rss      tw      fb
Keres

Bíró D. Péter sajtószemléje - 2010. 08.26.

Válogatás az elmúlt hetek fontosabb írásaiból-interjúiból


FÓKUSZBAN:

2010. július 23.
Rajnai Attila: Ártatlanságra ítélve
Élet és Irodalom online

„Hrabovszki Zoltán, a Fővárosi Ítélőtábla büntetőbírája kéretlen tanáccsal megpróbálta befolyásolni dr. Felföldi Anikót, a Monori Városi Bíróság egyik fiatal bírónőjét, hogy szüntessen meg egy évek óta zajló becsületsértési ügyet, amelyben a vádlott Czira Szabolcs, fideszes országgyűlési képviselő, Nagykőrös polgármesterének a felesége. A vádlott védője Czira Enikő ügyvéd, a polgármester húga, aki rokona Hrabovszki bíró közjegyző feleségének. Dr. Felföldi Anikó az igazságszolgáltatás pártatlanságának a megőrzése érdekében elfogultságot nyújtott be, és júniusban leadta az ügyet, amely a tények ismeretében nem tűnik bonyolultnak. A Legfelsőbb Bíróság álláspontja szerint nem indokolt vizsgálatot indítani az ügyben.
A 2006-os országgyűlési választások kampányában egy kiadó nélküli, jelölteket összehasonlító színes szórólapot terjesztettek Nagykőrösön. A kampánykiadvány egyik oszlopában Nagykőrös polgármestere, a Fidesz-KDNP által delegált Czira Szabolcs országgyűlési képviselő  fényképe szerepelt, a másikban pedig Tóbiás Józsefé, a szocialisták jelöltjéé…. Czira Szabolcs bemutatásában az állt, hogy nagykőrösi illetékességű, egyetemet végzett állatorvos, akit a köztiszteletben álló polgárok támogatnak, a felesége pedig középiskolai tanár. Tóbiás József adatai közt viszont a következők szerepeltek: a Rózsadombon lakik, ’sok iskolát elkezdett, de csak a nyolc osztályt fejezte be’. A szocialista képviselő sohasem dolgozott, megélhetési politikus, luxusterepjárót tart sofőrrel, felesége playboy nyuszi, és jelölését csak a pártaktivisták és az újgazdagok támogatják.”
„A választást a körzetben Czira Szabolcs nyerte meg 12 ezer 394 szavazattal. Tóbiás Józsefre 11 ezer 230-an adták le a voksukat.
A szórólap valótlan tényállításai miatt Tóbiás József és László Ferenc becsületsértés vétsége miatt ismeretlen tettes ellen feljelentést tett.”
„A rendőrségi nyomozás rövid idő alatt megállapította, hogy az ominózus kampányszórólapot a helyi Pende Print Nyomdaipari Kft. készítette. 2006. május 19-én a nagykőrösi rendőrkapitányság bűnügyi osztályán kihallgatták Kőházi Zoltán Ambrust, a Pende Print Kft. Ügyvezetőjét:”
„Igen, felismerem a nyomtatványt. Úgy történt, hogy 2006. április 14-én dr. Czira Szabolcsné – a nagykőrösi polgármester felesége – megkeresett az Örkényi úti nyomdaüzemben személyesen, hogy el tudnánk-e vállalni sürgős határidővel kétféle nyomtatvány sokszorosítását. Az egyik nyomtatvány az elém tárt nyomtatvány volt, a másik egy húsvéti üdvözlő lap. Én ekkor árajánlatot adtam a hölgynek. Ő ezt elfogadta. Ekkor a hölgynél volt is minta mindkét nyomtatványból."
„A nyomozás adatai alapján becsületsértés vétsége miatt Cziráné Kőházi-Kiss Tímea ellen indult büntetőeljárás.
2006. július 18-án a Nagykőrösi Városi Bíróság bírái elfogultságot jelentettek be arra hivatkozva, hogy ’a vádlott férje Nagykőrös város polgármestere, országgyűlési képviselő, az ügyben maga is érintett. A város önkormányzata társintézmény, az igazságszolgáltatás elfogulatlanságához fűződő társadalmi érdek is indokolja, hogy az ügyben ne az egyébként illetékes Nagykőrösi Városi Bíróság járjon el’.
Az eljárás lefolytatásához a másodfokú bíróság a Monori Városi Bíróságot jelölte ki”.
