rss      tw      fb
Keres

Összevonták az adóhivatalt a vámhatósággal Romániában

MTI 2013. június 26., szerda 20:48

Csalásellenes Igazgatósággá (DAF) alakul át Romániában az adó- és pénzügyi hivatal, amelybe a pénzügyőrséget és a vámhatóságot is beolvasztják - döntötte el szerdai ülésén a bukaresti kormány.

A magyarországi Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak megfelelő összevont hatóság elsődleges feladata az adócsalás visszaszorítása lesz.

A sürgősségi kormányrendelettel létrehozott Csalásellenes Igazgatóság bűnvádi eljárásokat is folytathat a szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) felügyelete alatt.

"Húsz éve mindenki csak beszél az adócsalásról. Ezzel a mai radikális, fontos döntéssel a tettek mezejére lépünk ebben a harcban" - mondta a kormányülésen Victor Ponta miniszterelnök. Kifejtette, hogy a DAF-nak nemcsak az lesz a feladata, hogy gyors eljárásokkal kemény büntetéseket szabjon ki adócsalókra, hanem az is, hogy behajtsa a költségvetésnek általuk okozott kárt.

Ponta korábban arról beszélt, hogy az összevont Csalásellenes Igazgatóság egyfajta korrupcióellenes ügyészségként fog működni fiskális téren.

"Konkrétan a jövedéki csalás felgöngyölítésével fog foglalkozni, ami például a zöldség-gyümölcs és egyéb termékeknél tapasztalható, és nem a sarki butikosra gondolok" - magyarázta a miniszterelnök.

A kormány szerdai közleménye szerint a hatóságok összevonása előfeltétele volt az adóhivatal átszervezésének, amelyre a Világbankkal kötött hitelmegállapodásában Románia kötelezettséget vállalt. A jelenlegi 221 adó- és pénzügyi hivatal helyett az összevont hatóság 47 kirendeltséggel fog működni, amelyet nyolc regionális igazgatóságba szerveznek.