rss      tw      fb
Keres

„Érik már a barack, áldott föld gyümölcse” – énekeljük együtt az Összetartozás Dalát!
Újabb nemzeti mozgósítás: az Alkotmány Asztala után itt az Összetartozás Dala.
Szerdán a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Balatoni Mónika bemutatta Bársony Bálint és Gergely Éva* Barackfa című szerzeményét, amely ezentúl az Összetartozás Dala lesz. A szerzeményt a KIM választotta ki, a június 4-i nemzeti emléknapon közös éneklést is szervez hozzá.
Aki nem emlékezne rá: tavaly szeptember 29-én a (sok közül az egyik) elhíresült beszédével avatta fel Orbán Viktor Ópusztaszeren a Nemzeti Összetartozás Emlékművét és mondta el a nemzeti összetartozás lényegét.
„A turul őskép, a magyarok ősképe. Beleszületünk, akár csak a nyelvünkbe és a történelmünkbe. Az őskép a vérhez és a szülőföldhöz tartozik. Onnantól, hogy magyarként világra jövünk, a mi hét törzsünk köt vérszövetséget, a mi Szent István királyunk alapít államot, a mi seregeink vesztenek csatát Mohácsnál, a turulmadár pedig a mi, a most élő, a már meghalt és az ezután megszülető magyarok nemzeti azonosságának jelképe.” (Lásd részletesen hírünket: Magyarságnapot tartott Orbán: az ország „szálláshely”, a turulba mindenki beleszületik, a sátánt ki kell szorítani – és írásunkat: A „vérközösség” országáról és miniszterelnökéről.)


Erotikus fotó a magyar miniszterelnökről és a Nemzeti Összetartozás Emlékművéről  – MTI/Ujvári Sándor 

Az Összetartozás Dala

A 2010 óta megünnepelt nemzeti összetartozás napja egy fájdalmas történelmi pillanatra, a trianoni döntésre emlékezik, mégis pozitív üzenetet kíván hordozni, mondta az államtitkár az MTI híre szerint. Sokan még nem tudják, miről szól az emléknap, az összefogás igénye azonban mindenkiben él, így született az ötlet, hogy az idei évforduló üzenetét az Összetartozás Dala is erősítse.

A klipet a nemzeti összetartozás napján sugározzák majd a közszolgálati médiumok csatornái, majd a Parlament kupolacsarnokában és Szabadkán csendül fel a zeneszám.

A KIM célja, hogy a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarok egy pillanatra ugyanazt az élményt éljék át, ezért a tárca mindenkit arra buzdít, hogy ekkor közösen énekeljék az Összetartozás dalát, készítsenek róla felvételt, és töltsék fel azt a nemzeti összetartozás napjának honlapjára.


A videoklip a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) közreműködésével készült. Aki kottából akarja megtanulni, a kottát letöltheti a kormányoldalról.

A kormany.hu oldal szerint: „A zene nonverbális kommunikációs eszköz: ahová a szavak már nem érnek el, oda a zenén keresztül vezet az út. A dal megérinti az ember lelkét, vigasztalni tud, képes örömet fakasztani maga körül és saját maga számára. Kodály Zoltán máig vitathatatlan zenepedagógiai elképzeléseinek középpontjában az éneklés közösségi élményének megélése áll. A fenti gondolat ihlette az idei Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából született zeneművet, amelyet a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ismert énekesek közreműködésével készíttetett az MTVA együttműködésével.” „A dal közös éneklésre buzdít, amellyel átélhető a közösséghez tartozás örömteli élménye, valamint kifejezhető a nyelvéből, zenéjéből, kultúrájából erőt és értéket merítő magyarság nemzeti megújulása, összetartozása.”

Az ünnepi program ugyanott: „Június 4-én, az 1920-as trianoni békediktátum aláírásának évfordulóján nemzetünk határokon átívelő egységére emlékezünk. Éljük át együtt az összetartozás örömét! A Nemzeti Összetartozás Napján, 18 órakor Budapesten, valamint Szabadkán felcsendül az Összetartozás Dala.

18.00: Ünnepi koncert az Országház Kupolatermében
Közreműködik a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, fellépnek továbbá az Összetartozás Dalának művészei. Az eseményen ünnepi beszédet mond Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. A ’Közös tér – közös örökség. Műemlék-helyreállítások a Kárpát-medencében’ című fotókiállítás megnyitója.

18.00: Ünnepi koncert a szabadkai Szent Teréz templomban
Fellép a Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskola női kara. Az eseményen ünnepi beszédet mond Répás Zsuzsanna, nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.”

A honlap felsorolja „Kárpát-haza szülöttei”-t is, Ady Endrétől Zrínyi Miklósig, Nyirő Józseffel és Wass Alberttel egyetemben.

***

Megkezdődött Budapesten a a III. Magyar Világtalálkozó

A programokra öt földrész mintegy félszáz országából érkeztek magyar és nem magyar állampolgárok. 2011. június végén a külhoni és a Kárpát-medencei magyarság kezdeményezésére rendezték meg az I. Magyar Világtalálkozót a Kárpát-medence területén élő és a távoli országokba szétszéledt magyarság tízezreinek.

A rendezvénysorozat alapgondolata a „határtalan összefogás értékeinkért” (lásd a honlapot). A megnyitó ünnepséget kedden este tartották Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Köszöntő beszédében Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya elmondta: 2010 óta olyan törvények születtek, amelyek alapvetően megváltoztatták, megváltoztatják az összmagyarságról való gondolkodást, és egyúttal jogszabályi kereteket is adnak az együttgondolkodásnak. „De nap, mint nap tapasztaljuk, látjuk, kevés csupán Magyarország határain belül megszervezni az összefogást: széles e világban szükség van a magyarság, sőt a magyarsággal rokonszenvező, együttműködő erők összefogására, a mai fékevesztett világban, ahol a természetes értékek, a legfontosabb parancsolatok elveszni, elfelejtődni látszanak: tisztesség, család, szeretet, megbecsülés, felelősség, áldozatvállalás és bátorság”, mondta háznagy.  „Egy a nemzet, és éljünk a világ bármely pontján, honfitársaink teljesítményeit tekintsük az egyetemes magyar kultúra részének. Hagyományainkat és értékeinket őrizzük meg, teremtsünk új értékeket, segítsük egymást, összefogásunk és teljesítményeink által legyünk ismertek a világban.”* Gergely Éva énekesnő Doncsev András EMMI-parlamenti államtitkár felesége (itt mesél arról, hogyan kerültek Balatonfüredre, amikor a férje a Vaszary villa vezetője lett, illetve 2011-es felmentéséig Füred alpolgármestere is). Doncsev a kormany.hu-n olvasható életrajza szerint a Népszabadság és a Budapest Sun munkatársából lett 1999-ben Orbán Viktor külügyminisztériumának munkatársa, majd Orbán beszédírója 2000 és 2012 közt.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!