rss      tw      fb
Keres

Iránban bahái hívőket ítéltek börtönbüntetésre

MTI 2010. augusztus 9., hétfő 20:40

Összesen húsz év börtönbüntetésre ítélte egy iráni bíróság a bahái vallási közösség két év óta börtönben tartott hét vezetőjét - közölték hétfőn bahái aktivisták.

Januárban jelentette az iráni média, hogy eretnekség, kémkedés és az ország ellenségének számító Izraellel való együttműködés vádjával bíróság elé állították a 2008-ban letartóztatott hét bahái vezetőt.

Sophie Ménard, a franciaországi bahái közösség szóvivője közölte, hogy a szóban forgó öt férfi és két nő ügyvédeit vasárnap szóban tájékoztatták a június 14-én történt ítélethozatalokról, de nyilvánosságra nem hoztak ezekkel kapcsolatban semmit a hatóságok. Mind a heten határozottan tagadják a vádakat. Az ügyvédek megindították a fellebbezés folyamatát, amelynek során van esély arra, hogy írásban is megkapják az ítéleteket - mondta a szóvivő.

"E pillanatban az ítéleteknek semmilyen részletét nem ismerjük. Nagyon keveset tudunk az elítéltek fogva tartási körülményeiről, csak annyit, hogy a két nőt egy hat négyzetméteres, az öt férfit pedig egy 12 négyzetméteres cellában tartják bezárva. Hetente csupán két óra hosszáig láthatnak természetes fényt, és a betonaljzaton alszanak" - mondta Ménard.

Bani Dugal, aki a baháik képviselője az ENSZ-nél, egy vasárnap kiadott közleményében leszögezte a bahái vezetők elítélésével kapcsolatban, hogy "ez rendkívül megrázó fejlemény ezeknek az ártatlan embereknek az ügyében".

"Az (iráni) hatóságok ismét tanújelét adták annak, hogy mily kevéssé tisztelik az emberi jogokat, hiszen ártatlan embereket ítéltek el csupán amiatt, hogy gyakorolják hitüket" - jelentette ki Karim Lahidjim, az Emberi Jogok Nemzetközi Szövetségének alelnöke, és követelte a hét bahái vezető azonnali szabadon bocsátását.

A bahái közösséget a XIX. században alapították Iránban, és híveik száma most az országban saját bevallásuk szerint több mint 300 ezer. Tudomásuk szerint szerte a világon több mint hétmillióan vannak. Az iráni síita hatalom az iszlám eretnek kinövésének tekinti hitüket.

Száműzetésben élő bahái vezetők szerint az 1979-es iszlám forradalom óta több száz bahái hívet börtönöztek be, illetve végeztek ki Iránban. A kormány tagadja, hogy hite miatt bárkit bebörtönöztek vagy kivégeztek volna.