rss      tw      fb
Keres

Rácz Szabó László: a VMSZ szakadékba sodródik

MTI 2010. március 1., hétfő 5:46

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) szakadékba sodródik - állítja Rácz Szabó László, a vajdasági Magyar Polgári Szövetség (MPSZ) elnöke.

A pártelnök a Dnevnik című újvidéki napilapnak adott interjúban - amely hétfőn olvasható az újság internetes felületén is - reagál azokra a VMSZ-es vádakra, amelyek azután hangzottak el, hogy az MPSZ a minap a zentai képviselőtestületben összefogott a Boris Tadic szerb államfő vezette Demokrata Párttal (DS), távozásra kényszerítette a város a VMSZ-es polgármesterét, és kiszorította a pártot a helyi hatalomból. Ennek az volt az előzménye, hogy a VMSZ parlamenti frakciója nem szavazta meg a szerbiai költségvetés tervezetét, amit a DS zokon vett.

Rácz Szabó László szerint a VMSZ elnöke, Pásztor István "nemcsak iránytűjét veszítette el, hanem a fejét is".

"A VMSZ alacsonyan száll, szakadékba sodródik, s számomra úgy tűnik, hogy Pásztor ezt nem hajlandó elfogadni" - mondja az MPSZ elnöke. A politikus a VMSZ-ből kizárt Bunyik Zoltán nyilatkozataira hagyatkozva azt mondja: Pásztor István és a VMSZ parlamenti frakcióját vezető fia, Pásztor Bálint hibát követett, mert a költségvetés elutasításáról nem a VMSZ illetékes testülete, s nem is a Magyar Koalíció hozott döntést, hanem ők ketten.

"Azóta kiderült, hogy az MPSZ együtt tud működni a DS-sel, s hogy nem falunk fel gyerekeket, nem vagyunk ultranacionalisták és fasiszták, ahogyan rólunk állították" - mondja Rácz Szabó, aki szerint az is nagy hazugság, hogy pártja programjában szerepel Szerbia határainak szétverése. A pártelnök szerint Pásztor István alaptalanul vádolta pártját azzal, hogy együttműködik a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalommal, s az effajta minősítésekkel háttérben akarta tartani az MPSZ-t.

Az MPSZ elnöke szerint a Pásztor István szájából elhangzott minősítések után elfogadhatatlan a VMSZ kezedményezése az egységes lista felállításáról a szerbiai Magyar Nemzeti Tanács megválasztásához.