rss      tw      fb
Keres

Európai Bizottság: nem Brüsszel dolga eldönteni a választásokat

MTI 2013. június 18., kedd 14:21

Az Európai Bizottságnak nem az a dolga, hogy befolyásolja bármilyen választás kimenetelét, az az állampolgárok feladata - jelentette ki kedden az MTI kérdésére Olivier Bailly, az Európai Bizottság (EB) szóvivője.

A Magyar Nemzetben kedden megjelent értesülés szerint Viviane Reding igazságügyi biztos, az EB alelnöke pár hete az angliai Hertfordshire-ben tartott Bilderberg találkozón úgy nyilatkozott, mindent megtesz, hogy gyengítse a jövő évi magyarországi választások eredményének legitimitását arra hivatkozva, hogy a szavazók a fülkékben sem merték kifejezni akaratukat.

Olivier Bailly a Viviane Redingnek tulajdonított konkrét kijelentésekre azok ismerete nélkül nem óhajtott reagálni, de mint fogalmazott, ahhoz nem kell tudnia, mi hangzott el vagy mi nem, hogy kijelenthesse: nem az EB dolga, hogy választások kimenetelét befolyásolja.

"Az Európai Bizottság nem azért van, hogy bármilyen választás kimenetelébe beavatkozzon vagy azt befolyásolja, legyen szó európai parlamenti, törvényhozási vagy helyi választásról. Teljesen világos, hogy ez tagállami hatáskör, és az állampolgárok dolga eldönteni, hogy mire és kire szavaznak" - hangsúlyozta Bailly.

Mina Andreeva, Viviane Reding szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a Bilderberg-találkozó nem nyilvános, ezért az ott elhangzott vagy el nem hangzott dolgokat érdemben sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudja. Hozzátette azt is, hogy a médiában megjelenő találgatásokra egyébként sem reagálnak.