rss      tw      fb
Keres

Választás 2010 - Az OVB levélben jelzi a kisebbségi szavazólap problémáját a jogalkotónak

MTI 2010. augusztus 19., csütörtök 16:34

Az Országos Választási Bizottság (OVB) levélben jelzi a kisebbségi szavazólapminta hibáját a jogalkotónak. A problémát az okozza, hogy a választási eljárási törvény mellékletében szereplő szavazólapon nem négy, hanem - tévesen - öt képviselő "beikszelési" lehetősége szerepel.

Korábban az MTI-nek több OVB-tag is úgy nyilatkozott, elképzelhető, hogy emiatt módosítani kell majd a választási eljárási törvényt.

(A törvényben feltehetőleg figyelmetlenség miatt maradt benne a korábbi öt "ikszelés" lehetősége, mert a jogalkotó időközben egy másik törvényben négyre csökkentette az elnyerhető kisebbségi mandátumok számát.)

Az OVB egy magánszemély állásfoglalás-kérése miatt foglalkozik a kérdéssel. A beadvány írója ugyanis arra hívta fel a figyelmet: a kisebbségi önkormányzati képviselők számának csökkentése érdekében szükséges törvények módosításáról szóló (2010. évi LXII.) törvény úgy módosította a kisebbségi önkormányzati képviselők választásáról szóló (2005. évi CXIV.) törvényt, hogy a jövőben "a kisebbségi választópolgár legfeljebb 4 jelöltre szavazhat".

A választási eljárásról szóló 1997. évi C. törvény (Ve.) 8. számú (a kisebbségi szavazólap mintáját tartalmazó) mellékletében szereplő szavazólapmintán azonban az a felhívás szerepel, hogy "érvényesen szavazni legfeljebb 5 jelöltre lehet!".

A beadványozó magánszemély álláspontja szerint a két jogszabály egymással ütközik, és ez gondot okozhat a szavazólapok adattartamának jóváhagyásakor. (A kisebbségi szavazólapok adattartamáról a helyi választási bizottságok döntenek.) Ezért azt kérte, az OVB adjon ki állásfoglalást az észlelt problémával kapcsolatban.

Az LMP delegáltja, Szabó Miklós az MTI-nek korábban azt mondta, mindenképpen szükséges a Ve. módosítása. Egy másik OVB-tag pedig úgy fogalmazott: "elkerülhette" a jogalkotók figyelmét az, hogy nemcsak a kisebbségi önkormányzatok választásáról szóló törvényt, hanem a Ve. mellékletét is módosítani kellett volna.

A "probléma kezelése" azért fontos, mert ha a választási eljárási törvénynek megfelelően nyomtatják ki a kisebbségi szavazólapokat - és ha valaki az azon szereplő felhívásnak megfelelően öt jelöltre voksol - akkor szavazata érvénytelen lesz.