rss      tw      fb
Keres

Megint megjavítják, amit a szocialisták elrontottak: palackos gáz, iskolai étkeztetés
Palackos gáz

Hétfőn az országgyűlés megszavazta, hogy július 1-jétől csökkenjen a PB-gáz ára: a vezetékes, a tartályos és a palackos propán-bután- (PB-) gáz is hatósági áras, és így 10 százalékkal olcsóbb lesz. A képviselők 291 igen szavazattal, 7 tartózkodás mellett hagyták jóvá az előterjesztést, amelyet Németh Szilárd, fideszes rezsifelelős nyújtott be a rezsicsökkentés folytatása érdekében.

Mint a Fidesz képviselői, szóvivői folyamatosan elmondják: a „rezsicsökkentés”-sorozat oka, hogy a szocialisták nyolc éves kormányzásuk alatt „tulajdonképpen semmit nem tettek a magyar emberekért, családokért”, viszont 300 százalékkal nőtt a gáz, 200 százalékkal az áram ára. Az ő kormányuk most ezen próbál változtatni. A gáznak, a távhőnek és a villanynak már mérséklődött az ára, júliustól pedig olcsóbb lesz a palackos gáz, noha a szocialisták minden eszközzel azon vannak, hogy ezt a folyamatot ellehetetlenítsék, és „óriási támogatóik vannak” külföldről, a multinacionális cégek.

Ezzel szemben így nézett ki a hatósági áras palackos gáz árváltozása az elmúlt években:


Vagyis ha most tíz százalékkal csökkentik a PB-gáz árát, akkor annyit fizetnek majd érte a felhasználók, mint 2011-ben, szintén a Fidesz-kormány idején. És ha még tíz meg tíz százalékkal csökkentik, akkor épp annyiba fog kerülni, mint az utolsó teljes évben, 2009-ben, amikor még a multinacionális cégek által támogatott szocialista kormányok igája alatt nyögtük a PB-gáz árát. Csakúgy, mint a többi rezsicsökkentéseknél, lásd: Adalékok a Fidesz rezsicsökkentésért folytatott „családvédelmi” harcához, illetve Annál rosszabb a tényeknek, a lényeg a propaganda.

Iskolai étkeztetés

Átlagosan 562 forintba kerülne a felső tagozatosok napi étkezése és 262 forintba az ebédje, ha a menzákon bevezetnék a kötelező reformkonyhát, írta a Népszabadság kedden a birtokába került, az Emberi Erőforrások Minisztériumában készült előterjesztésre hivatkozva.

A lap szerint ez csak ott nem jelentene áremelést, ahol már most is sokba kerül a menza, másutt azonban jelentős drágulást okozna. Nagykanizsán és Miskolcon például egyharmadával, Sopronban felével nőhetne az iskolai étkezés ára ezen kalkuláció alapján. A Népszabadság szerint az előterjesztésből az is kiderül: a tárcaközi egyeztetéseken az igazságügyi és a nemzetgazdasági tárca sem támogatta a rendelettervezetet, mondván, hogy a kötelező előírások jelentős terhet rónának az államra, az önkormányzatokra vagy a szülőkre.

Ez még csak tehát terv, mindenesetre így nézett ki az iskolai ebéd árának változása az elmúlt években:


Mivel itt áremelésről van szó, elég valószínűtlen, hogy ha a rendeletből lesz valami, ezt is azzal fogják magyarázni, hogy a „családvédelmi harc” és az előző kormányok bűneinek (amelyeket a nemzetközi multik támogatásával követtek el) jóvátétele jegyében emelik az iskolai étkeztetés árát. Bár ha 2014. január elsejével viszont gyorsan lecsökkentik majd, ez a magyarázat ismét kézenfekvő lesz.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!