rss      tw      fb
Keres

Lenni jó nigger?
Y’a bon awards – az év legkiemelkedőbb rasszistáinak szóló… mit is? kitüntetést nehéz mondani, mondjuk úgy: megkülönböztető jelzést június 10-én osztják ki Párizsban [lásd kiemelt hírünket: Újabb nemzetközi siker az Orbán-rezsimnek: Bayer Zsolt versenyben! – a szerk.]


forrás

Magyarul talán: Jó nigger kitüntetés. Még pontosabb úgy: Lenni jó nigger kitüntetés. A „y’a bon” ugyanis „petit nègre” nyelven van, azon a franciák által fölényesen kisnégernek nevezett nyelven, amelyet hajdan, a gyarmatosítások kezdetén, a leigázott afrikai népek megtanultak úgy-ahogy, hibásan, beszélni.

A díj nevének eredete a Y’a bon banania reklám. A Banania kakaópor-márka a 20. század elején tűnt föl, az első világháború idején egy szenegáli lövész arcával és hamar híressé vált mondatával – Y’a bon Banania – kezdték hirdetni. A szenegáli lövész közismert fogalom: a fehér franciák érdekeiért akár az életét is áldozó fekete-afrikai harcost jelentette és jelenti a mai napig, a nyelvileg rossz mondat pedig a franciául megtanulni képtelen, de vállveregetnivaló kedves buta négerre céloz.


A plakát 1930-as változata - forrás

A 70-es évek óta elfogadott, hogy ez a „Y’a bon…” és változatai jellegzetes kifejeződései a gyarmatosítók nagyképű fölényességének, de 2006-ig kellett várni, amíg megállapodás született arról, hogy ezt a szlogent többé nem használják.

Az Y’a bon awards díjait idén negyedszer osztják ki.


 (Lángh Júlia)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!