rss      tw      fb
Keres


         Andor Mihály

A négy éve elmúlt kerek öt év


         Fleck Zoltán

Levél galamusos barátainknak


         Horváth Júlia

Nemzetközi sajtószemle - 2019. július...


         Lánczos Vera

Gyorsfénykép


         Lévai Júlia

Lehetne-e...


         Hanák András

A Galamus szurdok


         Krémer Ferenc

A nemzeti elnyomás szomorúsága


         Lendvai L. Ferenc

A tiszta erkölcs, melly ha megvész…

Szűzkurtizánok


                 Tősér István


Miközben a bizonytalan, de a jelenlegi kormányzásból kiábrándult szavazók epekedve várják, hogy a demokratikus ellenzék végre együttesen lépjen fel a zsarnok, autokrata, antidemokratikus kormányzással szemben, az E14 egyik tagja, a Milla kijelentette, hogy Gyurcsány Ferenccel nem hajlandó együtt tüntetni. Tudniillik a DK a trafikmutyi ellen tüntetést szervez, amire meghívót küldött az összes demokratikus pártnak. Így aztán a két tűz közé szorult Bajnai is retirált.

Nem vagyok politikus, de Juhász Pétert sem tartom annak. Aki szinte azonos a Millával, a Milla meg vele. A Milla eredetileg a sajtószabadság védelmére alakult 2010-ben és a Facebookon én is regisztráltam szimpatizánsként. De az eltelt három év arról győz meg, hogy Juhász Péter elnök úr nem alkalmas a mostani, a sajtószabadság védelmétől jóval komolyabb feladatok megoldására. Az a Gyurcsány-utálat, ami megszólalásaiból, döntéseiből sugárzik, megdöbbent. Nem tartom én sem vétlennek Gyurcsányt, de azért egy demokráciában a karaktergyilkosokon és az antidemokratákon kívül senki sem jogosult arra, hogy bárkit is száműzzön a közéletből. Különösen az elmúlt három év tapasztalatai alapján. Nagyon találó volt a Klubrádióban Havas Henrik (akinek nem éppen Gyurcsány a szíve csücske) véleménye, aki a konkrét esetet egy tűzoltáshoz hasonlította, ahol a menteni akarók láncban állva adogatják a vizet vödörben, és az oltani akaró Juhász, akinek Gyurcsány nyújtja a teli vödröt, nem veszi át, hogy Bajnai kezébe adja. A lánc megszakad, a közös erőlködés hatástalan marad, a ház leég.

Juhásznak nem lehet úgy tenni, hogy egyszerre szűz is maradjon, de koitáljon is. A politika művészete arról szól, hogy adott esetben azzal is szövetségre kell lépni, akivel nem értünk egyet. Csak gondoljon Szovjetunió, Anglia és az Egyesült Államok szövetségére. De mire fel ez a nagy etikai akármi? Hacsak nem olyan elgondolás, hogy Gyurcsány árthat a szövetségnek. Az össze nem fogás sokkal ártalmasabb. Juhász még nem bizonyított a politikában, a kormányzásban még úgy sem. Egy jó szervező, és nem több. Akkor ítélhetné el Gyurcsányt, ha politikai pályáján már bizonyított volna. Gyurcsányt sokan hasonlították II. Józsefhez, aki jót akart, de a kor nem értette meg. Gyurcsány hibái közé sorolják Őszödöt, ahol egy politikus őszinte megszólalásából hazugságot fabrikált a Fidesz. Hiba volt a lemondása is, mert nem készítette elő megfelelően. De a demokráciát tiszteletben tartotta, tartja, és reformtervei az ellenzék negligáló együtt nem működésén, pártja és koalíciós partnere nem egységes támogatásán és nem utolsó sorban a 2008-ban bekövetkezett pénzügyiből gazdaságiba átcsapó világválságon bukott meg. Elnagyoltan.

Az E14-nek el kellene gondolkodni a szegedi közvélemény-kutatáson, ami az MSZP sikeréről tanúskodik, és az összefogás az alapja. Gyurcsány többször kijelentette, hogy nem kíván pozíciót a politikában. Szerintem tapasztalata nem nélkülözhető, azt sem tartom kizártnak, hogy a DK egy külső, koalíciót támogató szereplőként többet tud majd segíteni a jövő demokratikus kormányának, mint a Milla. A megosztó személyiségeknek vannak hívei és ellenzői. A Milla elnöke jó úton halad a felé, hogy ellenzői számát gyarapítsa.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!


Másik Magyarország

Tóth Andrea
Ketyeg a szociális bomba

„Arról nem szól a fáma, hogy a kormányzat szerinti egységes elv mit jelent a szegények és a legszegényebbek számára, de az ismert előjelek nem sok jóval biztatnak.”

További cikkek a rovatból:
   - A másik Szentendre
   - „És kezdjünk újra tűrni és tanulni”
   - Bezzeg Abaújszántón „tarolt” a Fidesz

Izsák Jenő karikatúrái

Offtopic

A Hubble valaha készült legnagyobb képe: az Androméda

"A videó alapján némi fogalmunk lehet arról, mit jelent az, hogy az Androméda ezermilliárd csillagnak ad otthont."