rss      tw      fb
Keres

Orbán Portugáliában: egy új kormány se tudná letéríteni a magyar gazdaságot
Orbán Viktor Magyarország tíz gazdasági ágazatát felölelő, 23 cégből álló üzleti delegációval érkezett a magyar-portugál-brazil üzleti fórumra. A magyar cégeknek a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) a portugál partnerszervezeteivel közösen és a lisszaboni magyar nagykövetség közreműködésével szervezte a tanácskozást. Az üzleti delegációban jelen vannak a környezetvédelem, a vízgazdálkodás, az orvostechnika, az élelmiszeripar, a gépipar, a gyógyszeripar, a fémipar, a járműipar, valamint a tanácsadó és pénzügyi szolgáltatások képviselői. Orbán pénteken a portugáliai Estorilban rendezett magyar-portugál-brazil üzleti fórumon beszélt. Amit mondott:


Estorilban. Mellette balról Ricardo Salgado Jr., a Banco Espirito Santo vezérigazgatója és Renato Gerúndio, a brazil jegybank vezérigazgatója – MTI/Miniszterelnökség/Burger Barna

A gazdaságpolitikájuk ellen vannak esztétikai és politikai kifogások, de az eredményességét senki sem vitatja

Magyarországnak van egy saját elgondolása a gazdaságpolitikáról, amit nagyon sokan bírálnak, „sokaknak van esztétikai kifogása, nem beszélve a politikai kifogásokról”, de az eredményességét senki sem vitatja. Magyarország az európai válság közepette sok vitát kiváltva, de stabilizálta gazdaságát.


Az IMF helyett a saját lábunkra álltunk

„2010 októberében nem újítottuk meg az IMF-fel a megállapodást, hanem saját lábra álltunk, és bár akkor azt mondták, hogy ebbe bele fogunk pusztulni, láthatóan elég jó állapotban vagyunk azóta is.”


Mindenki egyetért: 2013-ban növekedés lesz

Abban mindenki egyetért – londoni elemzőktől kezdve az OTP-ig –, hogy a következő években érzékelhető növekedés lesz Magyarországon, és már 2013-ban is bővülni fog a gazdaság.


Közép-Európa a leggyorsabban növekvő régió, de nem lép be az eurózónába

Úgy ajánlotta a közép-európai térséget a portugál és brazil üzletemberek figyelmébe mint az Európai Uniónak a következő tíz évben leggyorsabban növekvő régióját. Azok a közép-európai országok, amelyek még nem tagjai az eurózónának – ide sorolta Lengyelországot, Csehországot, Horvátországot és Magyarországot –, a következő időszakban, „üzletileg még belátható időtávban” nem lépnek be a közös pénzt használó országok csoportjába.


Magyar ember fedezte fel a golyóstollat – innovatív ország vagyunk

Magyarország jó elhelyezkedésű, fejlett infrastruktúrájú, a régió többi államával élő kapcsolatban lévő ország, így mutatta be Orbán a befektetőknek. Magyar ember fedezte fel a golyóstollat, a presszókávét és a számítógépet. Ebből is látszik, hogy „a magyarok általában másképp csinálják”, vagyis egy innovatív országról van szó, ami üzleti szempontból is értékelhető.


Probléma: nincs egy magyar-portugál zászlóshajó

Problémaként említette ugyanakkor, hogy nincs egy magyar-portugál „zászlóshajó”, vagyis egy olyan gazdasági együttműködés, amely „messziről is jól látható”. A pénzügyi szektorban kialakulhat egy ilyen kooperáció. A portugál-magyar együttműködés további lehetséges területei: vízgazdálkodás, a megújuló energia területe, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar, valamint az egészségipar.


Nem kell aggódni a jövő évi választások miatt, de egy új kormány se tudná letéríteni erről a pályáról az országot

A jövő évi választásról: jogos kérdés lehet, hogy a jelenlegi kabinet által felépített gazdasági modell mennyire kormányfüggő. „Az a politikai irányzat, amely mindezt létrehozta Magyarországon, nagyon jó esélyekkel indul a következő parlamenti választáson is.” De még politikai változás esetén sem lehetne erről a pályáról letéríteni Budapestet, vagyis úgy lehet számolni az országgal, mint Európa egyik legkedvezőbb üzleti lehetőségeket kínáló államával.

***

Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a konferencián arról beszélt, hogy a magyar kormány „benevezte” az országot a világban zajló szövetségkötési versenybe, és mind országokkal, mind vállalatokkal szövetségre törekszik. Dél-Amerikára olyan területként tekint a magyar külgazdasági politika, amelynél komoly erőforrásokat mozgósít a kormány a kapcsolatrendszer újraépítése érdekében. Ebben szerinte Portugáliának komoly hídszerepe lehet. A cégek ügyében a kormány úgy döntött, stratégiai szövetséget köt azokkal a nagyvállalatokkal, amelyek Magyarországon munkát adnak, termelnek vagy szolgáltatnak.

Ricardo Salgado Jr., a Banco Espirito Santo vezérigazgatója szerint Magyarország hídfőállás lehet a portugál vállalkozások számára a közép- és kelet-európai terjeszkedéshez.


Ha tetszik a cikk, ajánlja másoknak is!