rss      tw      fb
Keres

Titkos adatgyűjtés - Spiegel: az NSA az Európai Uniót is kifürkészi - ÖSSZEFOGLALÓ

MTI 2013. június 30., vasárnap 19:03

Az amerikai Nemzetbiztonság Ügynökség (NSA) célirányosan lehallgatja, kifürkészi az Európai Unió tisztségviselőt - állítja legfrissebb számában a Der Spiegel.

A német hírmagazin ezt olyan titkos dokumentumokra alapozza, amelyeket az ügynökség korábbi munkatársa, Edward Snowden vitt magával, s amelyekbe betekintést nyertek a Der Spiegel munkatársai.

Egy 2010. szeptemberi keltezésű iratból kitűnik, hogy az NSA "poloskákat" telepített a EU washingtoni, illetve New York-i ENSZ-képviseletének irodáiba. Emellett behatolt az európai integrációs szervezet belső számítógépes hálózatába is. Ezáltal az amerikai ügynököknek lehetőségük nyílt beszélgetések lehallgatására, valamint dokumentumok és számítógépes üzenetek (e-mail) olvasására. Az idézett dokumentum kifejezetten "támadási célpontként" említi az európaiakat.

A hírmagazin szerint az NSA mintegy öt évvel ezelőtt az EU brüsszeli központjában is lehallgatást kezdeményezett. A helyi biztonsági apparátus embereinek akkoriban feltűnt számos sikertelen telefonhívás, amelyeknek célpontja a Justus Lipsius Házban (a miniszterek tanácsának épületében) lévő távkarbantartó berendezés volt. A hívó fél "nyoma" a brüsszel-evere-i NATO-központba vezetett, ahol egy idegenektől elzárt helyiségben az NSA emberei "dolgoztak".

Vasárnap az Európai Bizottság egyik szóvivője közölte, hogy az Európai Unió tájékoztatást vár Washingtontól az ügyben. Elmondta, hogy az unió illetékesei mind Brüsszelben, mind Washingtonban felvették a kapcsolatot az amerikai hatóságokkal, amelyek azt ígérték, hogy ellenőrzik az értesülések valóságtartalmát, és azt közölni fogják az unióval.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke teljes körű tisztázást és sürgős tájékoztatást követelt Washingtontól. A politikust a nyilatkozata szerint mélységes aggodalommal töltik el a német hírmagazin megdöbbentő állításai. "Ha az állítások igaznak bizonyulnak, az rendkívül komoly ügy, és súlyos következményei lesznek az EU-USA viszonyra nézve" - fogalmazott, és a parlament nevében teljes körű tisztázást, sürgős tájékoztatást követelt az Egyesült Államoktól.

Viviane Reding, az alapvető jogok európai biztosa szerint "a partnerek nem szoktak kémkedni egymás ellen, s nem lehet tárgyalni egy nagy transzatlanti piacról, ha a legenyhébb gyanú is felmerül, hogy a partnereink lehallgatják az európai fél irodáit".

A Der Spiegel arra is kitért, hogy Németország a kémkedés kiemelt célpontja volt. Minden hónapban félmilliárd üzenetet és beszélgetést figyelt meg az amerikai fél az országban. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger német igazságügyi miniszter "elképzelhetetlennek" minősítette, hogy az Egyesül Államok ellenségként tekint az európaiakra. Ha a sajtó jelentése igaz, ez a dolog a hidegháborús ellenségek egymás elleni lépéseit idézi fel - mondta.

Vasárnap Franciaország is magyarázatot kért Washingtontól. "Franciaország ma magyarázatot kért az amerikai hatóságoktól a Der Spiegel által közölt információk ügyében, amelyek szerint a Nemzetbiztonság Ügynökség kémkedett az Európai Unió intézményeiben" - olvasható Laurent Fabius külügyminiszter közleményében.

"Ha az állítások bebizonyosodnának, azok teljesen elfogadhatatlanok lennének" - hangsúlyozta a francia diplomácia vezetője. Fabius hozzátette: "Azt várjuk az amerikai hatóságoktól, hogy a lehető legrövidebb időn belül oszlassák el a jogos aggodalmakat".