rss      tw      fb
Keres

A zalai cégek 180 millió forintot nyertek munkahelyteremtő beruházásokra

MTI 2013. június 19., szerda 18:01

A Zala megyei mikro-, kis- és középvállalkozások 28 sikeres munkahelyteremtő pályázatot nyújtottak be a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, a 180 millió forintot meghaladó támogatási összegből 102 új munkahelyet tudnak létrehozni, valamint további 446 munkahely megőrzését tudják megoldani - közölte a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja az MTI-vel szerdán.

A beruházások a megye nyolc településén valósulnak meg. A legmagasabb összeget, mintegy 63 millió forintot a zalaegerszegi cégek nyerték el, de sikeres pályázatot nyújtott be a hátrányos helyzetű Szalapa településen működő vállalkozás is.

A Zala megyei álláskeresők vállalkozóvá válását az idén 65 millió forinttal tudja támogatni a munkaügyi központ. A keretösszegből a már elbírált pályázatok alapján közel 40 millió forintot fordítanak tőkejuttatásra. A támogatásban részesült mezőgazdasági őstermelők méhészettel, növény-, zöldség- és gyümölcstermesztéssel, sajtkészítéssel foglalkoznak, a sikeres pályázók között van ruházati termékek gyártásával, faházépítéssel, vendéglátással, pedikűrrel, manikűrrel, kutyaiskolával, kozmetikával kapcsolatos tevékenységet végző cég. A maximum hat hónap időtartamra nyújtható (havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő) támogatásban az év első öt hónapjában 40 ember részesült.

A munkaügyi központ az idén közel 70 pályakezdő fiatalt vont be idén az első munkahely garancia programba, a bér- és utazási költségeikre mintegy 4 millió forintot fordítottak. Bérkompenzációs támogatásra 151 kérelem érkezett, a munkaügyi szervezet 25 munkáltatóval már meg is kötötte a szerződést.

Közfoglalkoztatási támogatásokra az idén összesen 856 millió forintot fordítottak Zala megyében. Májusban 586 álláskereső közfoglalkoztatása kezdődött meg, a program keretében az év első öt hónapjában összesen 4226-an álltak munkába.

A kistérségi startmunka mintaprogramok 95 százaléka már márciusban, áprilisban elindult, májusban pedig további hat program kezdődött meg. Az idén 1400 ember került a mintaprogramok keretében foglalkoztatásba és jutott kereseti lehetőséghez.

A kistérségi startmunka mintaprogramokra az év első öt hónapjában több mint 540 millió forintot fordítottak. Májusban 80 személy bevonásával megkezdődtek a mintaprogramokhoz kapcsolódó képzések is. A július végég tartó háztáji növénytermesztést és tartósítást oktató kurzusok 8 helyszínen zajlanak, a gyakorlati oktatási helyet pedig közfoglalkoztatás keretében az önkormányzatok biztosítják. A három hónapig tartó tanfolyam sikeres elvégzése után a közfoglalkoztatottak 100 ezer forint egyszeri juttatást kapnak.

Hagyományos, hosszabb időtartamra szóló közfoglalkoztatásba májusban 389 álláskeresőt vontak be. Az év első öt hónapjában összesen 1246 ember támogatása kezdődött meg, döntően 6 órás közfoglalkoztatás keretében. A közfoglalkoztatottak nagy része település tisztasági, közintézmény karbantartási, felújítási, vízelvezetők tisztítási, parkgondozási, temető rendbetételi feladatokat lát el.