rss      tw      fb
Keres

Elhúzódó diplomáciai válság Tajvan és a Fülöp-szigetek között

MTI 2013. május 28., kedd 15:41

Szakértői csoportokat cserélt Tajvan és a Fülöp-szigetek azt követően, hogy a Fülöp-szigeteki parti őrség vitatott vizeken lelőtt egy tajvani halászt, majd az incidens következtében rövid időn belül diplomáciai válság alakult ki Tajpej és Manila között - számolt be a fejleményekről a tajvani média.

A Fülöp-szigeteki szakértők Tajvanon ellenőrizni fogják a 65 éves halász boncolási jegyzőkönyveit, a ballisztikai szakértők véleményét, átvizsgálják a halászhajót, valamint útjának elektronikusan rögzített adatait.

Nyolctagú tajvani csoport ugyanakkor Manilában igyekszik áttekinteni a nyomozás eredményeit.

Tajvani hivatalos állítás szerint a Fülöp-szigeteki parti őrség május 9-én szándékosan ölte meg a halászt, mivel a több mint ötven golyó többsége a hajó vezetőfülkéjét érte, ahol a négy halász menedéket keresett az automata fegyverből leadott golyózápor elől.

A Fülöp-szigeteki fél tényként elismerte, hogy lőfegyvert használtak, de korábban azt állította, hogy azt önvédelemből tették, mivel a tajvani hajó szándékosan össze akart ütközni velük.

A tajvani halászati ügynökség főigazgatója, James Sa egy vele frissen készült interjúban leszögezte, hogy a szóban forgó tajvani hajó, amely működésképtelenné vált, a támadás időpontjában nem tartózkodott Fülöp-szigeteki vizeken. Állítása szerint erről egyértelműen tanúskodik a vízi jármű útjának adatrögzítője.

Az incidens helyszínét Tajpejben a kizárólagos gazdasági övezetek egymás átfedő részeként írják le.

Sa arra hívta fel a figyelmet, hogy a nemzetközi gyakorlat szerint hasonló helyzetekben a hatóság először figyelmeztet, vízágyút alkalmaz, illetve igyekszik a halászokat őrizetbe venni. Nehezményezte, hogy a sorozatlövések leadása után a Fülöp-szigetekiek anélkül távoztak a helyszínről, hogy meggyőződtek volna arról, megsebesült-e valaki a halászhajón.

Ma Jing-csiu tajvani elnök korábban bocsánatkérést és kártérítést követelt, majd szankciókat rendelt el, amelyek részeként befagyasztották a filippínók munkavállalási kérelmeinek jóváhagyását, leállították a Fülöp-szigetekre irányuló turizmust, s több diplomáciai, kulturális és sportesemény bojkottját is meghirdették.

Hétfői jelentések szerint a Fülöp-szigetek Gilas nevű kosárlabda csapata - biztonsági okokból - nem kapott meghívást a Tajvanon évente megrendezésre kerülő júliusi William Jones kupára. A tavalyi kupagyőztes csapat vezető edzője közölte, hogy a lépésnek komoly következménye lesz, mivel a idén Manila kapott lehetőséget a világbajnokság ázsiai selejtezőjének megrendezésére.