„A perben az első nyilvános tárgyalás 2006. szeptember 26-án volt. Az eljáró bíró megpróbálta megbékíteni a feleket, amit Tóbiás József és László Ferenc elfogadott, abban az esetben, ha a vádlott elismeri a tévedéseit. Czira polgármester felesége azonban ártatlannak vallotta magát az ügyben. Kijelentette: a szórólapot nem ő készíttette, nem terjesztett, nincs hozzá semmi köze.  Később több tárgyalást – a magánvádlók hiányzásai miatt – elnapolt a bíróság. …2010. február 9-én …Czira Szabolcsot hallgatták meg tanúként.
Az országgyűlési képviselő azt mondta: ’A feleségem ezt a szórólapot nem szerkesztette, nem sokszorosította. A feleségem a pendrive-ot a megbízásomra csak elvitte a nyomdába, amire rá volt téve a szórólap. Igazából nem értem a feleségem jelenlegi kihallgatását és bíróság elé citálását.’ A bíró azon kérdésére, hogy a hosszú büntetőeljárás alatt eddig ezt miért nem jelezte, a képviselő felháborodott hangon azt válaszolta: ’Engem nem hallgatott meg senki!’ Majd a bíró, miután rendre intette, elismerte: tudomása volt arról, hogy a felesége ellen négy éve büntetőeljárás zajlik.”
„A 2010. június 23-i tárgyaláson kiderült: Dr. Felföldi Anikó március 29-én bejelentette az ügyben az elfogultságát, amely nincs összefüggésben a vádlott és védője által benyújtott elfogultsági indítványokkal. A bírónő a perrel kapcsolatban írásbeli nyilatkozatot tett. E szerint 2010. február 20-án találkozott dr. Hrabovszki Zoltán bíróval, aki szóba hozta ezt a becsületsértési ügyet. ’Elmondta, hogy ismeri annak részleteit, mivel azt a vádlott védője, dr. Czira Enikő - aki a feleségének a rokona - elmondta neki’. Dr. Hrabovszki ekkor kifejtette: ’Álláspontja szerint meg kellene szüntetnem az ügyet. Felajánlotta, hogy hasonló tárgyú ügyekben hozott ítéleteket küld a bírósági e-mail címemre, amit meg is tett. Ezt követően dr. Czira Enikő ügyvéd a bírósághoz 2010. március 19-én érkezett beadványában kifejtette, hogy miért kellene megszüntetnem az eljárást, és csatolta beadványához a Fővárosi Ítélőtábla ítéletkiadmányát, mely ítéletet előadó bíróként dr. Hrabovszki Zoltán hozott. A fentiekre tekintettel, az igazságszolgáltatás pártatlanságának megőrzése érdekében, bejelentem az elfogultságomat’.”
„Megkérdeztük Hrabovszki Zoltán büntetőbírót, hogy nem lépte-e túl a bírói etika határait azzal, hogy egy konkrét, nem általa tárgyalt ügybe beavatkozott, és a védelemmel összehangoltan megpróbálta befolyásolni annak kimenetelét.
Hrabovszki felvetésünkre lapunknak azt válaszolta: nem tud olyan esetről, hogy bárkinek az ügyébe beavatkozott volna, illetve emiatt elfogultságot jelentettek be. Felvetésünkre hozzátette: nem rémlik számára, hogy ismerné a monori bíróságon zajló ominózus becsületsértési ügyet. Elmondta: nem ritka az, hogy egy bíró tanácsod ad egy kollégának, de hangsúlyozta, erről a büntetőügyről nincs tudomása.”
„Czira Enikő ügyvéd mondvacsinált elfogultságnak nevezte dr. Felföldi Anikó bejelentését.”
„Az üggyel kapcsolatban elmondta: semmiféle etikai határt nem lépett át, mivel a harmincéves praxisa alatt nem egy esetben konzultált bírákkal ügyekről, esetleg tanácsot is kért tőlük, de ilyenkor sohasem konkrét, nevesített esetekről  folyt az eszmecsere. Hozzátette: ismeri és tiszteli Hrabovszki bírót, mert az unokatestvérének a férje, szokott vele beszélgetni, de erről a konkrét becsületsértési ügyről sohasem ejtettek szót.”
„Dr. Szűcs Péter, a Legfelsőbb Bíróság szóvivője kérésünkre konzultált az ügyben, majd a következő tájékoztatást adta lapunknak: annak ellenére, hogy nem ismerik pontosan ennek az elfogultsági ügynek minden részletét, álláspontjuk szerint nem igényel vizsgálatot, etikai és egyéb eljárást, mert az úgynevezett szubjektív elfogultság kategóriájába tartozik, amely szerint a bejelentő bíró tisztességesen és elismerésre méltóan járt el: felismerte, hogy nem tud a büntetőügyben elfogultság nélkül döntetni.”

