rss      tw      fb
Keres

Le Monde: Áder visszaküldte a törvényt
A francia lap Az államfő nem írja alá az átláthatóságról szóló vitatott törvényt címmel közölte az AFP jelentését.

Bírálói szerint a törvény akadályozza az átláthatóságot és segíti a korrupciót. A Magyar Köztársaság elnöke, Áder János megtagadta az aláírását, és visszaküldte a parlamentnek a közérdekű információkhoz való hozzáférésről szóló vitatott jogszabályt.

Mint hivatalos honlapján bejelentette, azért küldi vissza, hogy a képviselők még egyszer fontolják meg a törvényt. „A módosítás nem eredményezheti a közérdekű adatok megismerésének korlátozását”, írja.

A konzervatív magyar miniszterelkök, Orbán Viktor Fidesze által uralt parlament április 30-án szavazta meg a szöveget, amely a hozzáférést közkiadásokról szóló információkhoz két intézményre korlátozza: az Állami Számvevőszékre és a kormányzati ellenőrzési hivatalra (KEHI).

A kormány szerint arról van szó, hogy küzdeni kell „az adatigénylési visszaélések ellen”. Az ellenzéki pártok a Fideszt okolják. Azzal vádolják, hogy el akarja titkolni annak a korrupciós botránynak a nyomait, amelyek a dohányárusításra vonatkozó jogosítványokat érintik, s amelyeket a hatalmon lévő párthoz közel álló személyek sajátítottak ki maguknak. A vádat a kormánytöbbség tagadja.

Több korrupcióellenes szervezet, köztük a Transparency International közös közleményben minősítették a törvényt így: „hiteltelenít minden, a korrupció ellen folytatott harcról szóló kormányzati ígéretet.” Tavalyi hivatalba lépése óta Áder János elnök tizenegy törvénytervezetet küldött vissza, köztük a választójogi törvény vitatott változatát.”

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!