rss      tw      fb
Keres

Elemzők: folytatódhat a munkanélküliség csökkenése

MTI 2010. augusztus 27., péntek 15:43

A következő hónapokban tovább folytatódhat a munkanélküliség lassú csökkenése Magyarországon, ugyanakkor a szezonális munkák kifutásával év végére ismét 11 százalékra nőhet az állástalanok aránya - vélekedtek pénteken az MTI által megkérdezett elemzők.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) frissen közölt adatai szerint május-júliusban a munkanélküliségi ráta 11 százalék volt, 0,1 százalékponttal kisebb, mint április-júniusban, miközben a munkanélküliek száma 473,3 ezerről, 467,2 ezerre mérséklődött. A ráta idén január-márciusban volt a legmagasabb, 11,8 százalékos. Február-áprilisban nem változott, majd azóta folyamatosan csökken: március-májusban 11,4 százalék volt.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint nem okoztak meglepetést a most közölt adatok. A foglalkoztatottak számának növekedése egyrészt annak köszönhető, hogy az exportra termelő cégek kezdik visszavenni az elbocsátott munkaerőt, másrészt a folyamatban lévő nagyberuházásokhoz - például a kecskeméti Mercedes gyár építéséhez - kapcsolódóan is zajlik a munkaerőfelvétel.

A szakember megjegyezte: idén nyáron a sokszor rendkívüli időjárás miatt a szezonális foglalkoztatási hatások is kisebb mértékben érvényesülnek, mivel kevesebben dolgoztak a mezőgazdaságban.

A következő hónapokban a munkanélküliségi ráta további, lassú csökkenésére lehet számítani - 10,6-10,7 százalék lehet a ráta - ám az év vége felé ismét 11 százalékra nőhet szezonális hatások miatt - vélekedett Suppan Gergely. 2010 egészére átlagosan 10,9-11 százalékos munkanélküliségi ráta várható - mondta.

Kovács Mátyás, a Raiffeisen Bank Zrt. elemzője is hasonlóképpen vélekedett: szerinte is folytatódik az állástalanok arányának lassú csökkenése, október-decemberre - a szezonális hatások ellenére is - 10,7 százalék lehet a ráta, 2010 egészére pedig átlagosan 11,1 százalékos rátával számolnak.

Hozzáfűzte: a foglalkoztatottság növekedésének motorja továbbra is az exportorientált feldolgozóipar munkaerő-felvétele lehet.

Lőke András, az MKB Bank elemzője szerint a május-júliusi adat elsősorban szezonális hatásoknak tudható be, így a következő hónapokban még hasonló értéken, vagyis 11 százalék körül maradhat a ráta, majd október-decemberre 11,3 százalékra nőhet.