rss      tw      fb
Keres

Budai Gyula és a telekspekuláció

Gréczy Zsolt nevezte Budai Gyulát, „az új Kosztolányinak” (Kosztolányi Dénes volt az a miniszterelnöki megbízott, aki 1998-1999-ben a Horn-kormány állítólagos megfigyelési ügyével kapcsolatban kutatott). És hozzátette: „Figyelmeztetés lehet Budai Gyulának, hogy Kosztolányi Dénes azóta megbukott.” Gréczynek igaza van: Budai Gyula megnyilatkozásai félelmetesen hasonlítanak Kosztolányiéra. Kosztolányi elbukott az ügyön, és nagyon remélem, hogy Budai ámokfutásának is ez lesz a vége.

Budai Gyula jogot végzett az ELTE Állam és Jogtudományi Karán. Első munkahelye a katonai ügyészség volt, majd 1994-ben ügyvédi irodát nyitott. Hogy az igazat megvalljam, eddig az volt a benyomásom, hogy Budai nem ügyvéd, hanem gazdálkodó, gondolom azért, mert 2004 és 2006 között a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének jogi képviselője volt, majd 2006-ben a MAGOSZ szövetségi igazgatója lett, sőt részt vett a 2005-ös budapesti gazdademonstráció szervezésében is. Gondolná a kívülálló, hogy egy gazdaszövetség vezetője maga is gazda, de ez úgy látszik, ez nincs így Magyarországon.

A Fidesznek nem túl régen tagja, de már 2002 óta „szakértőként” szorgoskodik a Fidesz-frakció mellett. Csak idén lett belőle képviselő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Parlamenti honlapja egyébként nagyon szűkszavú. Azt megemlíti ugyan, hogy egyetemi végzettsége van, de a többi képviselővel ellentétben még az egyetem nevét sem jelzi. Ugyancsak hiányzik, gondolom nem ok nélkül, az az információ is, hogy milyen idegen nyelvi vizsgával vagy nyelvtudással rendelkezik. Saját honlapjáról még azt sem tudhatjuk meg, hogy melyik városban van ügyvédi irodája, illetve, hogy melyik városban lakik.

Eddigi megszólalásai nekem azt sugallták, hogy Budai Gyula valójában alkalmatlan arra a munkára, amivel Orbán Viktor megbízta. Jogi értelmezéseivel is problémák vannak, de ez talán a kisebb baj. A nagyobb, hogy saját szakállára – ugyanis nem tudom elképzelni, hogy Orbán Viktor ehhez hozzájárult volna, bár ki tudja – levélben fordult az izraeli nagykövethez: tájékoztatást kér, hogy „valóban folyik-e … Joav Blum ellen büntetőeljárás ingatlanspekuláció miatt Izraelben”.

Magyarországon a „spekuláció” szónak kellemetlen felhangja van. Még az értelmező szótár szerint is negatív a jelentése: „(Az árak alakulását kihasználó) nyerészkedés, üzérkedés. Gyors, könnyű haszonszerzés(re törekvés).” A szó angol jelentése merőben más és sokkal reálisabb: „rendkívüli üzleti rizikó felvállalása, arányos nyereség reményében.” (assumption of unusual business risk in hopes of obtaining commensurate gain.) Ezzel az ég világon semmi probléma nincs. Az ingatlanspekuláció nem bűnügyi kategória. Ha Joav Blum vagy bárki más meglát egy lerobbant házat az Andrássy úton, és lát benne fantáziát, akkor minden joga megvan ahhoz, mármint ha van rá elég pénze, hogy megvegye. Mégpedig a számára legelőnyösebb áron. Aztán vagy sikerül neki túladni rajta, vagy nem. Vagy nyereséggel jár az üzlet, vagy a vásárló ráfázik.

A miniszterelnöki megbízott szerint az is kiderül, hogy Joav Blumnak „nem a sukorói telekcsere volt az egyetlen ingatlanspekulációja Magyarországon”. Olyan borzalmas dolgokat csinált ez a Blum, hogy az ember haja égnek áll. Például 2007-ben vásárolt 53 hektárt Rádóckölkeden, majd eladta egy ciprusi offshore cégnek „közel ötmillió euróért értékesítve.” A gazember! És vagy túl olcsón vásárolta a földet, vagy túl sokat kapott érte, mert „Sukoróhoz hasonlóan valótlanul becsülték fel az ingatlan értékét”. Mégis ki szerint becsülték fel az ingatlan értékét valótlan módon? Az ember azt sem tudja, sírjon-e vagy nevessen.

Tehát van egy notórius telekspekuláns, Joav Blum, akivel állítólag a Gyurcsány-kormány tárgyalásokat folytatott. És állítólag Gyurcsány Ferenc felelőssége lett volna, hogy tájékozódjon tárgyalópartnere múltjáról. De a vagyonkezelő is felelős azért, hogy egy olyan emberrel kötött szerződést, akinek „Magyarországon már volt hasonló ingatlanpanamája”. A magyar kormány és a vagyonkezelő „lényegében egy bűnözővel folytattak tárgyalást.” Az az érzésem, hogy ezzel a kijelentéssel Budai Gyula még megütheti a bokáját.

És akkor még nem beszéltem arról, hogy Budai Gyula miképpen járatja le az Orbán-kormányt, amikor bűnügyek után kutat diplomáciai úton Izraelben. Ennek az embernek a tudatlansága égbekiáltó. Jó lenne, ha leállítanák, mielőtt még több kárt csinál, nem annyira Gyurcsány Ferencnek és Bajnai Gordonnak, sokkal inkább Magyarország nemzetközi megítélésének.

(Balogh S. Éva)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!