2010. augusztus 24.
A pesti vicc
Tóta W. Árpád blogja

„Bajban van az én hazám. Budapestet elhagyja vőlegénye, vagy kicsoda is volt ez az ember, Demszky Gábor; legyen mondjuk a Significant Other. Ötször választotta meg a város népe, ebből négyszer újra, ezen belül egyszer egy hónappal az őszödi botrány után. Pedig sohasem volt népszerű, csak nem akadt nála jobb jelölt...”
„Tarlós Istvánnal különösebb gond nincs. Az utóbbi időben többször is jelét adta annak, hogy felfogta, Budapest nem egy franciakert, sem gémeskutas falu, ahol megszólják a vénkisasszonyokat, de még a buzik is beleférnek egy európai fővárosba. Igen, a szinglihordák bőrtangában, azok. Tarlós Istvánnak az az egy hátránya van, hogy fideszes, és a pártja viszont kifejezetten ott jelöli meg a szellemi forrásvidékét, ahol a nagyvárosok eleve bűnös helynek számítanak. Hoffmann Rózsa és Semjén Zsolt világképe, az betenné Budapestnek a lompost.”
„De nem Tarlós az egyetlen jelölt, ott van a laza és ökotudatos fiataloknak magától értetődő opcióként az LMP, ami már nevében is egy kólamámor. Bent vannak a parlamentben, komolyan vehetőek, és komolyan is veszik magukat... bizonyára meghallják majd a biciklisfutárok hangját, és lesz több bringaút. Szóval az LMP-nek is megvan a helye Budapesten, de velük sem teljes a kép. Horváth Csabával helyhiány miatt nem foglalkozom.”
„Budapesten a konzervatívokon és a zöldeken kívül még ezerféle kisebb-nagyobb gondolatkör tenyészik. Mint az egyetlen igazi nagyvárosunk, ez mindenféle szubkultúra kút- és vízfeje, még ha ezt mostanra az internet mérsékelte is. A városokban tömegesen él valami, ami sem a nemzeti együttműködéssel nem klappol, sem a szocializmussal, és úgy nevezik, hogy individualizmus. Ezt Magyarországon ostorozni szokás, pedig kétélű kapanyél ez. Igen, ebből ered a mindent kiröhögő cinizmus, abból pedig a jó viccek. Nem az illedelmesek, hanem a jók. Ebből lesznek a rossz egyéni döntések és a tragikus következmények, meg a jók is. Ennek – legalább retorikai és kultúrpolitikai – képviselete tűnt el a liberális párt tönkremenetelével és azzal, hogy nincs másik.”
„Csak egy kétfarkú kutya. Kicsit sárga, kicsit savanyú, és nem fog választást nyerni, mint a nyilván példaként szolgáló izlandi Legjobb Párt. Ráadásul nem is pesti eredetileg, hanem szegedi. De a miénk... Nincs továbbá olyan felháborodás, amitől a budapestiek egy emberként akarnák elküldeni az összes jelöltet az anyjába. De ha legalább a jelölt felállna, az is megmutatná, hogy itt, Magyarországnak ebben a meghitt szegletében még van igény a felhőtlen hülyéskedésre. Kiröhögni bőven lesz mit.
Budapesten élni alapvetően jó. Ezzel ma egyik párt sem kampányol, pedig pont ez az oka annak, hogy Demszkyt nem zavarta el a város húsz évig. Van egy csomó probléma, zaj és büdös és dugó, de összességében sokkal kellemesebb hely, mint a legtöbb falu. Ezt nem kell bizonyítani: az ingatlanárak precízen megmutatják. Többek között azért ilyen jó hely egy város, mert itt még az is megtörténhet, hogy jelöltet állít a Kétfarkú Kutya Párt.”

