rss      tw      fb
Keres

Kövér-dúlás a Tisztelt Házban
Az Országgyűlés hétfői ülésén Kövér előbb ráripakodott egy képviselőre, hogy „ne óbégasson”, majd fegyelmezett és büntetett: Szanyi Tibort a „Ház tekintélyét” romboló – az övétől eltérő – szóhasználatért, két PM-es képviselőt nem megfelelő – az övétől eltérő – magtartásért.

Kövér szerint aki közbeszól, az óbégat

Tóth Csaba (MSZP) a trafikbotrány ügyében interpellált. Szerinte 1934-ben is a trafikbotrány okozott felzúdulást a parlamentben de „most pofátlanul újraosztják az 500 milliárd forintos dohánypiacot.” Egyetértett az egyik jogvédő szervezet állásfoglalásával, hogy a korrupció rendszerszintű. A pályázat eredményének érvénytelenítését és olyan új pályázat kiírását követelte, amely biztosítja az eddigi trafikosok megélhetését.

Fónagy János, a gazdasági tárca államtitkára azt felelte: nyilvános koncessziós pályázat mellett zajlott az eljárás, lebonyolítása pedig a törvényi rend betartásával, a célok figyelembe vételével zajlott.

Fónagy válaszát Tóth Csaba bekiabálással zavarta meg, amiért Kövér László házelnök rendre utasította, így: „moderálja magát, ne óbégasson be”.

A szerk. megj.: Az „óbégat” kifejezés használata a Fidesz és a kormány szerint valószínűleg nem minősül bunkóságnak és háztekintély-sértésnek, valószínűleg választékos társalgásnak minősül, hiszen nemrégiben Soltész államtitkár is „a baloldalon kiabáló és óbégató szocialistákat” emlegetett. Ahogy az sem sértette a Ház tekintélyét, hogy nemrégiben a Balla nevű fideszes képviselő „igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemény kirendelését” (így!) javasolta a plenáris ülésen Novák jobbikos képviselő ügyében.


Szanyi Tibor azért felmutatta… - MTI/Kovács Tamás 

Kövér szerint Szanyi interpellációja sértette volna (ha engedélyt kap rá, hogy elmondja) az Országgyűlés tekintélyét

Visszautasította Kövér László házelnök a szocialista Szanyi Tibor hétfőre tervezett interpellációját, mert szerinte Szanyi kijelentései sértették volna az Országgyűlés tekintélyét, és fegyelmi intézkedésekre is okot adhattak volna.

Az MSZP-s politikus így újságíróknak olvasta fel a szöveget. Szerinte abban egyetlen olyan kifejezés sem szerepel, amelyet kormánypárti politikus ne használt volna már az ülésteremben, így a házelnök döntése példátlan és elfogadhatatlan. Szanyi a trafikpályázatokkal kapcsolatos kérdést Németh Lászlóné fejlesztési miniszternek címezte volna, mert szerinte a trafikokat a Fidesz „haverjai és csókosai” kapták meg üzemeltetésre. „A maffiakormánynak mit sem számít, hogy több tízezer benzinkutastól, élelmiszerboltostól, újságostól és trafikostól vette el a megélhetést”, ám az árrés felemelésével az eddigi haszon ötven-hatvanszorosára számíthatnak a trafiküzemeltetők, akik alkalmazottakat, strómanokat „válogathatnak a frissen kisemmizett nyomorultak közül”. „Nem sül le a bőr a képükről?”

Szanyi szerint példátlan és elfogadhatatlan Kövér döntése: egy képviselő kérdezési jogát korlátozta. Szanyi Tibort a közelmúltban havi tiszteletdíjának harmadára büntette az Országgyűlés – Kövér László javaslatára –, amiért interpellációja után középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakciónak. Most azt mondta, nem is tudja, „mondja vagy mutassa” a véleményét a házelnöki döntésről.

Hoppál Fidesz-szóvivő: Szanyi megint átlépett egy határt

Hoppál Péter, a Fidesz szóvivője sajtótájékoztatóján azt mondta, a házelnöki titkárság tájékoztatása szerint az interpelláció szövegében olyan alpári fordulatok voltak, amelyek nem méltóak az Országgyűléshez. „Szanyi Tibor ebben a műfajban már nem kezdő, mindig feszegeti a határokat”, és már megint átlépte azt a küszöböt, amely nem illik a parlament méltóságához. Egyébként meg a szocialisták javaslatát – hogy a trafiktörvénynek csak azok a rendelkezései lépjenek életbe július 1-jén, amelyek a fiatalkorúak cigarettához jutását gátolják – komolyan kell venni, de az ő komolyságukat az alapozná meg, ha teljes egészében hatályon kívül helyeznék a Gyurcsány-Bajnai-korszakot. [Hoppál szóvivőről lásd hírösszefoglalónk lábjegyzetét – a szerk.]


Ezért bünteti Kövér a két képviselőt – MTI/Bruzák Noémi

Pénzbírság kiszabását javasolja Kövér két PM-es képviselőre

Összesen 235 ezer forint pénzbírság kiszabását javasolja Kövér László házelnök Karácsony Gergelyre és Szilágyi Péterre, a Párbeszéd Magyarországért (PM) színeiben politizáló független országgyűlési képviselőkre, hétfőn megjelent javaslatában. Indoklás: az Országgyűlés rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsítottak. Ezért Karácsony Gergelyre 50 ezer forintos, Szilágyi Péterre pedig a maximális, tiszteletdíjának egyharmadát kitevő – 185 520 forintos – pénzbírság kiszabását kezdeményezi Kövér. Az utóbbi azért magasabb, mert Szilágyi Péter „a Ház jegyzőjeként nagyobb felelősséggel tartozik”.

Az ok: múlt kedden Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár felszólalása közben egy „Loptok, csaltok hazudtok!” feliratú táblát vitt az ülésterembe és állított fel a kormánypárti padsorokkal szemben Karácsony Gergely és Szilágyi Péter. A trafikpályázatok és a közérdekű adatok kiadási rendjének tervezett változása ellen tiltakoztak. Az elnöklő Lezsák Sándor megkérte Karácsony Gergelyt, hogy vigyék ki a táblát, de ők odatámasztották az elnöki emelvényhez. A táblát végül a levezető elnök kérésére a terembiztosok távolították el. Az akciót nagy felzúdulás kísérte a kormánypárti oldalon. Többen azt kiabálták be, ne csak a táblát, hanem az azt kihelyező képviselőket is távolítsák el az ülésteremből.

(mzs)


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!