rss      tw      fb
Keres

Árvíz - Kormányszóvivő: 225 pályázat vár elbírálásra, 1.500 hiánypótlásra

MTI 2010. augusztus 10., kedd 17:56

Kétszázhuszonöt pályázat vár miniszteri döntésre, 1.500-at viszont hiánypótlásra kellett visszaadni az árvízi vis maior keret igénybevételére beadott pályázatok közül - mondta a kormányszóvivő keddi tájékoztatóján Budapesten.

Miután közpénzről van szó, rendkívül gondosan kell eljárni, az odaítélés egyik feltétele, hogy a pénz felhasználása pontosan nyomon követhető legyen - hangsúlyozta Nagy Anna. A 3 milliárd 900 millió forintos vis maior keret mellett a kormány 3 milliárd 170 millió forintot biztosít 348 lakóingatlan újjáépítésére, ebből 1,8 milliárdot a Felsőzsolcán megsemmisült 201 lakóingatlanra szánnak - mondta a kormányszóvivő.

A lakóingatlanok felújítására, újjáépítésére szolgáló pénz felhasználásához az érintett települési önkormányzatoknak helyi rendeleteket kell alkotniuk, majd pedig külön-külön szerződést kell kötniük minden egyes igénylővel.

A kormányszóvivő hangsúlyozta: a helyi önkormányzati vezetők nagyon gyors és precíz munkájára van szükség ahhoz, hogy az árvízi károk elhárítása minél zökkenőmentesebb legyen. Ehhez a kormány minden segítséget megad: Bakondi György miniszteri biztos levélben ismételten felhívta az önkormányzati vezetők figyelmét a szükséges információkra, 29 településen pedig referensek állnak napi kapcsolatban a helyiekkel, hogy segítsék őket a központi források igénylésében. Vannak települések, ahová már utalja a szaktárca a segítséget, és van, ahol most kötik az előszerződéseket az új lakóingatlanokra. Nagyon sok múlik a helyi önkormányzatok munkáján - hangsúlyozta a kormányszóvivő.

Nagy Anna elmondta azt is, hogy több tévé- és rádiócsatorna játssza majd az Összefogás dalát, a végén ismertetik a 1749-es adományvonal hívószámát, melynek segítségével hívásonként vagy sms-enként 200 forinttal lehet támogatni az árvízkárosultakat.

A kormányszóvivő kiemelte, hogy a kormány maga nem vesz részt az adományok szétosztásában, ezt közvetlenül a segélyszervezeteknek adja majd át.

A jótékonysági akció telekommunikációs partnerei - a Magyar Telecom, a Telenor, a Vodafone, az Invitel és a UPC - teszik lehetővé a adományvonal működtetését, a médiapartnerek - az MTV, az RTL Klub, a Duna TV, a HírTV, a Viva TV, illetve a Neo FM, a Juventus, a Petőfi Rádió és a Lánchíd Rádió - pedig gondoskodnak arról, hogy az Összefogás dala az adományvonal hívószámával együtt szerdától augusztus végéig naponta többször hallható és látható legyen.

A kormányszóvivői tájékoztatón Várkonyi Attila, az MTV programigazgatója elmondta, hogy augusztus 20-át egész napos műsorfolyammal köszöntik majd.

Egész napos műsorfolyammal köszönti augusztus 20-át a Duna TV is - tájékoztatta a közmédium kedden közleményben az MTI-t.