2010. augusztus 24.
Nagy B. György: Purgál és visszavonulási útvonalakat épít a Fidesz
ATV online

„Nem a végtelenben, hanem 2014-ben találkozik két párhuzamos Fidesz-folyamat, a centralizáció és az országgyűlési választásra való felkészülés. E két törekvés már most tetten érhető, mégpedig az önkormányzati voksolást megelőző belső harcokban. Nem véletlen, hogy az utóbbi hetekben-hónapokban tucatnyi városi szervezet esett el – oszlattak Csornán, Egerben, Füzesabonyban, Gyöngyösön, Miskolcon, Nagyatádon, Rudabányán, Siklóson, Túrkevén, Vácott, illetve a XI. kerületben. A képlet nagyjából mindenhol azonos: a településhez kötődő helyi erős embereknek menniük kell, jön a központi jelölt, a folyamatot pedig nem az adott városhoz kötődő, hanem az Orbán Viktor által kinevezett választókerületi elnökök, regionális igazgatók vezénylik le.”
„Az elsődleges mozgatórugó a pozíciószerzés, magyarán ki induljon polgármesternek megyei közgyűlési elnöknek, illetve ki vezesse majd a városi, megyei frakciót – de ez a helyi érdek. Amit megpróbálnak a központihoz idomítani. Egyrészt a Fidesz felmérte, mekkora értéket jelentenek az önkormányzatok – hiszen az utóbbi nyolc évben a helyhatósági bázison izmosodott kormánypárttá. Ám épp emiatt az önkormányzatoktól nem csak az ellenzéket kell távol tartani (ez többé-kevésbé sikerült is a választási szabályok átírásával és a választókerületek átrajzolásával), hanem a saját helyi erős embereket is, hiszen a Fidesz-vezérkarnak nem érdeke, hogy várurak tucatjaival kelljen majd alkudozni. Másrészt pedig 2014-től csak 200 honatya üldögél majd a Tisztelt Házban, a többinek viszont helyet kell biztosítani, ehhez pedig nem árt kipucolni az önkormányzatokat.
Így bezárták például nyáron az ország legnagyobb alapszervezetét, a miskolcit – itt 800 tagot eresztettek szélnek... ”
„Miskolc után Gyöngyös dőlt be, hiába vették be a szocialista bástyának számító várost a jobboldal képviselői, a szavazófülkék forradalma felfalta saját gyermekeit, és a helyieknek menniük kellett... A Balázs József választókerületi elnök által kiadott indoklás egyébként meglehetősen érdekes, és a szocialista rendszerben gyakran hangoztatott, a 'sorok közt megbúvó ellenség' frázisra hajaz. Ugyanis hivatalosan 'a feloszlatás hátterében a letűnt szocialista hatalom egy-két gazdasági haszonélvezőjének Fideszen belüli befolyásszerzési törekvése, a mögöttük álló neoliberális körök, valamint olyan politikai konjunktúralovagok állnak, akik más módon nem szivároghattak volna be egy több mint egy évtizede botránymentesen és egységesen működő organikus szervezetbe'.”
„A polgármester lecserélésére”... „az oszlatás a legalkalmasabb módszer, így esett, hogy Csornán azzal a felkiáltással zavarták szét a helyi fideszeseket, hogy a négy évvel ezelőtt Áder János által is támogatott független városvezető irányítja őket.  Gyopárosi Albert választókerületi elnök indoklása szerint a polgármester és csapata folyamatosan akadályozza a helyi elnökség és a választókerületi elnök által javasolt azon tagjelöltek felvételét a csoportba, akik a Fidesz helyi kampányának kipróbált, megbízható aktivistái voltak. (Azaz nem sikerült többséget szerezni a csornai szervezetben). Úgyhogy a választókerületi elnök itt is újraalakított, az új polgármester-jelölt pedig ő maga.”

