rss      tw      fb
Keres

Martonyi János és a magyar EU-elnökség

Nézzük meg, hogy mit jelent egy koherens magyar külpolitika manapság. Mivel valamikor diplomáciatörténettel foglalkoztam, a mai napig érdekel a külpolitika. Ezért már többször is írtam a témáról Hungarian Spectrumban és a Galamusban. Be kell vallanom, hogy a véleményem nem a legjobb az Orbán-kormány külpolitikai terveiről és kivitelezőjükről, Martonyi Jánosról. Pedig az Orbán-kormány kritikusai mindig őt emlegetik mint a kormány legelfogadhatóbb tagját. Mint olyasvalakit, akit a nagyvilágban nagyra tartanak.

Lássuk, hogy milyen előadást tartott Martonyi János a külképviselet-vezetői értekezlet nyilvános részt lezáró összegezésében.

Martonyi azzal kezdte, hogy a 2011-es soros magyar EU-elnökség idején lesz lehetőség magyar szempontok megjelenítésére is, bár, tette hozzá, az igazi magyar érdeket az elnökségi feladatok korrekt végrehajtása jelenti. Mint gyakran halljuk, az Európai Unió biztosai például soha, de soha nem képviselhetik saját országuk érdekeit. Miért lenne ez másképpen az EU-elnöki tisztével? Mint ahogy Martonyi a mondat második felében utal is rá, az igazi magyar érdek az elnökségi feladatok korrekt végrehajtása. Szóval, mi az igazság? Valószínűleg a mondat második fele, de akkor miért áltatja Martonyi hallgatóit azzal, hogy úgy állítja be a magyar elnökséget, mint a magyar érdekek motorját?

Néhány mondattal később Martonyi visszatér a témára, de ez már csak ismétlése az előbb elmondottaknak. Igen, volt már példa arra, hogy egy tagállamnak sikerült érvényesítenie a szempontjait elnöksége idején, de újra „hangsúlyozta, hogy az elnökség nem az a különleges hat hónap, amikor Magyarország kormányozza az Európai Uniót, és az elnökséget felhasználva saját céljait valósítsa meg”. De akkor az istenért, mégis miről beszél Martonyi János?

Ha a magyar külügyminiszter ilyen zavaros előadást ad le a nagyköveteknek mégis mit lehet várni tőle mint a magyar külpolitikai tárca vezetőjétől? Attól félek, nem sokat.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!