rss      tw      fb
Keres

Honvédelmi változatokLángh Júlia: A hagyományőrző fegyverbuzik meg a magyar honvédelmi miniszter


Várok a járatomra a tapolcai buszállomáson, a hangosbemondó ingerülten közli, hogy az állomás területén tilos a dohányzás, érettségire öltözött fiatalok vonulnak tíz méterrel arrébb, az állomás felé fújják a füstöt és hangosan nevetnek. (Dél van, túljutottak az aznapi megpróbáltatáson.) Mellettem a padon egy öregasszony babrál a szatyraival, és motyog magában. Odalép egy nagybajszú atyafi, menjen arrébb, mama, mondja, és nekilát a pad mögötti hirdetőtáblára ragasztani egy jókora plakátot, éppen a Kárpátia zenekar koncertjét hirdető mellé. Hosszan, szeretettel igazgatja, egyengeti, hogy egyenesen álljon, ne ráncosodjon. Megáll mellette egy kiérdemesült hadfinak látszó mokány öreg, elismerően bólint, hangosan olvassa. Hősök Napja, katonai hagyományőrző tiszteletadás, koszorúzás, hallom a kulcsszavakat. Erős szél zúg, nem hallok mindent, csak azt látom, hogy a két férfiú komolyan bólogat.

Hazaérve belenézek a plakát alján közölt honlapjukba. Nem adom meg a címét, mert nem értek egyet a hadviselési megszállottak paranoiás fegyverkezési mániájával. És nem teszem ki az olvasót olyan mondatok sokkoló élményének sem, mint például: „Az összhaderőnemi haderő hadműveleti tevékenységének haderőnemi szintű logisztikai támogatása.” Nem is érdemesítettem volna említésre a tapolcai hagyományőrző fegyverbuzik gyereknapnak álcázott toborzóját, ha nem látom a honvédelmi miniszter panaszait a haza elavult hadi fölszerelése miatt. Újrafegyverkezésre van szükség, mondta Hende úr. Új fegyverek kellenek Magyarországnak, mert a régiek elavultak.

Miért is? Hol van az ellen? És ki az egyáltalán? Mire kell fölkészülni? Fenyeget valaki, valami? Modernebb bombázó, tank, gépfegyver kell nekünk? Tornázzanak a gyerekek naponta osztálytermekben, folyosókon, az iskola körül futva, hogy testedzett honvéd váljék belőlük? Hányadik században is élünk?

Bár lehet, hogy a rosszindulat szól belőlem, és a honvédő miniszter voltaképpen a kiberhaderő fejlesztésére gondolt, csak akkor miért nem ezt mondta? A „hivatalosan nem létező kiberhadseregek által vívott, hivatalosan nem létező háború” igen magas szinten képzett hekkereket igényel, vagyis nem fegyverekre, hanem tanításra kell költeni, informatika oktatásra minden szinten, és sok-sok pénzzel támogatni az egyetemeket.

Ezt mondjuk mindenképpen kellene, honvédelmi célok nélkül is.

***Mihancsik Zsófia: Addig is: turulfutás

Lángh Júlia engedelmével folytatom. Nekem is megütötte a szememet a hír Hende „újrafegyverkezési” vágyairól. Így mondta ugyanis. Nem azt mondta, hogy fel kell újítani a hadsereg elavult fegyverzetét, nem azt mondta, hogy modernizálni kell. Újrafegyverkezni. Mint a háborúban vesztes fél, akinek a győztesek megtiltották, hogy hadsereget és fegyvereket tartson, de majd most, újrafegyverkezünk, és megmutatjuk nekik. Volt már ilyen a 20. századi európai történelemben, úgy is néztünk ki.

De nemcsak ezért tetszett a Hende hadügyminiszterről szóló hír. Hanem azért is, mert ugyanazon a napon (május 6-án, hétfőn) olvastam egy másik hírt. Így szólt:

A tatabányai Turul-emlékműhöz vezető lépcsőn rendeznek futóversenyt belügyeseknek. Első alkalommal rendez futóbajnokságot a tatabányai Turul-emlékműhöz vezető 419 fokos lépcsősoron csütörtökön a Belügyminisztérium állományában dolgozóknak a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A versenyre eddig 73 résztvevő jelentkezett az egész országból. Az első három helyezett érmet és pólót vehet át.”

Gondoltam nyomban, a honvédelmi minisztérium is csatlakozhatna a belügyhöz. Addig is, amíg nincs újrafegyverkezés. „Ha nő a GDP… mintegy 800 milliárd forint fejlesztési forrásunk lehet, de ez sem lesz elég az eszközcserére”, mondta Hende miniszter. Mivel ez a „ha”-val kezdődő GDP-növekedés nemigen teljesül a Hende hadügyminiszterségéből (meg a Fidesz kormányzásából) hátralévő időben, a magyar hadsereg addig is futhatna fel a turulhoz. Nemcsak a hazafias nevelése, de a jó erőnléte is garantált lenne így (ami a harctéri kézitusában elengedhetetlen), nem beszélve az éremről meg a pólóról. Majdnem felér egy M134 Minigunnal.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!