rss      tw      fb
Keres

Silvio Berlusconi nem akar békülni pártbeli ellenlábasával

MTI 2010. július 29., csütörtök 17:32

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök nem hajlandó békülni pártbeli ellenlábasával, Gianfranco Fini parlamenti elnökkel, s elutasította annak békülési ajánlatát - jelentették a csütörtöki olasz lapok.

A két politikus közti ellentétek áprilisban váltak élessé, amikor Fini a Szabadság Népe párt kongresszusán azzal vádolta meg Berlusconit, hogy elfojtja a belső vitákat és túl nagy hatalmat ad át a koalíciós partner Északi Ligának. A két pártalapító vitája annyira elmérgesedett, hogy megszaporodtak a találgatások, amelyek szerint az olasz kormány 2013-ig tartó mandátuma kitöltése előtt szétesik, s előrehozott választások lesznek Olaszországban.

Gianfranco Fini egy csütörtöki interjúban az Il Foglio című lapban békejobbot nyújtott a kormányfőnek, mondván, hogy nem kell nekik barátoknak lenniük, vagy úgy tenni, mintha azok lennének, viszont teljesíteniük kell politikai vállalásaikat. Ezért azt ajánlotta, hogy sértődés nélkül térjenek vissza a korábbi együttműködéshez.

A sajtójelentések szerint Silvio Berlusconi egy szerdai, a párton belüli szövetségeseivel tartott megbeszélésen elkésettnek nevezte Gianfranco Fini ajánlatát, s a La Repubblica csütörtökön már azzal a szalagcímmel jelent meg, hogy "Berlusconi kész eltávolítani Finit".

Amennyiben ez bekövetkezik, a parlament elnöke 50 parlamenti képviselőt is magával vihet, ami könnyen a Berlusconi-kormány bukását jelentheti.