rss      tw      fb
Keres

Takarékszövetkezetek: Orbán állama ismét magántulajdont nyúl le – ezt már Demján se szereti
MTI-hír: Átalakul a takarékszövetkezeti rendszer

Az Országgyűlés csütörtökön fogadta el a szövetkezeti hitelintézetek (takarékszövetkezetek) integrációjáról szóló törvényjavaslatot.

A kedden beterjesztett, kivételes sürgős eljárásban megtárgyalt, 214 igen és 42 nem szavazattal elfogadott jogszabály célja a takarékszövetkezeti szektor átalakítása, mivel „tőkeellátottsága alacsony, szervezettsége és szolgáltatási szintje nem megfelelő és félő, hogy jelenlegi formájában nem lesz hosszú távon működőképes”.

A törvény szerint az állam fontos tulajdonosi pozíciót szerez a szektorban, de azt a rendszer átalakítására, professzionalizálására és átszervezésére használja. Az így feljavított és megerősített szektorban pozícióit megfelelő időn belül értékesíteni kívánja, ha a pozitív folyamatokat visszafordíthatatlannak látja.

A létrejövő takarékszövetkezeti integráció két központi szerve a központi banki funkciókat már jelenleg is ellátó Takarékbank, a másik az újonnan létrejövő, a prudenciális szabályozással, intézményvédelemmel és szavatolótőke-szolgáltatással foglalkozó integrációs szervezet. A szervezet tagjai a szövetkezeti hitelintézetek, a Takarékbank Zrt. valamint az MFB. A Takarékbank Zrt. alaptőkéje legalább 3 milliárd 389 millió 704 ezer forint, a bankban a Magyar Posta törzsrészvény jegyzésével szerez tulajdont.

***

hvg.hu: Orbánék kisepernek és lenyúlnak mindent a takarékoknál

„A takarékszövetkezetek vagyonának és szervezetének lenyúlását hajtja végre kormány a szektor átalakításának álcázva, állítják takarékszövetkezeti vezetők. A szektorban diktatórikus módszerrel veszi át a hatalmat az állam: a szövetkezetek az átalakításokra nem mondhatnak nemet, és a jóváhagyásukra sincs szükség.”

„Nem a takarékszövetkezetek megsegítéséről, hanem az 50-60 éve működő szervezetek vagyonának megszerzéséről szól a takarékszövetkezetek kormányzati átszervezése – állítják egybehangzóan a hvg.hu által megkérdezett takarékszövetkezeti vezetők. Szerintük a kormány ezzel a diktátummal arra készül, hogy kisemmizze a takarékszövetkezeteket, és a saját embereit ültesse az egyes szervezetek vezetői helyére.” „A jogi problémák ebben az ügyben már csak azért sem mellékesek, mert a potenciális érintettek száma sem kicsi: a jelenleg működő 128 takarékszövetkezetnek mintegy 100 ezer tagja és egymillió betétese van.”

„A hvg.hu-nak nyilatkozó takarékszövetkezeti vezetők szerint mindenekelőtt sérül a takarékszövetkezetek és tagjaik alkotmányos joga, hogy a tulajdonukkal szabadon rendelkezhessenek. A Takarékbankban, melynek jelenlegi többségi tulajdonosai (a pénzintézet lényegében a takarékszövetkezetek által létrehozott zártkörűen működő részvénytársaság), kisebbségi tulajdonosokká válnak, és a megkérdezésük nélkül a tulajdonosok közé kerül a Magyar Posta, mellyel az állam többségi részesedéshez jut.”

***

origo.hu: Demján Orbánnak: Ez elfogadhatatlan!

„Demján Sándort felbőszítette az a rendkívüli sürgősséggel tárgyalt törvénytervezet, amely lényegében államosítja a takarékszövetkezetek központi bankját, kikényszeríti a Magyar Posta benyomulását a szövetkezeti szektorba, és hosszabb távon lehetővé teszi a takarékszövetkezetek kiszorítását a Takarékbankból.”

„A milliárdos nagyvállalkozó, aki egyben az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke, egy nappal a takarékszövetkezeti integrációról szóló törvény elfogadása előtt Orbán Viktornak írott levelében hiába próbálta megakasztani a törvényalkotást, pedig igen komoly aggályokat sorolt fel a miniszterelnöknek.”

„Demján igen súlyos tartalmi kifogásokat is sorol. Elfogadhatatlannak tartja például azt, hogy a Takarékbankban meglévő tulajdoni arányokat egyoldalú beavatkozással megváltoztatják, a takarékszövetkezetek többségi pozícióját megszüntetik. Elfogadhatatlannak minősíti azt is, hogy a szövetkezetek a jövőbeni kisebbségi tulajdonukkal sem élhetnek szabadon, mivel a közgyűlésen csak igennel szavazhatnak, hiszen ellenkező esetben kötelesek eladni részesedésüket az MFB-nek.”

„Az OTSZ véleménye szerint a törvényjavaslat sérti az alkotmányt, a magántulajdon védelmét, a vállalkozás szabadságát és a tisztességes verseny feltételeit. Mindez különösen igaz arra az esetre, hogy az állam a tulajdonosi pozícióját értékesítheti, de a majdani vevő személyét semmi nem korlátozza. Az akár magánszemélyek meghatározott köre, a szövetkezeti hitelintézetek versenytársai, de külföldi befektetők is lehetnek, áll a Demján-levélben.”


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!