rss      tw      fb
Keres

Orbán – trafikügy: „rákényszerültem arra, hogy belenézzek abba a listába”




Orbán Viktor szokásos péntek reggeli közrádiós interjúja. Bemosott Merkelnek egy Hitler-párhuzammal („Csak hogy tisztázzuk a dolgot, a németek küldtek már lovasságot Magyarországra. Tankok formájában jöttek. Ne küldjenek, az a kérésünk. Nem volt jó ötlet, nem vált be”), belenézett a trafiknyertesek listájába, és megállapította, hogy balosok is nyertek, egyébként meg „én sohasem fogok hátat fordítani a saját támogatóinknak”. Szerkesztve, némileg rövidítve.


Fotó: MTI/Illyés Tibor

A negyedéves GDP-adatról: minden a terveink szerint halad, a magyar emberek elhárították a válsághullámot
„Azt lehet mondani, hogy minden a terveink szerint halad. Néhány hónapos eltolódással, de mi magunk is így képzeltük. Emlékezzünk vissza arra, hogy 2010-től egy új gazdaságpolitikát vezettünk be, ami 2011-ben látványos eredményekkel járt […] a magyar gazdaságnak volt egy 1,7 százalékos növekedése, ez 2012-ben elveszett. […] elsősorban azért, mert az Európai Unión belül egy új lökéshulláma érkezett meg a válságnak.” „A jelek most – óvatosan, ahogy Ön is mondja, meg kellő mértéktartással – arról szólnak, hogy a magyar embereknek – kellett hozzá a kormány is, de ez most másodlagos – egy nagy közös erőfeszítéssel sikerült a 2012-es európai válsághullámot elhárítaniuk, és 2013-ban visszatérünk arra a pályára, amin haladnunk kell.”

Magyarország az egész világ szerint jobban teljesít
„Ez egy nagyon fontos dolog természetesen, de a mindennapi életükben azért ez még messze nem hozott pozitív változást. Tehát én azért mondom mindig, hogy Magyarország most már az egész világ szerint jobban teljesít, de még nem elég jól. Jól majd akkor teljesít, ha azt mondhatjuk, hogy Magyarországon mindenki, aki munkából akar megélni, talál megfelelő állást.”

Csak Európában van „világválság”
„Nézze, tudnék beszédes történeteket felidézni arról, hogy amikor európai vezetők Európán kívül tartanak politikai és szakmai fórumokat, és ki akarják írni a csúcsrendezvény felirataként azt a szóösszetételt, hogy világválság vagy világgazdasági válság, akkor a világ többi részéhez tartozó népek, különösen az ázsiaiak ez ellen tiltakoznak. Ebből vicces huzavonák is történnek időnként, mert a világ többi része nem gondolja úgy, hogy válságban volna. Az európai válság egyik fontos problémája, hogy az európai vezetők, most magamat is idesorolom, mert ez így korrekt, mi, európai vezetők nem tudjuk elmondani, vagy nem merünk szembenézni nyíltan azzal a ténnyel, hogy nem a világ van válságban, hanem mi. Ez egy ismert pszichológiai reflex, amikor nem tudunk megoldani egy problémát, akkor azt mondjuk, hogy az igaz, hogy mi nem tudjuk, de nézzétek, máshol sem jobb. Na, most ez nem igaz. A válság ma Európában van. Nem Európa okozta a válságot, ez Amerikában és a globális pénzügyi rendszerben történt, de a legkevésbé kivédeni a válságot Európa képes.”

A felelősség az unióban közös, de a mi válságkezelésünk sikeres, hála a kétharmadnak
„Szó se róla, az igaz, hogy a testsúlyom nem egyezik a franciák, a németek vagy éppen a holland vagy angol miniszterelnök testsúlyával, tehát azok nagyobb méretű gazdaságok, talán a szavuk is többet nyom a latban, de kétségkívül, miután tagjai vagyunk az uniónak, a felelősség közös. Halkan mondom, hogy persze mi az unió többi országától eltérő válságkezelést folytatunk, szerintem, amit mi csinálunk, az sikeres. A többi országban, a legtöbb országban úgy látom, hogy a politikai vezetők olyan, a magyar kormány helyzeténél jóval gyengébb pozícióban vannak, érthetően beszélek, nincs kétharmaduk, nem tudnak igazságos közteherviselést megvalósítani.”

