rss      tw      fb
Keres

Kövér újra büntetett
Kövér-dúlás a Tisztelt Házban című, május 7-ei hírösszefoglalónkban beszámoltunk arról, hogy az Országgyűlés május 6-ai ülésén Kövér előbb ráripakodott egy képviselőre, hogy „ne óbégasson”, majd fegyelmezett és büntetett*: Szanyi Tibort a „Ház tekintélyét” romboló – az övétől eltérő – szóhasználatért, két PM-es képviselőt nem megfelelő – az övétől eltérő – magtartásért. Hétfőn Kövét újabb bírságokat szabott ki, Szanyi Tibor pedig másodszor sem mondhatta el a trafikbotrányról szóló interpellációját.

Újabb pénzbírság-kiszabási javaslatok a házelnöktől

A jobbikos Novák Elődre 50 ezer, két, a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független országgyűlési képviselőre – Dorosz Dávidra és Szabó Rebekára – 70-70 ezer forint pénzbírság kiszabását javasolja Kövér László. A házelnök indítványait vasárnap tették közzé a parlamenti honlapon. A megbüntetettek:

Dorosz Dávid és Szabó Rebeka: ezért a molinóért


MTI/Soós Lajos

Kövér Dorosz Dávid és Szabó Rebeka (PM) szintén a 21-ei ülésen tanúsított az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást. Azon a napon fogadta el a trafiktörvény módosítását a parlament. A szavazás után Dorosz Dávid és Szabó Rebeka egy Itt Nemzeti Dohánymaffia működik feliratú táblát vitt az ülésterem közepére. Az ülést vezető Latorcai János felhívta a figyelmüket arra, hogy magatartásuk súlyosan sérti az Országgyűlés tekintélyét, ezért szankcióval sújthatják őket. Kövér az indítványban azt írta: a korábbinál magasabb összegű pénzbírság kiszabására azért tett javaslatot, mivel nem először fordult elő az ehhez hasonló, az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartás, amelynél a parlament fegyelmi intézkedést alkalmazott.

Novák Előd (Jobbik): a „szocionistáért”

Kövér László a Novák Elődöt érintő javaslatát azzal indokolta, hogy a jobbikos képviselő az Országgyűlés május 21-ei ülésén elhangzott felszólalása során kirívóan sértő kifejezést használt. Bár a szövegből nem derül ki, hogy Novák Előd mely megszólalását ítéli sértőnek a házelnök, a hivatkozott napon a jobbikos politikusnak volt olyan kijelentése, amelyre az ülést vezető Latorcai János azonnal reagált, mondván: ha „tudatosan mondott valamit, akkor óriási probléma van”. Novák Előd ugyanis – a képviselők kettős állampolgárságáról szóló korábbi kérdőívével kapcsolatban – azt mondta: arra egyetlen „szocialista vagy szocionista” képviselőtől sem érkezett válasz, de a kormánypártoktól sem.

A kormánypárti frakciók, valamint a független Balogh József és Pősze Lajos mindkét esetben támogatták a büntetést. A PM-es politikusok szankcionálására három jobbikos képviselő, míg Novák Előd megbüntetésére két MSZP-s és több, az LMP-hez tartozó független politikus is igennel voksolt.

Szanyi ismét nem interpellálhat…
A parlament hétfői ülésén Kövér házelnök közölte, hogy a házszabály alapján visszautasította Szanyi Tibor szocialista képviselő interpellációját, mert megfogalmazása sérti az Országgyűlés tekintélyét, elhangzása fegyelmi intézkedésre is okot adhatna. Lépésekor figyelembe vette az alkotmányügyi és ügyrendi bizottság vonatkozó állásfoglalását is, „és ez a jövőben is így lesz”. zárta a mondandóját. Szanyi Tibor ezúttal is a trafiküggyel kapcsolatban kérdezte volna Németh Lászlóné fejlesztési minisztert, csakúgy, mint három héttel ezelőtt, amikor a házelnök hasonló indokokkal visszautasította interpellációját.