2010. augusztus 3.
Zero: Ne zaklassuk a Zembereket népszavazásokkal
Vastagbőr (blog)

„A szavazófülkés forradalom maga volt a csoda, nem is hinné az ember, hogy egy szavazattal mennyi mindenre adhat felhatalmazást a választott képviselőjének.
Már csak egy picike rés maradt a forradalom pajzsán: a népszavazás. A szegény Stumpf alkotmánybíró elvtárs úr, mint egy szem taláros fecske, nem tud nyarat csinálni, így ha a reakciósnak nem nevezhető OVB kénytelen elfogadni egy népszavazásra beadott kérdést... az átmehet az AB-n is, a 200 ezer aláírás is összejöhet ... és akkor ... a sorsunk a Zemberek kezében.”
„Az új alkotmányt előkészítő bizottság egyik tagja, Schöpflin György ...szerint referendumot csak kivételes esetekben kellene alkalmazni, például erkölcsi ügyekben, mint amilyen az abortusz vagy a válás.
'Az a fogalom, hogy az egységes nép képes döntéseket hozni, nem létezik. Azt mutatja az ír vagy a dán példa is, hogy a népszavazás arra alkalmas, hogy a szélsőjobb és a szélsőbal valamilyen posztmodern formációban egymásra találjon. A népszavazás intézménye a politikai folyamatokat a populizmus irányába viszi’.
„A Népszabadság felvetésére, hogy 2008-ban volt egy vizitdíjas népszavazás, amit a Fidesz és a KDNP kezdeményezett, Schöpflin György úgy reagált: 'az kivételes eset volt. Akkor, az őszödi beszéde után a Gyurcsány-kormány legitimitása megrendült, a nép változást akart, Gyurcsány Ferenc mégis hatalomban maradt. Ezért volt szükség a népszavazásra. De bonyolult kérdések esetén nem kell referendum’.”
„Az új Alkotmányról sem várható népszavazás, a sok hülye úgysem értené meg, minek terheljük őket. Preambulum meg egyéb nyalánkságok ... elmagyarázni ezt a Zembereknek... Szijjártó Peti legyen a talpán, aki képes erre.”
„Orbán Viktor, ATV, 2010. július:
'Nem vagyok a híve ... a képviselőket azért választják meg, hogy a mindenkire tartozó fontos kérdésekben döntsenek, és csak kivételes esetekben forduljanak a választókhoz. A parlamentáris hagyományt szeretném folytatni Magyarországon. Ha elkezdünk népszavazást kiírni mondjuk az alkotmány kérdésében, akkor meg fogunk indulni az elnöki rendszer felé, és én nem szeretném, ha Magyarország az elnöki rendszer felé mozdulna el.'"
„Ó, azok a régi szép idők, mikor még a népszavazás a demokrácia koronagyémántja volt ...

'A népszavazás egy történelmi lehetőség. (...) Ez a népszavazás nem pártkérdés lesz, hanem az emberek szavazása. A három kérdés mindent szimbolizál, ami ma a magyar közélet terítékén található...Hogy egy nép mikor és milyen formában fejezi ki a maga véleményét, az a népre tartozik, az ő joga' – 2007. október 16., orbanviktor.hu
'
A népszavazás ténye már maga győzelem. Lassan 2 millió aláírás gyűlik össze, ami azt jelenti, hogy Magyarországon majdnem minden negyedik polgár magáénak vallja a népszavazás eszméjét. Orbán úgy vélekedett: kiharcoltuk a népszavazás jogát, az embereknek fontosak ezek a kérdések, nem akarják átadni az irányítást a politikusok kezébe' – Orbán Viktor évértékelő beszéde, 2008. február, HírTv.”
„Mint látjuk, itt van egy remek lehetőség az ellenzék számára: '3 éve még imádta Orbán a népszavazás intézményét, most meg már nem imádja'...
Imádta -  nem imádja. Egyszerű, mint a faék.”
2010. augusztus

