rss      tw      fb
Keres

Magyarország jobban teljesít? - A Demokratikus Koalíció közleménye

OS 2013. július 9., kedd 12:27

Már érzékelhető az unortodox gazdaságpolitika, a Fidesz jogbiztonságra fittyet hányó országlásának eredménye: a bruttó nemzeti jövedelem alapján számítva két ország szegényedett jelentősen egy év alatt: Magyarország és Dél-Szudán. A Világbank éves jelentése négy kategóriába sorolja az országokat és csak az említett két ország került tavaly óta alacsonyabba: Magyarország a magas jövedelműből a közepesen magasba, Dél-Szudán pedig a közepesen alacsony jövedelműből az alacsonyba.

"Az EU sikertelen tagországai ítélkeznek egy sikeres fölött" - mondta Orbán Viktor Strasbourgban, a Tavares-jelentés vitájában. A sikertelen tagországok közé nyilván nem csak a régóta a magas jövedelmi kategóriába tartozó nyugati országokat sorolta, de a közepesen magasból egy év alatt magas jövedelművé vált Lettországot és Litvániát, továbbá a rangsorban a sikeres Magyarországot megelőző Szlovákiát, Csehországot, Szlovéniát, Lengyelországot és Horvátországot is. Az eredmény egyúttal azt is világosan jelzi, hogy ahol a Tavares-jelentés által a magyar kormányon számonkért európai értékeket nem tartják tiszteletben, onnan menekül a tőke, az ország pedig szegényedik.

"Magyarország jobban teljesít!" - olvasható minden harmadik óriásplakáton. A kérdés csak az, kinél. Az említett rangsorban az EU tagországai közül csak Románia és Bulgária maradt mögöttünk, de tavaly óta a magas jövedelmű kategóriába emelkedett, és ezzel megelőzte hazánkat Oroszország is.

Molnár Csaba

Kiadó: Demokratikus Koalíció