rss      tw      fb
Keres

Egy volt MSZP-s képviselő jelent meg és beszélt Budai Gyula tájékoztatóján

MTI 2010. augusztus 25., szerda 14:59

Egy volt MSZP-s országgyűlési képviselő, Török Zsolt jelent meg szerdán Budai Gyula miniszterelnöki megbízottnak a sukorói kaszinóberuházás ügyében tartott parlamenti sajtótájékoztatóján, amelynek végén a szocialista politikus felállt, és elmondta véleményét. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a történtek után azonnal közleményt adott ki, amelyben példátlan incidensnek nevezte a történteket.

Budai Gyula szerdán a Miniszterelnökségen arról tartott sajtótájékoztatót, hogy szerinte ellentmondásos Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon volt miniszterelnökök vallomása Sukoró ügyében. Amikor befejezte a tájékoztatót, a teremben felállt Török Zsolt volt szocialista országgyűlési képviselő, és jelezte, "pár mondatot" kíván hozzátenni az elhangzottakhoz.

Török Zsolt összeollózott anyagnak nevezte a tájékoztatón kiosztott táblázatot, amelyben Budai Gyula összevetette Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon tanúvallomását Sukoró ügyében, "feltárva az abban szereplő ellentmondásokat".

Eközben Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője többször felhívta Török Zsolt figyelmét arra, hogy "itt egy sajtótájékoztató zajlik".

Török Zsolt azonban arra kérte Budai Gyulát, ha valóban van bizonyítéka, mutassa be. Erre a miniszterelnöki megbízott közölte: "nagyon szívesen, üljünk le, vitassuk meg".

A volt MSZP-s képviselő ezután azt mondta a miniszterelnöki megbízottnak: "szerintem inkább saját házuk táján kellene söprögetni", és inkább arról kellene nyilatkoznia, hogy Orbán Viktor és Ronald S. Lauder, a sukorói kaszinóberuházás egyik megálmodója miről tárgyalt.

Török Zsolt azt is mondta, nem tudni, hogy Budai Gyula hogyan reagál arra a hírre, amely szerint az ügyészség leporolja ügyvédi irodájának büntetőügyét.

Ezután Havasi Bertalan azt kérdezte Török Zsolttól, milyen minőségében jelent meg a teremben, a politikus azonban nem adott erre választ.

Budai Gyula úgy válaszolt Török Zsoltnak, szerinte meg kellett volna tisztelnie annyival, hogy végighallgatja az újságírók kérdését. "Intelligencia kérdése, azt gondolom" - tette hozzá. "Szerintem meg igazmondás kérdése, Budai úr" - reagált Török Zsolt, aki ezt követően elhagyta volna a termet, egy újságíró azonban megkérdezte tőle, miért nem a két volt miniszterelnök jött el a sajtótájékoztatójára. Török Zsolt úgy válaszolt: a volt miniszterelnökök minden nyilatkozata az ügyben olvasható, az illetékes hatóságok előtt elmondták, amit kell.

A történtek után néhány perccel Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője "Volt MSZP-s képviselő randalírozott a Miniszterelnökség sajtótájékoztatóján" címmel közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: példátlan incidens zavarta meg a Miniszterelnökség szerda délutáni sajtótájékoztatóját. "Egy volt MSZP-s képviselő, Török Zsolt zavartan viselkedve megjelent Budai Gyula sajtótájékoztatóján, majd – az újságírók munkáját akadályozva – ordítozni kezdett a teremben" - idézte fel a történteket.

A hívatlan vendég a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár, Havasi Bertalan többszöri felszólításra sem fejezte be a rendzavarást, és nem volt hajlandó közölni, milyen okból és milyen minőségében tört be egy éppen zajló sajtótájékoztatóra.

"Az MSZP-s politikus idegei valószínűleg amiatt mondták fel a szolgálatot, hogy Budai Gyula éppen azt bizonyította dokumentumokkal, hogy Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon hazudtak az ügyészség előtt tett vallomásukban. Azonban ez sem lehet ok ilyen alpári viselkedésre, reméljük, az MSZP nem megy tovább ezen az úton" - írta közleményében Szijjártó Péter.