rss      tw      fb
Keres

Medián: a többség kormányt váltana, mégis biztosan vezet a Fidesz

MTI 2013. május 6., hétfő 15:44

A Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet legfrissebb felmérése szerint az emberek többsége kormányváltást szeretne, mégis biztosan vezet a Fidesz.

Az elmúlt hónapban nem történt látványos változás a lakosság pártpreferenciáiban, ám a korábbi időszakot is figyelembe véve "mostanra egyértelművé váltak a Fidesz erősödését jelző trendek". A kormánypárt ugyanis a tavaly júniusi, mélypontot jelentő 21 százalékos népszerűséggel szemben jelenleg a lakosság 29 százalékának támogatására számíthat - olvasható a median.hu oldalon hétfőn közzétett felmérésben.

Amikor azt tudakolta a Medián, hogy az emberek 2014-ben a Fidesz-kormány hatalmon maradását vagy kormányváltást szeretnének, 54:33 százalékos arányban az utóbbiak kerültek többségbe. Igaz, a kormányváltók bő harmada (37 százalék) nem talál magának választható pártot - tették hozzá.

A pártok támogatottságáról közölt grafikon szerint a teljes népesség körében a Fideszt 16 százalékkal lemaradva követi az MSZP (13 százalék), a Jobbik 11, az LMP 2, az Együtt 2014 7, a DK 1 százalékon áll.

A választani tudó biztos szavazók körében a Fidesznek 50, az MSZP-nek és Jobbiknak 17-17, az Együtt 2014-nek 11, a DK-nak és az LMP-nek pedig 2 százalékos a támogatottsága.

Mint írták, egy évvel az esedékes következő választások előtt továbbra is viszonylag magas (35 százalék) azok aránya, akik egyik pártot sem támogatják. A Medián szerint ennél még inkább elgondolkodtató, hogy a 47 százaléknyi biztos szavazó közül is csaknem minden hatodik nem kötődik egyik párthoz sem - ez több mint félmillió olyan választópolgárt jelent, akik a részvételüket biztosnak gondolják, ám a pártok jelenlegi kínálatából nem tudnak választani.

"Ha ehhez még hozzászámítjuk azokat, akik valószínűleg elmennek szavazni, közel egymilliós tömeget kapunk, amely - ha egy irányba szavazna - alighanem eldöntené a választás kimenetelét" - olvasható.

A felmérés szerint a Fidesz fokozatos visszaerősödésével egy időben a kormány teljesítményének megítélése is javult, összességében azonban a kormánnyal szembeni elégedetlenség a jellemző: jelenleg is tíz válaszadóból mindössze hárman mondtak jó véleményt a kabinet eddigi munkájáról.

Az utóbbi időszakban a lakossági közhangulat is javulásnak indult: jelenleg is erős többségben vannak azok, akik szerint az országban rossz irányba mennek a dolgok, ám az arányuk a tavaly júniusi 80 százalékról 64 százalékra mérséklődött.

A politikusok népszerűségi rangsorának élén - államfői beiktatása óta minden hónapban - Áder János áll, és ő az egyetlen vezető politikus, akinek támogatottsága meghaladja a 40 százalékot. Őt követi Varga Mihály, Orbán Viktor, Kósa Lajos, Pokorni Zoltán (Fidesz) és Bajnai Gordon.

A felmérést április 19. és 23. között készítették az ország több mint 100 településén véletlenszerűen kiválasztott 1200 felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A minta pontosan tükrözi a szavazókorú lakosság településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3 százalék.