Elvettük a nyugdíjpénzeket a tőzsdékről, ezt a többiek nem tudják megcsinálni
„Tehát amikor mi Magyarországon újjászerveztük a nyugdíjrendszert, és elvettük a nyugdíjpénzeket a tőzsdékről, megadóztattuk a bankokat, bevontuk a közteherviselésbe a multikat, rezsit kezdtünk csökkenteni, ezek olyan intézkedések, amiket a többiek vagy nem tudnak megcsinálni, vagy csak lassan tudják követni. Ezért azt nyugodtan mondhatjuk, hogy bár én nem tudom befolyásolni, Magyarország nem tudja befolyásolni az egész európai válságkezelést, a saját házunk táján Magyarországon olyan válságkezelést folytatunk, amelyről jó reményekkel, szerényen, de jó reményekkel mondhatjuk azt, hogy eltér a többiekétől, és talán éppen ezért sikeres is lesz.”

Ők sem vakok, látják, hogy mindig tévednek, de mindig megmondják, mit csináljunk, én ezt sohasem hajtom végre, megmondom őszintén
„Nézze, itt az a helyzet, először is az unió nem szokta eltalálni a magyar költségvetés számait, még 2012. november elején is 0,5 százalékot, tehát nagyon nagyot tévedtek arra nézvést, hogy december végén hol tart majd a magyar gazdaság. Ezért óvatosan kell bánnunk azzal, amit ők mondanak. Másfelől – ők sem vakok – ők is látják, hogy ők mindig tévednek, s ha a mi számaink jók, akkor miért van az, hogy ezt nem ismerik el, illetve számunkra nehezen érthető magyarázatokat adnak. Ennek az az oka, erről nem szoktunk beszélni a nyilvánosság előtt, hogy ők nemcsak azt mondják, hogy a számaink szerintük nem lesznek jók, hanem azt is, hogy mit kell szerintük csinálnia Magyarországnak, és én ezt sohasem hajtom végre, megmondom őszintén.”

Ők el akarnak venni az emberektől, ő meg átszervezi a magyar gazdaságot, de megszorítani nem fog
„Ők el akarnak venni az emberektől folyamatosan, olyan szakmai véleményeket fogalmaznak meg, amellyel rá akarnak bennünket terelni arra az útra, ahol azok az országok járnak, akik nem tudnak kikerülni a válságból. Folyamatosan azt akarják, hogy elvegyünk az emberektől, legyen nyugdíjcsökkentés, a szociális kiadásokat alakítsuk át, a gyerektámogatásokat csökkentsük le, tehát csupa olyasmit akarnak, amit megszorításnak nevez a magyar köznyelv. Én következetesen három év óta mindig elmondom, hogy a magyar gazdaságot át kell szervezni: az egészségügyet, az oktatást, sok mindent kell átszervezni, de megszorításokat nem szabad alkalmazni.”

A költségvetési zárolás nem vesz el az emberektől, a brüsszeli javaslatok az emberek érdekével ellentétesek
„Most a zárolás természetesen nem vesz el pénzt az emberektől. […] A minimálbéremelést nem vonom vissza, a személyi jövedelemadónak a kulcsát nem vagyok hajlandó megemelni. Tehát a rezsicsökkentést egyáltalán nem vonom vissza. Tehát számos olyan javaslatot tesznek, amire kénytelenek vagyunk nemet mondani, aztán az év végén kiderül, hogy az a hivatkozás, amit ők tettek, hogy ezeket azért kellene megtenni, hogy a költségvetési hiány az elvárt szinten maradjon, arról kiderül, hogy anélkül is az elvárt szinten maradt a hiány, hogy elfogadtuk volna a magyar emberek érdekével ellentétes brüsszeli javaslatokat. Ez a vita lényege, minden más ürügy.