Végel László: Távozás és visszatérés
Mozgó Világ online

„A csapadékos júniusban újabb kisebb bácskai körútra szánom rá magam. Nem várom be a pannon kánikulát, időben kiköltözöm Temerinbe, mivel az utóbbi idők nyarai kibírhatatlanok az újvidéki panellakásban.”
„Aztán az újvidéki könyvtáram híján találomra leemelek a könyvespolcról egy-egy kötetet, azok közül, amelyeket lassan szelektáltam és az évek során apránként Temerinbe szállítottam, gondolván, hogy kevésbé fontosak, illetve az életben már nem olvasom el újra őket. Így került újra a kezembe Molnár Ferenc Rabok című regénye, amelyet egy zivataros délutánon egy szuszra elolvastam.”
„Felemás érzéssel teszem le a könyvet, melynek szerzőjét az egyik tábor kozmopolitának minősítette, noha alig van író, aki annyira pesti lenne, mint ő; a másik tábor a nagypolgár jelzővel illette, habár a magyar polgársággal nem volt kíméletes… Szkeptikus volt, mint Márai, aki kapzsinak, mohónak és ravaszkodónak nevezte ezt a középosztályt.”
„Talán éppen most lenne érdemes elővenni Molnár egyik-másik könyvét, hogy ne feledjük, milyen volt politikailag a mostanság csábító színekkel megfestett keresztény középosztály. Önző és szociálisan érzéketlen, sugallja a ’nagypolgári író’ regénye, amelynek főhősét, Nagy Rizát a ’társadalom az élet útjának a szélére söpört, az élet egyéb hulladékai közé’. Vívja a józan logika szerint teljesen értelmetlen harcot. Hét hónapi börtönbüntetésre ítélik, mert háromszáz forintot lopott, hogy szép ruhát vegyen magának, amiben tetszeni akar egy középosztálybeli ügyvédnek. A rossz múltú nő végül is elnyeri a férfit, nem azért, hogy felülemelkedjék, hanem azért, hogy lássák, ő is győzni tud.”
„Azonban a bravúros mondatok elolvasása után vegyes érzésekkel tettem vissza a könyvállványra a regényt, mert az elegáns mondatokból hiányzik a mondat, illetve a szavak kínja, valamint a happy end is túlságosan tolakodó. Az írói elegancia elfojtotta, elsekélyesítette a szociális érzéket, ámbár a szöveg gördülékeny, a mondatok sziporkáznak, viszont mégis felszínesek. Máskülönben a szociális érzék egyre inkább kivész a kortárs irodalomból.”
„Ezek után ne merülne fel bennem a kérdés, milyenek is a mai világ mondatai? Az egypártrendszeri megfélemlítés vagy erőszak időszakát (hol, hogy) felváltotta a ’hatalom szóművészetének’ periódusa. Idomult a szavak természete, jelentése. A hajdani tabuszó ma divatszó. A lázadás, az újítás mondataiból konformista szólamok lettek. Nagy kérdés, hogy tudomásul vesszük-e.”
„A bácskai vendégmunkások története sokkal többet mond a nemzettudatról, mint az új ’úri messiások’ projektjei. Igaz, az ő ügyködésük, azaz ’projektjeik’ – hogy ezzel a divatos szóhasználattal éljek – a kilencvenes években és ma is ugyanúgy jelentették a népéletben az igazi Szülőföld Alapot. Nem a politikusok döntöttek róla. Minden kétséget kizáróan több tízezer vajdasági magyar kisebbségi a rendszeres támogatásoknak köszönheti, hogy a szülőföldjén maradhatott.”
„A hír, miszerint a jövőben letelepülés nélkül is elnyerhető a magyar állampolgárság, lázba hozta az idősebb, nyugdíj előtt álló vendégmunkásokat meg az itthon maradt rokonokat. Számukra ez azt jelenti, hogy magyar útlevéllel Nyugaton könnyebben jutnak munkához, ha van megfelelő szakképesítésük, vagyis megújhodik a több mint ötvenéves gastarbeiterhagyomány. …Bizonyára sokan megbotránkoznak azon, hogy vannak, akik így értelmezik a nemzeti összetartozást, útlevéllel, munkahellyel, európai vándorbottal. Az adatok ismeretében reális lehetőségeiket pontosabban értelmezik, mint a politikusok. Nyugatról inkább visszatérnek a vajdasági magyarok, mint az anyaországból. A kisebbségi közösségek szempontjából ez is jobb, mint a visszatérés nélküli áttelepülés, miközben az áttelepülők között sokan maradásról, hűségről szónokolnak…”

2010. július 28.
WikiLeaks: honnan jött és mit akar az információ felszabadítója?
Népszabadság online

