rss      tw      fb
Keres

Visszaállították Gömbös Gyula díszpolgárságát az oroszházi fideszes képviselők

MTI 2010. augusztus 27., péntek 15:39

Visszaállították Gömbös Gyula volt kormányfő díszpolgárságát az oroszházi fideszes képviselők - írta az Oroscafe című honlap pénteken.

A pénteki városi közgyűlésre Németh Béla polgármester (Fidesz-MDF) nyújtotta be azt a határozati javaslatot, amely a Gömbös Gyula díszpolgárságát megszüntető 2002-es határozat felülvizsgálatát indítványozta. A volt miniszterelnök 1932-ben kapta meg a díszpolgári címet.

2002-ben a szocialista városvezetés arra hivatkozva bírálta felül a címet, hogy "Gömbös Gyula az adományozást követő életszakaszában méltatlanná vált az Orosháza Díszpolgára címre".

A mostani döntést megelőző fideszes javaslat szerint "nem lehet egyetérteni azzal, ha valakinek a tevékenységét és életútját az adományozást követő 70 év eltelte után felülvizsgálják és a képviselő-testület többségének meggyőződése szerint átértékelik".

Gömbös Gyula 1932. október 1. és 1936. október 6. között volt kormányfő Magyarországon. Miniszterelnökségének idején olyan egyezmények születtek, amelyek segítették a kilábalást a gazdasági válságból, valamint meghirdette a trianoni szerződés békés revízióját. Politikáját, a többi között az olasz mintájú korporációs rendszer bevezetését, később a konzervatív-liberális politikusok és a legális baloldal is támadta.