A multik és a bankok Brüsszelbe járnak visszavonatni; minden vita erről szól, minden más ürügy
„Az összes vitánk, a politikai természetűek is valójában arról szólnak, és ezt egyébként a nagy nemzetközi cégek vezetői és a bankok vezetői nyíltan néha el is mondják, hogy ők rendszeresen elmennek Brüsszelbe azért, hogy visszavonassák a magyar kormánnyal a rezsicsökkentést, a bankadót és a nagy nemzetközi cégeket terhelő adót. Erről szól Brüsszel és Magyarország vitája, az összes többi ügy, politikai, emberi jogi és egyéb ügy csak ürügy.”

A Tavares-jelentés is csak ürügy: a nagy cégek érdeksérelme miatt van
„Van olyan ország, ahol nincs is alkotmánybíróság. Miről beszélünk akkor? Tehát a probléma az, hogy még egyszer mondom, ezek a közjogi köntösben megjelenő, emberjogi köntösben megjelenő, politikai ügyekben megjelenő kifogások, bírálatok csak ürügyek a magyar gazdaságpolitika miatt, ami sérti a nagy nyugati cégek érdekeit egy. Kettő. Én szívesen olvasok olyan anyagokat, amelyek arról szólnak, hogyan lehet megtalálni Európában a legjobb közjogi rendszert, de miután 27-en vagyunk az unióban, mindenkinek más történelme, gondolkodásmódja és tradíciója van, bizonyos alapértékeken belül különböző megoldásokat választunk. Hogyan lehet kifogásolni az Alkotmánybíróság jogkörének bizonyos mértékű korlátozását, amikor a velünk egy közösségbe tartozó országok némelyikében még alkotmánybíróság sincs? Hát milyen logika ez? Nyilvánvalóan nem a közjogi rendszerről van szó, hanem ismét gazdasági érdekekről.”

Merkel kijelentéséről: Ne küldjenek lovasságot, a tankok sem váltak be
„Csak hogy tisztázzuk a dolgot, a németek küldtek már lovasságot Magyarországra. Tankok formájában jöttek. Ne küldjenek, az a kérésünk. Nem volt jó ötlet, nem vált be.”

[Lásd: Merkel: Magyarországot az EU-n belül tartva kell jó útra terelni. Ugyanez az Egyesült Államokról a Magyar Nemzet című lapban: „Mikor nagy méltatlankodásunk közepette a kezünk ökölbe szorul, gondoljunk arra is, hogy az Egyesült Államok a világ legerősebb hatalma, legfontosabb szövetségesünk és kiemelkedő befektetőnk […] Szemléljük őket pragmatikusan, úgy, ahogy megérdemlik, ahogy kijár nekik. És közben fejünkben, jegyzeteinkben bővítsük csak újabb és újabb bűneikkel lajstromukat. Egy pillanatra se kelljen haboznunk, ha igaztalanul vádolnak minket, mindig legyen ellenérv, ugrásra kész ellentámadás a nyelvünk hegyén. Nyugi, van bőven mire büszkének lennünk, és bőven ami miatt jobb, ha ők meghúzzák magukat.” – szerk.]

Ő nem zárkózik el az újabb különadó-emeléstől, de jövőre a háziorvosoknak akar emelni
„…természetesen nem zárkózom el attól, hogy megemeljük a bankok, a multinacionális cégek vagy éppen a tranzakciós adónak a mértékét, ha az unió ahhoz ragaszkodik, hogy javítani kell még a költségvetési számokon. Az én elképzelésem az, hogy most megvolt az egészségügyi béremelés, a negyedik vagy ötödik most már a kormányváltás óta. Jobban teljesítünk itt is, de még messze vagyunk attól, hogy az egészségügyet jónak vagy európai biztonságban működő rendszernek mondhassuk. Nagyon szeretném, hogyha a következő egy évben a háziorvosokra is jutna végre figyelmünk, erőnk és pénzünk. Most a kórházi szakápolók, védőnők kaptak béremelést, korábban a rezidensek, de a praxis alapon működő háziorvosok nagyon le vannak gatyásodva, már ha szabad így fogalmaznom, elnézést a kifejezésért, és oda nem jutott elég figyelem és pénz. Szeretném, hogyha a gazdaság termelne annyi jövedelmet, hogy a háziorvosok helyzetét javíthassuk.”

