rss      tw      fb
Keres

Korábbi telekeladások ügyében indított pereket a józsefvárosi önkormányzat

MTI 2013. május 13., hétfő 11:09

Eddig 38 polgári peres eljárást indított a józsefvárosi önkormányzat hét-nyolc éve eladott telkek ügyében, és a mintegy 720 millió forintos kintlévőségből több mint 100 millió forinthoz jutott hozzá - tájékoztatta Sára Botond alpolgármester az MTI-t.

Kocsis Máté (Fidesz-KDNP) polgármester 2010-ben kért fel két ügyvédet, hogy vizsgálják meg az önkormányzat ingatlanokra vonatkozó korábbi szerződéskötési gyakorlatát, az esetleges kötbérek érvényesítését, továbbá azt, hogy van-e vagyonvesztés. A szerződésekben ugyanis az önkormányzat előírta, hogy a megvásárolt ingatlant három-öt éven belül be kell építenie a fejlesztőnek, ellenkező esetben kötbér jár a kerületnek.

Az alpolgármester elmondta, hogy 38 olyan esetet találtak, ahol késve építkeztek, félúton leálltak vagy egy kapavágás sem történt. A szerződések nyomán 720 millió forint kötbér járna az önkormányzatnak, ezért ezekben az ügyekben polgári peres eljárást indítottak. Három esetben büntetőfeljelentést is tettek ismeretlen tettes ellen, és további két szerződés miatt fontolgatják ugyanezt.

A több tucatnyi ingatlanügyletet 2005-ben és a 2006-ban, a választások előtt kezdeményezte az MSZP-SZDSZ-es kerületvezetőség - mutatott rá Sára Botond. Hozzátette: a városfejlesztési koncepció, vagyis az üres telkek beépítése alapvetően nem volt rossz elgondolás, az azonban már érthetetlen, hogy a szerződéseket miért nem követték nyomon. És kérdés, hogy mindezt gondatlanságból vagy szándékosan tették így - mondta.

Az alpolgármester arról is beszámolt, hogy eddig 57 millió forint készpénzt és 47 millió forint értékű vagyonelemet szerzett vissza az önkormányzat, továbbá egyes cégek felszámolása miatt 92 millió forint leírható követelésük van. Úgy számolnak, hogy további 110 millió forint jut vissza a kerület kasszájába. Ez összességében a kintlévőség felét sem éri el, holott a hiányzó 500 millió forintból Józsefváros legrosszabb állapotban lévő útjait fel lehetett volna újítani - szögezte le Sára Botond.

Kitért arra is, hogy az egyik Kisfaludy utcai ingatlant visszavásárolta az önkormányzat, és 20-30 millió forintot nyert rajta, további kilenc esetében azonban a telek értékének sokszorosa a banki teher, így nem érdemes kiváltani. Hozzátette: a problémás telkek fele külföldi magánszemélyek kezén van, akiket nem is tudnak elérni, a magyar fejlesztők többsége azonban együttműködő és további beruházási szándékuk is van. Hangsúlyozta: utóbbit üdvözli a kerület, de a jövőben is szigorúan nyomon fogják követni a szerződések betartását.