rss      tw      fb
Keres

Az egészségügyre is kiterjesztené az anyanyelvhasználat jogát az RMDSZ

MTI 2013. május 8., szerda 18:22

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) képviselőházi frakciója szerdán az egészségügyi rendszer működését szabályozó törvény módosítására, az anyanyelvhasználat jogának a bevezetésére nyújtott be javaslatot - közölte szerdai hírlevelében az RMDSZ.

A magyar szövetség azt szeretné törvényben biztosítani, hogy anyanyelvükön fordulhassanak szakorvoshoz a betegek Románia azon településein, ahol valamely kisebbség számaránya meghaladja a húsz százalékot.

A szövetség a regionális vagy kisebbségi nyelvek európai chartájára hivatkozott, amelynek 1995-ös ratifikálása által Románia is vállalta, hogy a kórházakban, öregotthonokban, és más szociális intézményekben lehetőséget biztosít az egészségügyi, életkori vagy egyéb okból gondozásra szorulók anyanyelvi kiszolgálására.

Az RMDSZ törvényhozói ugyanakkor a jelenlegi hat hónapról két évre hosszabbítanák meg az Európai Egészségbiztosítási Kártya érvényességét, illetve bevezetnék az egészségügyi biztosítás kifizetésével elmaradt személyek hátraléktörlesztési felszólítását.