„Valószínűtlen XXI. századi Don Quijote az ausztrál informatikus Julian Assange, a kiszivárogtatásokra szakosodott szervezet és svéd székhelyű honlap, a WikiLeaks alapítója. A magas férfi szerénykedés nélkül, de nyugodtan és halkan beszél, tekintete kissé paranoid – nem ok nélkül –, s úgy viselkedik, mint egy szórakozott professzor.”
„Sápadt arcával és 39 évesen tökéletesen ősz hajával nem e világi figura. Julian Assange egy személyben üzent hadat a világunkat a ’rend’, a ’biztonság’, és a ’nemzetbiztonsági érdekekre’ való hivatkozással egyre inkább uralmuk alá vonó információs monopóliumok ellen, legyen az kormány, bank vagy óriáscég. Most éppen a kilenc éve tartó afganisztáni megszállásról tett közzé több mint kilencvenezer titkos amerikai iratot, és további sok ezer nyilvánosságra hozatalát jelentette be. Szerinte ezekben háborús bűntettek bizonyítékai lehetnek.”
„Az Assange név kínai eredetű, míg anyai ágon ír és skót bevándorlóktól származik. Anyja úgy vélte, a hivatalos oktatás elfojtja a tudásszomjat, és egészségtelen tiszteletet alakít ki a hatalom iránt. – Nem akartam, hogy megtörjék a lelkét – mondta a nevét egyébként nem vállaló anya a New Yorker magazinnak. Ezt a leckét Julian jól megtanulta. 14 éves korára harminchétszer költöztek, a fiú jobbára otthon tanult, és falta a könyveket. Egy interjúban azt mondta, Tom Sawyeréhez hasonlított az élete: csupa kaland és felfedezés. Az anyuka aztán új kapcsolatba vetette magát egy zenésszel, ami nem sikerült túl jól. A családnak egy idő után menekülnie kellett az erőszakoskodó férfi elől. Tinédzserkorát Assange bujkálással töltötte, az éberség élete részévé vált.”
„Aztán Julian egyszer csak odaszokott egy kis komputerboltba. Egy Commodore 64-en írt programokat, s a gépet annyira megszerette, hogy anyja inkább olcsóbb helyre költöztette a családot, csak hogy megvehesse a gépet. Julian hamar rájött, intellektuális kíváncsiságát leginkább a programok feltörése elégíti ki.”
„Két hacker barátjával megalapították a Nemzetközi Felforgatók miniszövetségét, és betörtek többek között az amerikai védelmi minisztérium és a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium számítógépes rendszerébe. Ekkor fogalmazta meg hackerfilozófiáját: ne sértsd meg azt a komputerhálózatot, ahova betörsz, ne változtasd meg a benne rejlő információt (csak a saját nyomaidat tüntesd el), de oszd meg másokkal!”
„Az ausztrál rendőrség felfigyelt a Nemzetközi Felforgatókra. A paranoia kezdett eluralkodni a húszéves Assange-on. Alig evett, nem aludt. A felesége elhagyta. Letartóztatták, és 31, hackeléssel kapcsolatos vádat emeltek ellene. Azt a rendőrség is elismerte, hogy a betörések motivációja Assange-nál többnyire az önzetlenség volt. Az információ megosztása.
…A bíróság elenyésző pénzbírsággal büntette.”
„Az egyetemen dolgozta ki a WikiLeaks ötletét. Az emberi küzdelmet alapvetően az egyén és az intézmények közti harcban látja, melyben az intézményi hierarchia, a pártfogók hálózata tönkreteszi az egyén lelkét és kreativitását. Az illegitim kormányzást alapvetően konspiratívnak írja le, melyben – leegyszerűsítve – az irányítók titkos kommunikációja tartja fenn a rendszert. A szabadság érdekében ezt a titkos kommunikációáramlást kell feltörni, a megoldás: a kiszivárogtatás.”
„A WikiLeaks 2007 januárjában indult. A szervezetnek öt állandó munkatársa van, negyvenen dolgoznak részmunkaidőben, körülbelül nyolcszáz segítőjük és tízezer támogatójuk, adományozójuk van. Kódolt üzeneteken kommunikálnak egymással, a legbennfentesebb munkatársak nem ismerik egymást, nem tudják a többiek nevét sem…”
„Eddig senki sem perelte be őket. Pedig fényt derítettek arra, hogy Daniel arapMoi kenyai elnök és családja hogyan juttatott ki dollármilliárdokat az országból, kiszivárogtatták a gauntánamói támaszponton létesített börtönben érvényes eljárást. Nyilvánosságra hozták többek között a szélsőséges Brit Nemzeti Párt teljes taglistáját,…”
„A WikiLeaks titokban tartja az informátorok kilétét... Assange is állandó mozgásban van, és nem tanácsos az Egyesült Államokba utaznia. Telefonszámát, e-mail címét állandóan változtatja, és néha hetekre eltűnik. ’Információs aktivista vagyok’ – mondja magáról, s azt vallja, a több információ már önmagában jó, hiszen okosabb döntéseket hozhatunk általuk.”
„…a WikiLeaks átformálja a médiát is. ’Az újságírásnak a tudományra kéne hasonlítania, ahol a cikkeket bizonyítékokkal támasztják alá’ – vallja, megvetve a szubjektivitást. Assange aktivizmusa segített az új-izlandi sajtótörvény júniusi elfogadásában, melynek célja ideális menedéket teremteni az oknyomozó újságírás számára.”

