rss      tw      fb
Keres

Mesterházy: az MSZP nem szavazna meg Magyarországot sújtó EU-szankciókat

MTI 2013. május 8., szerda 17:34

Az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselői azt a feladatot kapták, hogy lépjenek fel minden olyan tervezett uniós intézkedés ellen, amely szankcióval sújtaná Magyarországot - közölte szerdán Brüsszelben újságírókkal Mesterházy Attila pártelnök.

Az MSZP elnöksége az unió fővárosában tartott kétnapos kihelyezett ülést, most első alkalommal. Mesterházy ezután tartott sajtótájékoztatót.

Elmondta, hogy a magyar szocialista EP-képviselők a jelenlegi formájában nem szavaznák meg a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló, erősen elmarasztaló tartalmú előterjesztést, amelyet Rui Tavares portugál zöldpárti politikus kedden terjesztett az EP illetékes szakbizottsága elé, és amely - bár csak feltételesen - az uniós szerződés 7. cikke alapján eljárás megindítását helyezi kilátásba Magyarország ellen.

A 7. cikkely értelmében végső esetben akár szankciók foganatosíthatók az eljárás alá vont tagállammal szemben, felfüggeszthetik egyes tagsági jogait, így szavazati jogát, illetve megvonhatják tőle az unió anyagi támogatását, például a kohéziós (felzárkóztatási) forrásokat.

Mesterházy Attila leszögezte, hogy pártja ellenezne bármilyen, Magyarország elleni szankciós intézkedést. A Tavares-jelentésről - amely most az EP állampolgári jogi, belügyi és igazságügyi bizottsága elé került - megjegyezte: még nem tudni, hogy a módosító javaslatok nyomán mennyit változik majd a szöveg.

Az MSZP elnöke - mint közölte - Martin Schulznak, az EP német szociáldemokrata párti elnökének, valamint Hannes Swobodának, a szocialista EP-frakció osztrák vezetőjének is elmondta, hogy ellenezne bármilyen, Magyarország elleni intézkedést.

Újságírói kérdésre válaszolva Mesterházy Attila megerősítette: pártja azt szeretné, ha Magyarország kikerülhetne az uniós túlzottdeficit-eljárás hatálya alól.

Magának a Tavares-jelentésnek a tartalmáról azonban - amelynek az a fő megállapítása, hogy Magyarország az elmúlt időszak alkotmányos változásaival eltávolodott az uniós alapértékektől - az MSZP-elnök azt mondta, hogy az "az Orbán-rendszerről szól", és hogy annak működése a szocialisták szerint sem egyeztethető össze az európai értékekkel.

Mesterházy szerint nem igaz, hogy az EU-ban a magyar embereket támadják, és hogy a bírálatok baloldali összeesküvésnek tudhatók be. A konspirációra való hivatkozás "a menekülő ember hazugsága" - mondta.

A magyar szocialisták elnökének értelmezése szerint Orbán Viktor eldöntötte, hogy "kivezeti Magyarországot az Európai Unióból", s ezzel elárulta a magyar EU-tagság ügyében Magyarországon korábban fennállt igenlő konszenzust.

Mesterházy Attila úgy fogalmazott, hogy a kormányváltás után le fogják bontani, "atomjaira fogják zúzni" az Orbán-rendszer minden elemét, helyreállítják a jogállamiságot. Szerinte ma Magyarország "szégyenpadon ül". Kitért arra is, hogy szerinte az Európai Néppárthoz tartozó vezető politikusoknak - köztük Angela Merkel német kancellárnak - közölnie kellene Orbán Viktorral, hogy nem folytathatja tovább eddigi politikáját.

Az MSZP elnöke azt javasolja a magyar miniszterelnöknek, hogy rendezzenek parlamenti politikai vitanapot a Tavares-jelentésről és az ahhoz kapcsolódó kérdésekről, "limitek nélkül, tévéközvetítési időben". Erre szerinte valamikor júniusban nyílhat alkalmas időpont.