Szeretnék elindítani a pedagógus-életpályát
Szeretnénk a pedagógus életpályát elindítani. A jövőnk nem a költségvetési vitákban van, hanem a gyerekeinkben van, és ezért a jövőnket meghatározó kérdés, hogy mit és hogyan és kik tanítják a gyerekeinket az iskolákban meg mire. Tehát ezért mindenképpen szeretnék az iskolarendszer átalakítása után a pedagógus bérrendszerben is átalakítást, eredményt, emelést – beszéljünk magyarul – elérni, és fontosnak érzem, hogy szembesüljünk végre komolyan a magyar demográfiai, tehát a népesedési helyzettel.”

Ki kell szolgálni az erős családközpontú gondolkodás igényeit, mert itt akarnak gyereket a fiatalok, szemben Nyugat-Európával
„…miután most úgy tűnik, hogy a rövidtávú válságokat megoldottuk, a gazdaságot átalakítottuk, most bevezessük azokat az elemeket, amelyek huszonöt-harminc év távlatában garantálják, hogy ez az ország nem fogyni fog, hanem növekedni, hogy nem kevesebben leszünk, hanem többen, hogy nem gyengébbek leszünk, hanem erősebbek. Méghozzá úgy, hogy ezt a családok a maguk saját döntésük alapján tehetik meg, ugyanis Magyarország egy olyan ország, ahol a fiatalok minden elemzésünk és felmérésünk szerint több gyereket akarnak vállalni, mint amit később aztán vállalnak, legalább egy gyerekkel többet, tehát a körülményekben van a magyarázata annak, hogy ez a tervük nem valósul meg. Ez jelentősen eltér számos nyugat-európai ország helyzetétől, ahol nem is akarnak több gyermeket vállalni. Tehát itt, Magyarországon a családközpontú gondolkodás erős, a politika azonban nem tudja kiszolgálni ezeket az igényeket, és azt szeretném, ha a gazdasági növekedés árnyékában, jótékony árnyékában egy erőteljes demográfiai programot meg tudnánk indítani.”

Pénztárgépekkel az áfacsalások ellen, de az unió nem segítőkész a fordított áfában
„Ugye, itt egy jelentős változás az év második felében biztosan történik. […] abban az elemzők egyetértenek, hogy egy jó irányba kifejtett hatás lesz majd az új pénztárgépek bevezetése a kiskereskedelmi boltokban, ami egy számítógépes központtal egyenesen összeköttetésre kerül, vagy összeköttetésben lesz az adóhivatallal, és így egy teljesen új dimenzió nyílik ki az adóhivatal számára a kiskereskedelem ellenőrzésére. Ez az első dolog. A második problémánk az, hogy az unió itt nem segítőkész, mert például a fordított áfa bevezetése – amit most nem magyarázok el, de a lényeg az, hogy – garanciát ad a visszaélésekkel szemben. Ezt Magyarország bevezethette a mezőgazdasági termékek egy részére, viszont nem engedték kiterjeszteni a hústermékekre, holott egyébként kezdeményeztük, sőt Magyarországon a szükséges változásokat elő is készítettük. Az unió ezt megtagadta, nemcsak tőlünk egyébként, hanem más országoktól is. Ez tévedés, hiba. Tehát az uniónak segítenie kellene bennünket abban, hogy olyan áfa-szabályokat alkalmazhassunk, ami a feketegazdasággal szemben jól használható, egyelőre itt meg van kötve a kezünk. Fontos dolog, hogy Brüsszelben a következő egy évben elérjük, elérjem, hogy ez a gondolkodásmód megváltozzon.”

Kérdés: „Trafikügyek. Nem nyugszanak a kedélyek trafikfronton, bár cáfolhatatlan és egyértelmű bizonyítékot sem pro, sem kontra nem lehet látni a sajtóban, és, ugye, az alapértékkel senki sem vitázik, hogy a dohányost önmagától is védeni kell, ezért nehezíteni kell a cigarettához jutást, stb…”

[Kikérem magamnak, hogy engem az állam kényszerítéssel meg akarjon védeni önmagamtól, bármiben, és ezt bárki alapértéknek nevezze – mzs]

