rss      tw      fb
Keres

Merkel: Magyarországot az EU-n belül tartva kell jó útra terelni
Mindent meg kell tenni azért, hogy Magyarország a helyes útra térjen, de az Európai Unióból való kizárást nem érdemes kilátásba helyezni, mert ha az megtörténik, akkor az unió közössége nem tud befolyást gyakorolni a magyarországi folyamatokra, mondta Angela Merkel német kancellár csütörtökön Berlinben.

A WDR közszolgálati műsorszolgáltató társaság Európa Fórum című rendezvényén Angela Merkel azt mondta: „nem kell rögtön a lovasságot küldeni”. Ezzel a szociáldemokrata kancellárjelölt, Peer Steinbrück véleményére reagált, aki szerint a magyarországi antidemokratikus és kirekesztő folyamatokat tekintve nem szabad eleve elvetni azt a lehetőséget, hogy kizárják az EU-ból Magyarországot.

Angela Merkel teljes mértékben egyetért az Európai Bizottsággal abban, hogy változtatni kell azokon a magyar jogszabályokon, amelyek nincsenek összhangban az uniós szerződésekkel. Erről többször beszélt már Orbán Viktorral, aki minden alkalommal biztosította őt arról, hogy a magyar kormány komolyan veszi az európai kritikát.

A budapesti vezetés reakciójára „figyelni fogunk a pártcsaládunkban is”, mondta Angela Merkel. Ha kétségek merülnek fel a magyar jogszabályok és az uniós szerződések összeegyeztethetőségével, akkor „először beszélni kell, és módosítani kell a törvényeket”.

Magyarország nagyon sokat segített Németországnak az újraegyesítés során, amit a németek soha nem felejtenek el. Ugyanakkor „nincs kibúvó”, ha felmerül, hogy esetleg antiszemita tendenciák vagy más káros folyamatok bontakoznak ki. Ilyen esetben „nyílt párbeszédet kell folytatni, amihez hozzá is vagyunk szokva”, és mindent meg kell tenni azért, hogy „magyar barátainkat jó útra térítsük”, mondta a német kancellár.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!