rss      tw      fb
Keres

EPP-képviselő: a magyar nép nem mosható össze hatalomtól megrészegült boszorkányinasokkal
1. A francia hírrádió honlapján jelent meg Anja Vogel összeállítása Magyarország: Európa garantálja az alapjogokat címmel arról, hogy bár a magyar miniszterelnök, Orbán Viktor nem is ismeri el, hogy megsértené az alapjogokat, az Európai Unió, ahogy az Európa Tanács is, igen kritikus a legutóbbi alkotmánymódosításokkal szemben, és szankciókon gondolkozik.
2. Jean-Marie Cavada (korábban neves francia újságíró, majd a Francia Rádió elnöke, 2004-től európai politikus, 2009 óta az Európai Néppárt képviselőcsoportjában) parlamenti honlapján tette közzé véleményét, még áprilisban, Európa és Magyarország viszonyáról. Hogy a France Info cikkében idézett Orbán-minősítése („kis külvárosi diktátor”) hol és milyen apropóból hangzott el, azt sajnos nem sikerült megtalálnom.

1. A France Info írása

Antiszemita támadások, a romák diszkriminációja, a hajléktalanok üldözése és kikergetése a közterületekről, a család megszorító értelmezése – megannyi riasztó jel, amelyek csak szaporodnak Magyarországon. A civil szféra nyugtalanságának ad hangot az etnikumok elleni erőszak és más neonáci felvonulások láttán, és hatásos megmozdulásokat szervez, hogy tiltakozzon a szélsőjobb ellen.

A hatalom azonban jó képet vág hozzá és védi a saját magatartását. Orbán Viktor miniszterelnök a zsidó világkongresszuson mutogatja magát (amely – a sors iróniája – 14, közgyűlését Budapesten tartja), zéró toleranciáról szónokol az antiszemitizmussal szemben, amelyet „elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek” nevez. Ám ezenközben említést sem tesz a legutóbbi incidensekről, és nem határolódik el egyértelműen a szélsőjobboldali párttól, a Jobbiktól.


Európa úgy véli, kötelessége közbelépni

A 27-ek Európája, csakúgy, mint a 47-eké [az Európa Tanács] ismét kifejezi nyugtalanságát. Nevezetesen az alkotmány legutóbbi módosítása miatt, amely 15 hónap leforgása alatt már a negyedik. A sajtószabadság és az igazságszolgáltatás után most az Alkotmánybíróság van a célkeresztben, amelyet a hatalom megpróbál megbénítani. Ez elfogadhatatlan az EU-nak és az Európa Tanácsnak, amely vizsgálattal és szankciókkal fenyeget az alapértékek megsértése miatt, amelyek tiszteletben tartására Magyarország kötelezettséget vállalt akkor, amikor a szervezet tagjává lett.


Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke eltökéltnek látszik

Reding igazságügyi szakértői részletes vizsgálatnak vetik alá a legutóbbi alkotmánymódosításokat, hogy kiderítsék, kell-e indítani kötelezettségszegési eljárásokat. A Velencei Bizottság, amelynek az Európa Tanácsban az alkotmányjogi kérdések vizsgálata a dolga, június közepén hozza nyilvánosságra a megállapításait. Az európai képviselők, csakúgy, mint a 47-ek parlamentjének képviselői is a jövő hónapban mondanak véleményt az alapjogok helyzetéről és arról, szükséges-e megfigyelési eljárást indítani, ami először fordulna elő egy taggal szemben az Unió történetében.


A bal- és a jobboldal megoszlik, az Európai Néppárt Orbánt támogatja

Az Európai Néppártban, amely az Európai Parlament legnagyobb csoportja, a feszengés tapintható. Befogadta a Fideszt, Orbán Viktor pártját; a miniszterelnök még a néppárt alelnöke is volt. Titokban Strasbourgba utazott az utolsó árpilisi ülés idején, hogy védekezzen a közösségi szabályok megsértése ellen, és begyűjtse kollégái támogatását. Jean-Marie Cavada inkább tartózkodott. Ám támogatásáról biztosította Viviane Redinget. Nem válogatja meg a szavait azzal az emberrel szemben, akit „kis külvárosi diktátornak” nevez.*

A szocialisták, csakúgy, mint a Zöldek tiltakoznak az ellen, hogy a Néppárt meghunyászkodik Orbán Viktorral szemben, és felszólítják, hogy foglaljon nyíltan állást. A liberálisok vezetője, a volt belga miniszterelnök, Guy Verhofstadt az uniós szerződés 7. cikkének alkalmazását követeli, amely lehetővé teszi, hogy „az európai értékek súlyos megsértése esetén felfüggesszék egy állam szavazati jogát”. Viviane Reding az eljárást „atombombának” szokta nevezni. Két évvel ezelőtt Európa erről lemondott, és végül fáradságos munkával sikerült módosíttatnia a unió szabályainak nem megfelelő törvényekez a mádiáról, a sajtószabadságról és az igazságszolgáltatási rendszerről.

Orbán Viktor visszautasítja a bírálatokat; úgy véli, hogy alkotmányos reformjai megfelelnek az „európai értékeknek”. Késznek mutatkozik némi engedményre. És azzal fenyegetőzik, hogy ha pénzügyi szankciókat hoznak ellene, azt a saját polgáraitól fogja beszedni, különadó kivetésével. „Mi ugyanis nem vagyunk hajlandók növelni a költségvetési hiányunkat egy bírság vagy egy nemzetközi kártérítés miatt”, mondja ő, aki az európai gazdasági modellt „fenntarthatatlannak” nevezi.

2. Jean-Marie Cavada honlapjának 2013. április 17-ei bejegyzése

Európa és Magyarország: nincs kompromisszum

Elégedettséggel tölt el az a fontos lépés, amelyet az Európai Bizottság tett azok ellen az alkotmányos torzulások ellen, amelyekről nemrégiben döntött a magyar kormány. Legyen szó Barroso elnök fellépéséről vagy Vivane Reding biztoséról, aki ma reggel szólalt fel az Európai Parlamentben [lásd: Viviane Reding felszólalása az Európai Parlament szerdai vitájában], határozottan bátorítom ezt a munkát, amelynek több szakasza lesz 2013 júniusáig, amikor az Európai Parlament megtárgyalja a Tavares-jelentést az alapjogok magyarországi helyzetéről.

Két éve a frakcióközi Media-csoport, amelynek elnöke vagyok, riadót fújt a sajtószabadság korlátozása ellen, amelyet ebben az országban hajtottak végre. Ezt követően a magyar kormány diszkriminatív intézkedéseket hozott a nem nemzeti vállalatok rovására, és vindikálta magának a jogot, hogy burkolt ellenőrzés alá helyezze az igazságszolgáltatás apparátusát, eltüntette a köztársaság fogalmát az új alkotmányból, szimbolikus állapotra redukálta az Alkotmánybíróság felhatalmazásait és eltűrt antiszemita és romaellenes demonstrációkat Magyarország több városában.

Ezek közül egyetlen tényező sem hagyható figyelmen kívül. Semmiféle gyengeség nem tolerálható, mert a magyar nép, amely oly sokszor mutatott példát az európai kortárs történelemben, nem mosható össze hatalomtól megrészegült boszorkányinasokkal. Különösen visszataszító az, hogy ezeket a kezdeményezéseket úgy értelmezik mint Magyarország megalázására tett kísérleteket. Épp az ellenkezőjéről van szó: helyre kell állítani a hatalmi ágak elválasztását és ennek a népnek a nagyságát.


Lásd még: A magyar nép nagysága és a boszorkányinas

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!