2010. július 24..
Nyerges András:  Két pofon – avagy ne számolj, én vagyok
Népszabadság online

„Amikor 2008 májusában a Fidesz vezérét arról kérdezték, hogyan viszonyul a radikális szélsőjobbhoz, azt az emlékezetes választ adta, hogy hatalomra kerülése esetén ’úgy fog tenni, mint Horthy a nyilasokkal, kioszt nekik két pofont és hazazavarja őket’.
Már akkor kedvenc viccem jutott eszembe, mely úgy szól, hogy áll két rendőr egy kocsma előtt, ahol verekedés van. Azt mondja az egyik: - Te maradj kinn és számolj, én meg kihajigálom őket. Bemegy, majd nemsokára kirepül valaki. A kint maradt szerv számol: - Egy. Mire a földön heverő megszólal: – Ne számolj, én vagyok.
1939. február 16-án lépett hivatalba a Teleki-kormány, és február 25-én a reggeli lapok első oldalát már az a nagybetűs cím töltötte be, hogy ’betiltották a Magyar Nemzeti Szocialista Párt-Hungarista Mozgalom címen működő politikai pártot’.”
„Ez volt az a történelmi pillanat, amikor országszerte sokan úgy érezték, hogy Horthy új miniszterelnöke, Teleki Pál gyakorlatilag kiosztotta azt a bizonyos ’két pofont’. A demokrácia maradékát féltő közvélemény föllélegzését a másik oldal sajtója is visszaigazolta… ’A Teréz- és Lipótvárosok lakói soha akkora boldogságot nem éreztek, mint amikor saját szemükkel látták a nehéz teherautókat az Andrássy-út 60. előtt, és látószerveikkel érzékelhették, mint rakják fel és szállítják elfelé az irodák szekrényeit, iratait és írógépeit. Kész! Magyarországon megszűnt a nyilasveszedelem..!’”
„Március 8-ig.”
„Ekkor ugyanis… Hubay Kálmán a képviselőház 378. ülésén szót kapott, és bejelentette, hogy Nyilaskeresztes Párt néven új mozgalmat alapított, amit a belügyminiszternek és az államrendőrség budapesti főkapitányának hivatalosan is bejelentett, és a párt megalapítása ellen senki (Teleki sem) emelt szót.”
„Hubay meleg szavakkal mondott köszönetet a T. Ház mérsékelten jobboldali többségének….  Igaz, azzal nem dicsekedhettek, hogy a miniszterelnök ellátogatott volna programegyeztetés céljából a nyilasfrakcióhoz, de azzal igen…,  hogy ’a Főméltóságú Úr kegyes volt a Nyilaskeresztes Párt három képviselőjét, beleértve magamat is, fogadni és a legkegyelmesebben meghallgatni előterjesztésünket, melyet a nemzetiszocializmus célkitűzéseinek megvilágítására előtte tettünk’.”
„A viccek poénjának elcsattanására néha várni kell. A Főméltóságú Úr például 1944. október 15-én mondhatta volna el, amikor a nyilasok kiakolbólították a hatalomból, hogy ’ne számolj, én vagyok’. De erről mostanában hajlamosak vagyunk megfeledkezni.”



Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!