Trafikpályázatok nyilvánosságra hozása: mihelyt megkötöttük a szerződéseket, mert a vita célja az, hogy „ne kössük meg” őket
„Ez meg is fog történni, amint megkötöttük a szerződéseket. Ennek a vitának, ami most zajlik, számos fontos, érdekes, hasznos eleme is van, azért összességében mégiscsak arról szól, mind a dohánycégek, mind az ellenzék felszólításainak az a lényege, hogy ne kössük meg a szerződéseket, vagyis az új rendszer ne lépjen működésbe. Én ezeket a vitákat figyelem, egy részüket megfontolandónak tartom, de semmiképpen nem vagyunk, nem vagyok hajlandó arra, hogy a kitűzött határidőre tervezett szerződéskötéseket elhalasszuk. A szerződéseket meg fogjuk kötni, és utána természetesen a dolgok, az Ön által említett körülmények nyilvánosságra hozhatók, de a szerződéseket meg kell kötni, mert csak akkor indul meg az új rendszer.

Trafik: nem tart attól, hogy bírósági ítéletek visszafordítják az egészet
„Én nem tartok ettől, alaposan előkészítettük ezt az egész rendszert, ez jól működik. Egy politikai vita, ami itt zajlik.”

Trafik: Belenézett a listába. „Én szelíd ember vagyok, tehát nem fenyegetőzésképpen mondom, de ha mi egyszer politikai szempontokat akarnánk egy ilyen pályázati rendszerben érvényesíteni, ott egy, azaz egyetlen baloldali sem nyerne.”
„A vád lényege, ugye, hogy politikai szempontok alapján születtek döntések. Én most rákényszerültem arra, hogy belenézzek abba a listába, hogy kik nyertek. Ott százas nagyságrendben vannak baloldaliak. Én szelíd ember vagyok, tehát nem fenyegetőzésképpen mondom, de hogyha mi egyszer politikai szempontokat akarnánk egy ilyen pályázati rendszerben érvényesíteni, ott egy, azaz egyetlen baloldali sem nyerne. Azért nyerhettek most – helyesen egyébként – meg olyanok is, akik a politikától távol tartják magukat, mert nem politikai szempontok alapján, hanem a pályázatok minősége alapján születtek meg a döntések.”

[Lásd a Demokratikus Koalíció közleményét: Honnan ismeri Orbán a trafikpályázatok nyerteseinek politikai beállítottságát? – a szerk.]

A nyertesek közt vannak olyanok, akik a mi értékeinkkel szimpatizálnak: „sosem fogok hátat fordítani a saját támogatóinknak”
Azt ugyanakkor megértem, mert ilyen a politikának a természetrajza, hogy leverik azt a mindenkori kormányzó párton, most éppen rajtunk, ha a nyertesek között vannak olyanok, akik egyébként a mi programunkkal, a mi értékeinkkel és a mi gondolkodásmódunkkal szimpatizálnak. De szeretném nagyon határozottan leszögezni, hogy én sohasem fogok hátat fordítani a saját támogatóinknak. Miért lenne baj, ha egyébként a mi értékrendünket valló vállalkozók is, ha megfelelnek a pályázatokon, nyerhetnének?! Mint ahogy egyébként nem értenék egyet azzal sem, hogy valaki csak azért nyerjen, mert éppen az ellenzékkel szimpatizál, de hogy a saját szavazóinknak, híveinknek, támogatóinknak hátat fordítsunk csak azért, hogy mi, politikusok kevesebb bírálatot kapjunk, sohasem fogom elfogadni. Ezeket a bírálatokat bírnunk kell, el kell tudnunk viselni, mert ha a saját híveink sem számíthatnak ránk, akkor kicsoda számíthatna?!

A régi trafikosok méltányosságból megkapják a lehetőséget
„Kétszáz alatt van a számuk. És ők meg is fogják kapni a lehetőséget, tehát úgy, ahogy én ezt két héttel ezelőtt itt elmondtam, egy kormány működése szempontjából, általában egy ország politikai kultúrája szempontjából a méltányosság egy fontos elem. […] most én azokról beszélek, akik ebből éltek, és egyébként pályáztak. Azokról, akik nem is indultak el a pályázatokon, azon nem tudok segíteni, de akik elindultak, akarták folytatni a pályájukat, akarták továbbvinni a kis üzletüket, őket mindenképpen méltányos elbánásban kell részesíteni, és ez meg is fog történni.”

(Forrás: orbanviktor.hu)

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!