…ezért a strasbourgi bírósághoz fordul
A véleménynyilvánítási szabadság és a képviselői jogok korlátozásaként értékeli Szanyi Tibor, hogy Kövér László házelnök ismét megakadályozta parlamenti interpellációjának elmondását, ezért a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordul. Elfogadhatatlannak tartja ugyanis, hogy korlátozzák egyéni választókerületi képviselőként megszerzett jogosítványait. Ráadásul a házelnök szavai arról árulkodnak, hogy belátható időn belül nem kíván neki szót adni az interpellációs időszakban. Szerinte nyilvánvaló, hogy a házelnök nem stiláris megfontolásokból, hanem politikai okok miatt akadályozta meg az interpelláció elmondását. Kövér László „hülye játékot játszik”, mivel az interpellációja kisebb visszhangot váltana ki, ha csak az ülésteremben hangozna el, és nem kerekedne belőle ügy. (Az interpelláció itt olvasható)

Kövér szerint „azért igyekszünk elviselni őt is”
A Kisalföldnek adott hétfői interjúban fejtette ki Kövér László, hogy szerinte nemcsak a parlamentben, a közbeszédben is eldurvult a képviselők stílusa, miközben képmutató szónoklatok hangzanak el az emberi méltóság tiszteletéről. Egy parlamenti képviselőnek kellene leginkább példát mutatnia, nem felvenni ezt a modort: „erre biztatnám képviselőtársaimat, ha azonban szükséges, alkalmazni fogom az új házszabály által biztosított szankciórendszert”. Szerinte 2010-ig az Országgyűlés tagjai „betartottak bizonyos normákat, így nem volt szükség szigorításra a házszabályon. Sajnálatos módon azonban 2010-ben egy új politikai stílus honosodott meg a parlamentben. Köszönhető ez mondjuk az LMP-nek és a Jobbiknak, amelyek teljesen elutasították az elmúlt húsz év módszereit”. Szanyi Tibor pedig „egy önálló intézmény, aki nélkül egészen jól meglenne a magyar Országgyűlés, de azért igyekszünk elviselni őt is”.


* A kétharmad március végén élt először a büntetéskiszabás lehetőségével az országgyűlési törvény január 1-jei hatálybalépése óta. Akkor, szintén Kövér javaslatára, a szocialista Szanyi Tibort büntették havi bruttó 394 ezer forintos tiszteletdíjának harmadára, amiért egy héttel korábban, interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak. (Lásd Bolgár György interjúját Szanyi Tiborral.) A hatályos országgyűlési törvény szerint azokkal a képviselőkkel szemben szabható ki pénzbírság, akik az Országgyűlés tekintélyét vagy valamely személyt, illetve csoportot – így különösen nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösséget – kirívóan sértő kifejezést használnak.

A parlament mentelmi bizottságának KDNP-s elnöke, Rubovszky György csütörtökön azt javasolta, pénzbírság kiszabása helyett a tiszteletdíjából vonják le az Országgyűlés tekintélyét sértő kifejezést használó képviselők büntetését. Az ok bizonyára az lehet, hogy Karácsony Gergely és Szilágyi Péter vitatja a korábban rájuk kiszabott bírság jogalapját, ezért a büntetést egyelőre nem is fizette be. Az MSZP-s Bárándy Gergely azzal érvelt az ellen, hogy a képviselők tiszteletdíjából vonják le a bírságot, hogy ez olyan, mintha egy szabálysértésnél a megbírságolt nem csekket kapna, hanem az összeget azonnal levonnák a fizetéséből. Ha csak a képviselők ügyében nem lesz meg az a bizalom, hogy megvárják, míg önkéntesen befizeti a bírságot, akkor ezzel saját magukról állítanak ki szegénységi bizonyítványt. Hétfőn a kormánypárti többség általános vitára alkalmasnak minősítette a javaslatot.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!