit le vannak maradva a svéd kollégák… Pedig még direkt szóltam is, hogy itt lesz a magyar miniszterelnök’ - árulja el Faragó, és igaza van, mert az új együttműködésben az bizony egy profitorientált csatorna bemondójának a dolga, hogy biztosítsa a legjobb stadionbeli bemutatását a magyar kormányfőnek.”

Az Index leányvállalata, a comment:com nemzeti önérzetében érzi sértve magát a névtévesztés miatt:

Az előző svéd-magyaron még csak gumicsizmás parasztok voltunk, legalábbis a meccset felvezető vicces kisfilmekben, ma este viszont a svéd tévések arról adtak tanúbizonyságot, hogy halvány segéd fogalmuk sincs arról, mi történik tőlük délre, vagy egyszerűen csak szarnak az ilyen apróságokra.”

Pedig ha az ember előveszi a józan eszét, inkább arra jut, hogy a svéd tévések valószínűleg az utolsó pillanatban értesültek arról, hogy a magyar miniszterelnök személyesen megtiszteli jelenlétével a meccset (nem hiszem, hogy Nyugat-Európában hozzá lennének szokva, hogy egyszerű EB-selejtezőkre miniszterelnökök rohangálnak ki). Ezt egyébként nemcsak Faragó szpíker valószínűsíti, hanem Orbánnak a választás előtt hirtelen újraéledt facebookos oldala is a fapados gépről* (nyilván valamiért nem érte el Csányi Sándor magángépét)**. Így aztán a tévés feliratkészítő mester a közvetítés kezdete előtti nagy kapkodásban megpróbálta valahonnan kideríteni, ki is éppen a magyar miniszterelnök, és örült, amikor az első internetes oldalon rábukkant egy névre. Vagy a comment:com blog szerzője löki-vágja a svéd miniszterelnök nevét? Különösen a svéd választások után három hónappal?

Hogy nemzeti sértődés helyett érdemes a józan paraszti eszünket elővenni, azt egy másik blogoló fényesen bebizonyította. A kocka.blog.hu bejegyzése szerint (csak részleteket idézek, aki többet akar tudni, nézze meg a blogot, hiszen tudjuk, nem illik másoktól kattintásokat lopni):

A szerkesztő/rendező valszínűleg vágta, hogy ismerős a pofa, de nem volt biztos a névben, ezért - szerintem - bedobta a Google svéd verziójába a kérdést, ki is Magyarország miniszterelnöke. A skandináv Google pedig ’elavult’, minden hasonló helyi keresésre első helyen Gyurcsány nevét dobja ki. A linkek alá írom a mai állapotot, ki tudja, mi lesz holnap.
Svéd
Hungary Prime Minister — Ferenc Gyurcsány – Synpunkter
Enligt kim.gov.hu och europeaninstitute.org - Visa källlor.

Stb.

Persze azért nem is olyan veszélytelen dolog a józan ész. Lehet, hogy ezek után nem Svédországnak, hanem a Google-nak üzenünk hadat?

(Mihancsik Zsófia)

* „Ma délután egy norvég fapados társaság gépével Stockholmba repültem, hogy megnézzem az Egervári-csapat debütálását tétmeccsen - írta a miniszterelnök Facebook-oldalán.”

** „Csányi Sándor, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója szintén szereti a focit, immár hivatalból is, hiszen néhány hete a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökének választották… Valamelyik külföldi meccsre olykor hármasban repült magángépén Orbán Viktorral és Hernádi Zsolttal, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójával, akivel egyebek között már csak a Mol igazgatóságának tagjaként is jó viszonyt ápol.”

***

Utóirat 15:55-kor: Időközben Gyurcsány Ferenc is üzent a svéd televíziónak
(m. zs.)

Kapcsolódó írás a Galamusban: olvasói levél


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!